Práve čítate

Do obývačky pokojne aj hojdačku! Tipy na bytovú premenu v štýle boho

5638  
Zdieľať: 

Do obývačky pokojne aj hojdačku! Tipy na bytovú premenu v štýle boho

Zútulniť alebo premeniť štýl bývania azda nikdy nebolo jednoduchšie! V obchodoch je teraz toľko krásnych doplnkov a dekorácií, že človek nevie, čo skôr. Ja milujem štýl boho a mám radosť, že je teraz tak trendy. Vytvorte si oddychový kútik podľa mojich tipov.

6. 9. 2022 4 min. čítania Joanna Szczepaniak
Do obývačky pokojne aj hojdačku! Tipy na bytovú premenu v štýle boho

Boho je teraz jedným z najobľúbenejších štýlov vo svete interiérov, záhrad aj módy. Reflektuje návrat k prírode, čo je vo svete veľkým trendom. Zdá sa, že práve tento štýl nahrádza už trochu opozerané škandinávske prvky. Podľa mňa je boho oveľa zaujímavejšie a originálnejšie, prináša voľnosť a symbolizuje slobodu a pokoj. Práve prírodné materiály hrajú prím. Jutové vlákna, bavlna, ľan, ratan, doplnky viazané z uzlíkov…

Aj keď býva boho spájané napríklad s hippies, farebnú vzburu by ste hľadali márne. Vyznačuje sa skôr tlmenými farbami, predovšetkým v prírodných zemitých odtieňoch. A mali by spolu ladiť. Boho priznáva prirodzenú farbu materiálov, z ktorých je daná vec vyrobená. A práve to vytvára to útulné kúzlo, ktoré ma doslova volá k odpočinku a prináša mi pocit harmónie.

Vzhľad gauča mením pomocou podušiek, diek a prikrývok

Obývačka je pre mňa hlavným miestom odpočinku a srdcom celého domu. Rovnako, ako pravdepodobne aj u vás, mu kraľuje gauč. Preto som s premenou začala pri ňom.

Keď sa chce človek pustiť do premeny interiéru bez dramatických investícií, veľké kusy nábytku tak jednoducho nenahradí. Keby som mala kupovať novú sedačku vždy, keď mám chuť osviežiť naše bývanie, asi by som za chvíľu skončila na mizine. Riešením môže byť kúpa sedačky s vymeniteľnými poťahmi, alebo… nechať ju tak, ako je, a jednoducho ju vylepšiť pomocou doplnkov! To je presne ten spôsob, ktorý vyznávam ja.

Vybrala som svetlú prikrývku s jemnými vzormi, ku ktorej som pridala podušky rôznych veľkostí v tlmenej marhuľovej farbe. Kedysi nudná jednofarebná pohovka naraz úplne ožila.

Môžete vŕtať? Potrebujete hojdačku! Zamilovala som sa do interiérových hojdačiek a je to môj sen, ktorý sa mi azda čoskoro splní. Ratanové hojdačky alebo viazané hojdacie siete sú úplne božské a to nielen ako doplnok do interiéru.

Lacnejším (a pritom stále boho) variantom je obyčajná drevená hojdačka zavesená na lanách – ak máte v rodine niekoho zručného, určite ju zvládne vyrobiť doslova za pár eur. Ak vám nevadí angličtina, odporúčam tento návod. Len si predstavte tú pohodu, keby ste sa po práci mohli len tak nechať unášať jemným hojdaním pri zvuku vašej obľúbenej hudby.

Doplnky inšpirované atmosférou vidieckej chaty

Boho do istej miery súvisí s rustikálnym štýlom. A ten zase odkazuje na atmosféru vidieka. Preto v boho interiéroch vyzerajú veľmi dobre ľanové obrusy, tkané koberce aj drobnosti pozbierané v prírode.

Milujem kusové koberce – nielen kvôli ich praktickej veľkosti, ale tiež preto, že dodávajú interiéru na útulnosti. Opäť platí, že najlepšie urobíte, keď vyberiete koberec z prírodných materiálov, alebo aspoň v prírodných odtieňoch. V Tchibo ma zaujal jutový koberec, ktorý síce nebude taký príjemný na došľap, ako napríklad koberec s vysokým vlasom, ale zase sa bude lepšie udržovať. Nemusíte sa báť ani jemných vzorov, napríklad krémový koberec s tmavšími špicatými vzormi sa k boho štýlu hodí skvelo.

