Práve čítate

Ako zvládnuť návrat do práce

2748  
Zdieľať: 

Ako zvládnuť návrat do práce

Vaše dieťa pôjde do škôlky a vás čaká návrat do zamestnania? Nebojte sa, zvládnete to! Na rodičovskej dovolenke sa z vás stala supervýkonná žena s postrehom Jamesa Bonda, pamäťou slona, bystrým úsudkom na základe analýz mnohých vstupov naraz, time manažmentom dispečera leteckej prevádzky a sebaovládaním hráča pokru. Áno, to všetko vás naučilo vaše dieťa a každodenný (často aj nočný) život s vaším potomkom. Zhatiť to môže jediné ‒ váš šéf.

25. 9. 2017 8 min. čítania Kristina Zábrodská
Ako zvládnuť návrat do práce
Zdroj: Flickr.com

 

Choďte na obed

Než nastúpite späť do práce, zájdite s vašimi kolegami (kolegyňami) na víno a zistite, čo sa vo firme deje. Až zmapujete terén, dohodnite si stretnutie s vaším nadriadeným a zistite, ako s vami počíta. Čo budete robiť, ako si predstavuje vašu pracovnú dobu a či si dokáže predstaviť, že deti bývajú choré a v škôlke naozaj nemôžu počkať, až v práci všetko dorobíte? A ako sa cítite vy? Tešíte sa späť do práce, alebo už tušíte, že tadiaľ cesta nevedie?

Zdroj: Flickr.com

 

Ideálny stav

Rodičovská dovolenka je významným míľnikom v kariére. Len čo sa sľubne rozbehne, porodíte dieťa a zrazu zostanete doma a potrebujete úplne iné zručnosti. Podľa výšky základu svojho platu si môžete vybrať výšku čerpania rodičovského príspevku a tým pádom aj dĺžku rodičovskej dovolenky, spravidla to býva jeden až tri roky. Využite tento čas nielen na starostlivosť o dieťa, ale aj o seba. Uvedomte si, čo vás baví, čo by ste v živote chceli robiť, čo chcete dosiahnuť. Na rodičovskej dovolenke máte ideálnu príležitosť všetko si dobre premyslieť, prípadne sa rovno pustiť do realizácie svojich plánov. Aj keď sa vraciate do rovnakej práce, s vedomím toho, že viete, čo chcete, to dosiahnete skôr.

Zdroj: Flickr.com

 

Flexibilné úväzky

Porodením detí poklesne zamestnanosť žien vo veku 20 ‒ 49 rokov o 40 %, vyplýva z dát Eurostatu. Tým sa im znižuje príjem, životný štandard aj dôchodok, ťažšie sa dostávajú do vedúcich pozícií a častejšie trpia pocitom menejcennosti. V porovnaní s ostatnými európskymi štátmi žien s deťmi do 6 rokov u nás pracuje veľmi málo. Na vine je nastavenie spoločnosti, v ktorej stále prevláda názor, že ženy by sa mali doma starať o deti, jasle by sa mali zrušiť a postupne sa budovať materské škôlky (ktoré však za populačným nárastom uplynulých rokov stále pokrivkávajú) a ženy odchádzajúce do práce sa považujú za krkavčie matky. Plus neochota firiem vyjsť v ústrety potrebám žien s malými deťmi, hoci by na tom firmy získali, pretože matky bývajú najlojálnejšími a najpracovitejšími zamestnancami.

Prieskum platformy Biznis pre spoločnosť medzi 436 matkami potvrdil, že neochota zamestnávateľov je stále najväčšou prekážkou návratu do práce. Dve pätiny respondentiek sa do pôvodného zamestnania nevrátili z dôvodu neústretovosti zamestnávateľa alebo zrušenia pracovného miesta. Sedem z desiatich matiek si myslí, že hlavnou prekážkou návratu do práce je nedostatočne flexibilný pracovný čas, napr. v podobe skráteného úväzku, alebo neadekvátne finančné ohodnotenie.

Pred nástupom do práce preberte pracovnú dobu, mieru jej flexibility a možnosti práce z domu. Radšej neverte ústnym sľubom a nechajte si všetko potvrdiť písomne v pracovnej zmluve.

