Práve čítate

Žiadny prášok z obchodu, ale poctivý puding zo smotany a žĺtkov. Tak, ako ho robievam ja

3168  
Zdieľať: 

Žiadny prášok z obchodu, ale poctivý puding zo smotany a žĺtkov. Tak, ako ho robievam ja

Už ste niekedy skúšali poctivý domáci puding? Je naozaj jednoduchý, takže podľa mňa je škoda kupovať ten v prášku. Navyše je to dezert, ktorým sa zavďačíte úplne všetkým - deťom, ale aj tým najväčším gurmánom (čo sú vlastne často aj deti). Ja puding rada pripravujem aj pre návštevy. Robím ho vždy večer vopred a tak mám v deň, kedy majú doraziť hostia, o starosť menej.

7. 5. 2023 3 min. čítania Magdalena Kader Aghová
Žiadny prášok z obchodu, ale poctivý puding zo smotany a žĺtkov. Tak, ako ho robievam ja

Puding môže mať v podstate akúkoľvek príchuť. Klasika je vanilka a čokoláda, ale skúsiť môžete napríklad aj (slaný) karamel alebo kávu, ako vám aj názov tohto článku napovedá. Dezert niekedy ozvláštnim rumom alebo mandľovým extraktom. Na efekt je zaujímavé urobiť 2 rôzne príchute pudingu a navrstviť ich do pohárov na seba.

Ako puding servírujem? Najradšej samotný alebo s piškótami tak, ako si ho pamätám z detstva. Niekedy ho ale podávam aj s čerstvým alebo rozvareným ovocím, šľahačkou alebo so zmrzlinou. Pridávam ho do dezertov, napríklad šatôčok, koláčov, rezov, rolád, a ďalších. Keď použijete niektorú menej tradičnú príchuť pudingu, ozvláštnite tým celý zákusok.

Keď si chcete pripraviť puding trochu inak

O pár riadkov nižšie nájdete môj tradičný recept plný žĺtkov a smotany. Kým sa doň ale pustíme, tu je ešte niekoľko iných druhov domáceho pudingu na inšpiráciu pre tých z vás, čo hľadajú niečo netradičné.

Španielsky dezert Flan

Keď už som spomenula puding s karamelom, nemôžem zabudnúť na tradičný španielsky dezert Flan. Je veľmi podobný pudingu, akurát sa pečie. Postup je aj tu jednoduchý – začnete prípravou karamelu, teda necháte cukor rozpustiť na panvici. Ten potom nalejete do zapekacích misiek. Následne vyšľaháte vajcia s cukrom a zmiešate ich s mliekom a vanilkou. Túto zmes nalejete na karamel. Každú misku prikryte alobalom a pečte vo vodnom kúpeli približne hodinu. Nechajte vychladnúť a vyklopte z misiek – po dezerte bude nádherne stekať roztečený karamel. Flan je obľúbený nielen v Španielsku, ale napríklad aj na Kube alebo v Mexiku. A tiež u nás doma. :-)

Chia pudink

Ďalšou verziou pudingu bez škrobu je chia puding, do ktorého nepotrebujete ani vajcia, takže môže byť vegánsky. Príchuť môžete opäť urobiť takmer akúkoľvek – napríklad kokosovú (z kokosového mlieka), čokoládovú, vanilkovú alebo škoricovú. Chia semienka majú vďaka svojej neutrálnej chuti veľmi široké možnosti využitia – pridať ich môžete do šalátov, pečiva, omáčok, alebo napríklad do nápojov či granoly. A ako bonus ich radíme medzi superpotraviny, keďže obsahujú veľký rad zdraviu prospešných látok – napr. omega-3 mastné kyseliny, bielkoviny a antioxidanty. Chia semienka sú bezlepkové a keď ich dáte do tekutiny, vytvorí sa okolo nich gél (vďaka tomu je z nich možné urobiť práve puding).

Tip: Mrknite sa na to, ako sa robí puding z tapioky!

Ryžový

Jeden z mojich obľúbených pudingov je ryžový. Ten milujem s kardamómom. Robí sa tak, že v mlieku uvaríte guľatozrnnú ryžu, ktorú dochutíte cukrom a korením (kardamóm, badián, škorica…). Pridať môžete aj hrozienka. Inak ani tu sa samozrejme fantázii medze nekladú a môžete si urobiť ryžový puding napríklad čokoládový alebo kokosový.

No a keď už sme pri tých pudingoch, nemôžeme opomenúť ani obľúbený dezert Creme Brulee, ktorý asi nie je treba dlho predstavovať. Je to ale puding s karamelovou krustou, ktorá sa tvorí rozžeravením cukru na povrchu. Francúzsky názov dezertu by sa dal preložiť ako “pálený krém”. A ak máte radi dezerty pudingovej konzistencie, určite si doprajte aj panna cottu.

Recept na poctivý domáci kávový puding

Je síce o niečo drahší ako ten kupovaný, ale uvidíte, že keď ho skúsite, nebudete chcieť iný. Presnú konzistenciu si môžete doladiť sami. Ak chcete tuhší dezert, pridajte viac škrobu. Ak máte radšej krémový puding, prilejte viac smotany.

Ingrediencie (na 4 porcie):

  • 250 ml 33 % smotany
  • 300 ml plnotučného mlieka
  • 4 žĺtky
  • 80 ml silnej kávy
  • 1 vrchovatá lyžica instantnej kávy
  • 45 g kukuričného škrobu
  • 3 lyžice cukru (45 g)
  • 1/3 lyžičky mletej vanilky

Akú kávu použiť?


Aby bola chuť dezertu plná, je potrebné použiť výraznú a silnú kávu pripravenú najlepšie vo forme espressa. Zo zrniek odporúčame Tchibo Barista, pretože to sú zrnká vyznačujúce sa výraznou chuťou s jemným základom v nežných tónoch horkej čokolády. Druhú kávovú časť tohto receptu tvorí instantná káva. Môžete použiť kávu Barista Classic. Tá má oproti vyššie spomínaným zrnkám jemnú chuť a vďaka tomu sa oba druhy kávy v recepte príjemne doplnia.

Postup:

  1. Vyšľahajte žĺtky do peny.
  2. V menšom hrnci zahrejte mlieko a časť smotany (trochu si odložte bokom), kávu, rozpustnú kávu, cukor a mletú vanilku.
  3. Zmiešajte kukuričný škrob so zvyškom smotany tak, aby tam neboli žiadne hrudky.
  4. Vyšľahané žĺtky a smotanu vlejte do hrnca, v ktorom by ale nemala byť zmes príliš horúca. Inak by sa žĺtky mohli zraziť. Miešajte na miernom plameni do zhustnutia.
  5. Rozlejte do misiek, nechajte vychladnúť a vložte aspoň na 4 hodiny do chladničky.

Tak dobrú chuť a nech sa vám puding podarí!

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Vychutnajte si svoju obľúbenú kávu ešte výhodnejšie! Ku dvom baleniam zrnkovej, mletej či instantnej kávy pridáme majiteľom TchiboCard to tretie, najlacnejšie, zadarmo.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články