Práve čítate

Kto dáva prednosť akej káve a prečo?

4414  
Zdieľať: 

Kto dáva prednosť akej káve a prečo?

Určite nemusíte dlho premýšľať, aby vám napadol dobrý dôvod, prečo si dať vašu obľúbenú kávu. Často sa tých dôvodov nájde oveľa viac než len jeden. Ľudia pijú kávu, aby sa ráno prebudili alebo získali novú energiu počas dňa. Pijú ju aj preto, že má pozitívne účinky na zdravie, napríklad znižuje stres a upokojuje. A nakoniec, častým a nemenej dôležitým dôvodom, prečo ľudia pijú kávu, je, že im jednoducho chutí. Ako sa rôzne príčiny pitia kávy a spotreba kávy líšia v závislosti od veku a pohlavia?

31. 8. 2017 3 min. čítania Redakce
Kto dáva prednosť akej káve a prečo?

Viac kávy u nás vypijú ženy ako muži

Zatiaľ čo vo svete je trend opačný, u nás podľa ankety spoločnosti Stem/Mark pije kávu 87 % žien a 75 % mužov. Ženy dávajú prednosť káve, aby sa uvoľnili a relaxovali. Muži pijú kávu zväčša preto, aby zvýšili svoj pracovný výkon. Nie je prekvapujúce, že ženy dávajú prednosť latté, nad ktorým si rady posedia s kamarátkou v príjemnej kaviarni alebo v pohodlí domova a rozprávajú sa. Muži, ktorým ide v prvom rade o pracovný výkon, častejšie volia espresso a v priemere zvládnu vypiť až dve šálky kávy denne, najčastejšie pri raňajkách a po obede.

Kvalitná káva predovšetkým

S pribúdajúcou konzumáciou kávy, ktorá podľa National Coffee Association vzrástla oproti roku 2016 celkovo o 5 %, si ľudia dávajú záležať predovšetkým na jej kvalite, a to najmä medzi mladou generáciou. Zdravý životný štýl je populárny v rôznych vekových kategóriách, takže niet divu, že sa nevyhol ani káve. Postupne sa znižuje konzumácia instantnej kávy a ľudia sa viac zameriavajú na selektívnu a fair trade kávu, ktorú často kupujú v lokálnych pražiarňach.

Na súvislosti medzi zdravým životným štýlom a konzumáciou kávy medzi mladými sa zamerala aj anketa Mintel Global Coffee Annual Review, v ktorej sa zistilo, že ľudí medzi 16 až 24 rokom života zaujímajú predovšetkým zložky obsiahnuté v káve, ako sú vitamíny, kalcium, zinok a proteíny, a nevidia v nej len „energetický nápoj“. Vidina kávy ako rýchleho zdroja energie pretrváva najmä u staršej generácie, ktorá je stále jej najväčším spotrebiteľom. Podľa Národnej asociácie kávy vo veku 18 až 24 rokov pije kávu 25 až 50 % osôb, zo staršej generácie 63 až 68 % osôb.

Káva ako umelecké dielo

Anketa Mintel Global Coffee Annual Review sa zamerala aj na trendy, ktoré sa objavujú v oblasti spotreby kávy. Opäť prevažujú medzi mladšími ľuďmi, najmä vo veku 25 až 34 rokov, ktorí žijú v mestách. V tejto generácii je väčšina milovníkov tohto nápoja, ktorí ho vyhľadávajú skôr s gurmánskym záujmom a nedajú dopustiť na jediný detail. Často je pre nich okrem chuti veľmi dôležité aj to, ako káva vyzerá. 65% súhlasí s tým, že za šálku kávy sa oplatí priplatiť a radi na ňu chodia do špecializovaných kaviarní, pražiarní a iných podnikov. Spolu s tým sa menia aj ich preferencie. Napríklad popularita ľadovej kávy je v porovnaní s ich rodičmi takmer trikrát väčšia a radi si ju pravidelne alebo občas dopraje 66 % mladých.

Ukazuje sa tak, že rastie potenciál napríklad kávy coldbrew, ktorá sa lúhuje za studena aspoň 12 hodín a dokonale osvieži najmä v letných mesiacoch. Otvárajú sa tak dvere novým technikám prípravy kávy a v budúcnosti sa určite máme na čo tešiť. Možnože niektoré z nich oslovia aj staršiu generáciu, ktorá ostáva skôr pri klasickom espresse a instantnej káve.

Pite kávu s úsmevom

Nech už je dôvod na pitie kávy akýkoľvek a nech už sa radíte do ktorejkoľvek skupiny, nezabudnite si kávu predovšetkým vychutnať. Nezabudnite, že všetky dôvody pitia kávy sú správne, ak sú pre vás tie pravé. My sme radi, či už je káva pre vás relaxom, alebo vás dokáže povzbudiť k lepším pracovným výkonom. Či už pijete espresso, latté, horúcu kávu alebo coldbrew, pite tento jedinečný nápoj hlavne s úsmevom.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články