Zdroj: Flickr.com

 

Pripravte sa

Podobne ako ste dieťaťu vopred nakúpili papučky a oblečenie na von, všetko ste mu opísali a detailne s ním prebrali, ako to v škôlke vyzerá, venujte dostatok času aj svojej príprave. Ak ste sa po pôrode ešte stále nezbavili všetkých nadbytočných kíl, trochu sa za ne hanbíte a viete, že v januári nastúpite do práce, začnite cvičiť už teraz. Budete sa cítiť lepšie a zmiernite tak aspoň jednu obavu. Kúpte si dostatok pekného oblečenia a topánok, džínsy určené na detské pieskovisko v kancelárii nikoho neohromia. Kúpte si diár, aj keď ste ho v posledných rokoch nepotrebovali, k tomu pekné písacie potreby a blok. Vytlačte si fotku vášho miláčika a dajte si ju do rámčeka na stôl. Kedykoľvek sa vám zacnie, stačí jeden pohľad. Ak ste to na rodičovskej dovolenke nerobili, začnite sledovať dianie vo vašom odbore, nech lepšie odhadnete, čo vás po nástupe čaká.

Zdroj: Flickr.com

 

Zařiaďte si stráženie dieťaťa

Teória je vec jedna, prax druhá. Dohodnite sa s manželom, babičkami, opatrovateľkou alebo inou mamičkou na prípadnom vyzdvihnutí dieťaťa zo škôlky alebo strážení počas choroby. Celkom iste občas nastanú situácie, keď sa budete potrebovať rozdvojiť. Kým niekto príde, ako na to, využite vašu záchrannú rodinnú sieť. Ak to bude možné, nenastúpte do práce hneď prvý deň, keď vaše dieťa pôjde prvýkrát do škôlky alebo do školy. Pre neho je to rovnako obrovský krok ako pre vás a obaja budete potrebovať čas na prijatie novej situácie, nekomplikujte si to dvojnásobným stresom.

Zdroj: Flickr.com

 

Netrápte sa

Ak vás práca baví a tešíte sa do práce, nevyčítajte si, že dieťa opúšťate. Ak je o neho dobre postarané, nebude trpieť ‒ naopak, o to viac si užijete spoločné chvíle. V zamestnaní sa sústreďte na prácu, doma na svoju rodinu, a využite tak každý okamih na maximum.

Skúsenosti zamestnaných mamičiek

Michaela Hartychová Hroncová, HR specialistka
5-ročná a 3-ročná dcéra

Už počas prvej rodičovskej dovolenky som čiastočne pracovala na niektorých projektoch a vyskúšala som si aj prácu mimo svojho odboru. Do pôvodného zamestnania som sa vrátila na čiastočný úväzok, keď druhá dcéra mala rok a pol. Postupne som ho začala zvyšovať a teraz pracujem rovnako ako pred odchodom na materskú dovolenku. Doma mi pomohla možnosť pracovať na kratší úväzok a zvoliť si čas práce podľa seba a zároveň som sa presvedčila, že venovať sa deťom a každú voľnú chvíľu využívať na prácu sa nevypláca a dlhodobo je to veľmi vyčerpávajúce. Ocenila som, keď manžel alebo moja mamička deti postrážili. Postupne sme si vytvorili systém, aby som mala na deti dostatok času a zároveň mohla pracovať ‒ do starostlivosti o deti sa viac zapojil manžel a dievčatká začali na pár dní chodiť do škôlky. Našťastie máme firemnú škôlku priamo v práci, čo mi umožnilo si oveľa lepšie zorganizovať čas.

Osobný tip: Dobre si rozmyslite, čo chcete, a dopredu si stanovte, koľko hodín a kedy môžete práci venovať, aby ste sa vyhli pocitu, že nezvládate ani jedno. Veľmi sa mi uľavilo, keď som prekonala ostych a nedôveru, a našla skvelú slečnu na stráženie. Dievčatá jeden deň v týždni vyzdvihne a pripraví im popoludňajší program a ja zatiaľ v práci stihnem dorobiť, čo treba, naplánovať si ďalší týždeň a ešte si večer zacvičiť.

