Práve čítate

Recept na popoludnie, ktoré moja babička milovala: S alžírskou kávou v skle aj v bábovke

1781  
Zdieľať: 

Recept na popoludnie, ktoré moja babička milovala: S alžírskou kávou v skle aj v bábovke

Tri farby, tri jedinečné chute, tri dôvody, prečo si vychutnať alžírsku kávu – obľúbenú maškrtu našich babičiek. Vždy si užívam to dokonalé spojenie horkej kávy, sladkého likéru a jemnej šľahačky. Ak ste práve teraz dostali chuť na lahodnú alžírsku kávu, určite vám ulahodí aj dezert s podobným zložením. Práve preto som vám okrem zaujímavostí o alžírskej káve pripravila aj recept na bábovku à la alžír.

3. 5. 2024 4 min. čítania Romana Böhmová
Recept na popoludnie, ktoré moja babička milovala: S alžírskou kávou v skle aj v bábovke

Káva na špeciálne príležitosti, ale aj na všedný deň

Alžírsku kávu si pripravíte jednoducho doma, a to z kvalitnej kávy, tučnej šľahačky a vaječného likéru. Kombinácia týchto troch obľúbených surovín vykúzli naozajstnú kávovú delikatesu. Pre mňa je alžírska káva symbolom Vianoc, kedy si ju pripravujem k sviatočnej atmosfére ako naozaj jedinečnú záležitosť. A keďže si pravidelne každý rok na Vianoce pripravujem domáci vaječný likér, mám kávu ešte s pridanou hodnotou. Alžír si ale robím aj po Novom roku, keď si chcem urobiť špeciálnu chvíľku a každodennú kávu zmeniť na neobyčajný nápoj. Ak vám teda zostane čo i len „pár kvapiek“ vaječného likéru, máte preň super využitie.

Alžír z Česka

Aj keď alžírska káva nesie názov africkej krajiny, nemá s ňou nič spoločné. Vznikla niekde v českých končinách pod rukami neznámeho milovníka vaječného koňaku. Pravdepodobne si len niekto chcel spríjemniť kávu viedenskú a ani nevedel, že vytvoril dnes tak obľúbenú formu kávy.

Úspech vychádza z kvality

Základom úspešného výsledku je kvalitná káva, ktorá vám zaručí silný zážitok, a takou je určite moja obľúbená a už rokmi preverená zrnková káva Tchibo Barista. Na prípravu alžírskej kávy môžete použiť buď predĺžené espresso (lungo), kedy ho jednoducho zalejete trochou horúcej vody, alebo prekvapkávanou kávu. Oboje vám urobí dokonalý základ na tú najlahodnejšiu alžírsku kávu. Pri filtrovanej káve odporúčam napríklad kávové zrnká limitky Los Trapiches so sladkastými tónmi vlašského orecha, sušienok a karamelu.

Čo sa týka vaječného likéru, vyberajte opäť podľa kvality, ale ak máte svoju obľúbenú značku, máte vybrané. Ja najčastejšie používam práve ten domáci, ale keď ho doma nemám, používam práve kvalitný koňak.

Šľahačku musím mať výhradne čerstvo vyšľahanú z tučnej smotany, inak to u mňa nejde. Vy si ale môžete uľahčiť prácu šľahačkou v spreji, a ak máte radšej sladšiu verziu alžíru, určite pre vás bude aj vhodnejšia.

Recept na skvostnú alžírsku kávu

Na prípravu alžírskej kávy by vám doma nemal chýbať vysoký hrubostenný pohár na stopke s uškom, len tak ponúknete sebe aj ostatným milovníkom kávy jedinečný pohľad na trojfarebný kávový “dezert”.

Čo potrebujete:

  • 50 ml espressa Tchibo
  • 20 ml vaječného likéru
  • 33% smotana na šľahanie

Postup:

  1. Najskôr si vyšľahajte šľahačku, odporúčam ju vytiahnuť z chladničky tesne pred šľahaním.
  2. Predhrejte si pohár, do ktorého budete nápoj pripravovať.
  3. Pripravte si espresso, prípadne prekvapkávanú kávu.
  4. Do pohára nalejte vaječný likér a potom pomaly cez lyžičku opatrne nalejte kávu tak, aby sa vrstvy nezmiešali.
  5. Nakoniec pridajte kopec šľahačky.

TIP: Ozdobte si toto kávové umelecké dielo podľa svojich chutí, ja mám najradšej navrchu čokoládové hoblinky alebo škoricu, vy si ale šľahačku ešte môžete pokvapkať likérom alebo posypať kakaom, na efekt sa navrch hodia aj zrnká kávy alebo napríklad zapichnutá oblátka.

Recept na bábovku á la alžír

Čo na to potrebujete:

  • 3 vajcia
  • 120 g cukru krupice
  • 1/4 lyžičky vanilkovej pasty
  • 150 ml oleja
  • 100 ml vaječného likéru
  • 50 ml espressa
  • 180 g polohrubej múky
  • 12 g prášku do pečiva
  • maslo na vymazanie formy
  • hrubá múka na vysypanie formy

Postup:

  1. Formu na bábovku vymažte maslom a vysypte hrubou múkou. Rúru si vyhrejte na 175 stupňov (horkovzduch).
  2. Bielky vyšľahajte s polovicou cukru krupice do tuhého snehu.
  3. Žĺtky vyšľahajte so zvyšným cukrom a vanilkovou pastou rovnako do peny.
  4. Potom do žĺtkovej peny začnite pomaly prilievať olej. Keď sa olej do peny zapracuje, začnite postupne prilievať kávu, vaječný likér a prisypávať múku zmiešanú s práškom do pečiva.
  5. Nakoniec pridajte sneh a pomocou metličky zľahka premiešame.
  6. Cesto nalejte do formy na bábovku a dajte do rúry.
  7. Pečte 35 minút. Potom bábovku vyberte z rúry a nechajte na chvíľu vychladnúť vo forme. Po vyklepnutí ju môžete nechať ešte vychladnúť na mriežke.
  8. Podľa chuti pocukrujte a môže sa servírovať. Tak nech vám tiež chutí!

TIP: Bábovku môžete podávať s trochou domácej šľahačky (rovnako ako alžírsku kávu).

Kúpeľňa na modrej vlne

Kúpeľňa na modrej vlne

Mäkučké uteráky a viac s potlačou s motívom mušieľ a prúžkami.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články