Keď boho znamená voľnosť, pre mňa to symbolizuje aj možnosť sadnúť si jednoducho na zem. Zahodiť upätosť, ktorú nosím do práce, a urobiť si na zemi pohodlie s kopou podušiek, knižkou a hrnčekom dobrého čaju. To je mimochodom praktické aj vo chvíli, keď vás navštívi viac priateľov a nevojdú sa všetci na sedačku. Na sedenie na zemi dostanete aj podušky špeciálne na to určené, prípadne sa dajú využiť meditačné podušky.


Drhanie sa vracia. Vyrobte makramé! Možno drhali vaše babičky a teraz sa tomu budú smiať. Je to späť v móde, to my už vieme. Ale čo možno neviete: je to celkom ľahké. 
Tu nájdete návod na to, ako si doma vyrobiť makramé záves na kvetináč.

Aj keby ste sedeli na zemi, stolík sa bude hodiť

Ak uvažujete o kúpe stolu, tentokrát by som odporučila držať sa masívneho dreva. A pokojne aj neopracovaného! Môžete ale vylepšiť aj ten, čo už máte doma.

Nech už máte doma akýkoľvek stôl, vždy ho môžete doplniť dekoráciami, ktoré ho úplne zmenia. Ja som pre môj boho kútik využila vázy s pampovou trávou a nejaké tie minimalistické rastliny.  Nemusíte sa báť použiť ani dečky, ale v žiadnom prípade vám nesmú chýbať sviečky! Ukryte ich do sklenených svietnikov, ktoré doladia príjemnú atmosféru.

Samozrejme nesmú chýbať ani toľko populárne svetielka! Ja interiér najradšej zdobím tými na baterky, aby som nikadiaľ nemusela ťahať nevzhľadné káble a navyše sa na nich často dá nastaviť aj časovač – večer sa rozsvietia a neskoro v noci zase samé zhasnú.

Kto nemá pampovú trávu, ten nemá boho! Je perfektná do vázy na stôl aj na zem, dá sa s jej pomocou ozdobiť stena, fantázii sa medze nekladú! Celkom často ju už teraz predávajú aj v bežných kvetinárstvach, ale pokojne vyrazte na lov von. Nám tento skvost rastie v záhrade. Ak by ste pampovú trávu predsa len nezohnali, môžete si kúpiť bavlník, ktorý práve začínajú predávať v modernejších kvetinárstvach

.

Boho prináša slobodu, ale to neznamená neporiadok

Aj keď boho zvádza k úplnej uvoľnenosti, v upratanom prostredí sa predsa len relaxuje najlepšie. Preto som nezabudla na najrôznejšie úložné doplnky, ktoré skryjú všetky tie drobnosti, aby na očiach nepôsobili chaoticky.

Fandím minimalizmu (áno, aj so štýlom boho sa to dá skĺbiť), preto som si aj v tomto prípade vybrala riešenie, ktoré v interiéri nebude pôsobiť rušivo a zároveň sa hodí aj do menších miestností. A sú to ratanové koše najrôznejších veľkostí. Do tých väčších ukladám moju obľúbenú deku, do ktorej sa balím večer pri čítaní a tiež podušky čakajúce napríklad na príchod návštevy.

Pri aranžovaní interiéru v boho štýle sa nebojte rozmanitosti, kombinujte rôzne textúry, odtiene rovnakej farby… a pokojne to trošku prežeňte s množstvom dekorácií. Boho štýl je jednoducho tak trochu mišmaš. Niektoré interiéry môžu byť na prvý pohľad dokonca chaotické, ale priznajme si to. Niektorí z nás sa v takzvanom organizovanom chaose cítia najlepšie. :-)

Ochutnajte Tchibo Barista Cold Brew

Ochutnajte Tchibo Barista Cold Brew

Doprajte si unikátnu kombináciu v tradičných bubnoch pomaly pražených kávových zŕn Arabica a autentického, pomalého procesu macerácie v troch príchutiach.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články