Jana Skalková, HR manažérka spoločnosti Vodafone
8-ročné dvojčatá a 2-ročné dievčatko

Pri dvojčatách som sa do práce vrátila, keď mali 10 mesiacov, pri dcére po pol roku − na polovičný úväzok s možnosťou práce z domu. Na plný úväzok som nastúpila, keď chlapci mali tri roky, s dcérou som ešte stále v čiastočnom úväzku. Keďže som sa vrátila relatívne skoro, poznala som ešte agendu aj ľudí v tíme, nemusela som sa teda učiť veľa nových vecí. Vďaka flexibilnému úväzku si prácu môžem rozdeliť cez deň aj počas týždňa tak, ako potrebujem. Doma mi pomáha manžel a len občas babičky, pretože bývajú ďaleko. Využívame teda podporu pestúnky a škôlky.

Osobný tip: Pre mňa bolo dôležité pokojne si premyslieť výhody a nevýhody môjho návratu do práce a potom požiadať o pomoc − v rodine aj mimo nej. Pri štúdiu som sama chodila strážiť deti pracujúcim mamičkám, preto som sa ich nebála zveriť opatrovateľke. Zopár dopoludní v týždni sme deti dávali do jasličiek a na krúžky, čo im pomohlo zvyknúť si v škôlke. Ráno deti vodí manžel, ja ich zasa vyzdvihnem a vodím na krúžky. Staršie deti už majú tiež svoje úlohy − vyberú riad z umývačky, kúpia pečivo a mlieko. Čas na prácu a rodinu sa snažím dôsledne oddeľovať, určite aj vďaka materstvu ho využívam efektívnejšie ako predtým, nemám prestoje ani nechodím na dlhé obedy. V práci pracujem a doma sa naplno venujem deťom.

Lucie Kovandová, PR manažérka
7-ročný syn

Rodičovskú dovolenku som si navrhla na tri roky, ale veľmi skoro som zatúžila po práci. Keď mal syn deväť mesiacov, začala som pracovať z domu, po jeho prvých narodeninách som si dohodla pol úväzku s tým, že do práce som chodila dva dni v týždni. Výhodou bolo, že som nestratila kontakt so svojou profesiou ani s kolegami, takže som sa nemusela po návrate moc pripravovať a bolo to super. Po troch rokoch som už nastúpila na celý úväzok.

Osobný tip: KKeď som pracovala, syna strážila moja mamička, ktorá sa vďaka tomu stala najmilovanejšiu babičkou, a so synom majú nezvyčajne krásny vzťah. Ale viem, že nie všetky babičky to jednoducho zvládnu alebo ešte nie sú v dôchodku, aby mohli strážiť vnúčatá.

Magdaléna Havlíková, novinárka
4-ročný syn

Pracovať som začala niekoľko týždňov po pôrode, ale iba z domova. Keď syn spal, chystala som si podklady, písala texty. Na pár hodín som od neho prvýkrát odišla, keď mal asi dva mesiace, po troch mesiacoch som začala chodiť do redakcie pravidelne raz týždenne. Bolo to však dosť zložité, pretože syna som stále dojčila a v presklenom open space mi nemohli vyhradiť kanceláriu, preto som si chodila mlieko odstriekať na toaletu, kde to bolo dosť nekomfortné a nepripadalo mi to ani veľmi hygienické. Najviac mi pomohol partner, ktorý pracuje z domu, a o dieťa sa odmala staral. On aj nakupuje a varí. Najradšej pracujem z domu, keď viem, čo bude treba a kedy urobiť, aby som si dokázala zorganizovať čas. Dopisovať článok, keď sa syn chce hrať s legom, je takmer nemožné.

Osobný tip: Snažím sa pracovať, keď syn spí alebo je preč, alebo odídem ja. Domáce činnosti robíme spolu, a ak to naozaj nejde a musím pracovať, namiesto rozprávok na tablete pustím synovi na druhom počítači „Word“, nastavím veľké písmo a on „pracuje“ so mnou.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články