Práve čítate

9 najčastejších chýb, ktorým sa vyhnite, keď beháte na páse

9709  
Zdieľať: 

9 najčastejších chýb, ktorým sa vyhnite, keď beháte na páse

Ono to vyzerá ľahko: prídete, stlačíte tlačidlo a bežíte. Lenže pozor, trenažér vo fitku a príroda nie sú to isté.

20. 2. 2019 3 min. čítania Martin Pistulka
9 najčastejších chýb, ktorým sa vyhnite, keď beháte na páse

Hovorí sa, že behať môže každý, kto dobehne na električku. Stačia topánky, trenky a tričko a pevná vôľa. Ja som toho chodiaci dôkaz: od jari do jesene sa mi darí vykopať sa von a ísť si zabehať niekoľkokrát týždenne. Je to skvelé na kondičku aj na nervy. Keď ale počasie beh vonku nedovolilo a ja som chcel skúsiť pás, zistil som, že niektoré veci sú technicky trošku inak.

Určite by som sa na vašom mieste nehanbil sa vo fitku spýtať trénera, čo a ako. Tu je 9 základných „prehreškov“, na ktoré vás určite upozorní, a možno vám upraví aj techniku – to už je individuálne.

A vôbec najdôležitejšie je nemať z pásu strach. :-)

Nebojte sa poriadneho tempa

Teda nie aby ste z pásu odleteli. Ale veľa bežcov sa na páse jednoducho bojí, takže si navolia menšiu rýchlosť, ako keď behajú vonku. Prípadne si pustia pás a hodinu klušú bez zmeny. Vonkajší beh prirodzene vyžaduje väčšie zapojenie svalov a spotrebujete viac energie, keď bojujete so zmenami terénu. Reálne v teréne spálite asi o 10 % viac kalórií ako na rovnakej vzdialenosti na páse.

Aj vo fitku som sa musel naučiť meniť rýchlosť a tempo, ktorým behám. Začať voľne, potom zrýchliť, koniec zase vypustiť. Pokiaľ ste úplní začiatočníci, spýtajte sa trénera.

Nebojte sa meniť náročnosť

Terénnu náročnosť behu môžete na páse simulovať tým, že si nastavíte sklon, tzv. incline. Len pozor, bežať hodinu kolmo ešte nikomu neprospelo, hlavne nie achillovkám.

Pokiaľ ste pásoví nováčikovia, tak áno, pás sa naozaj zdvihne. :-)

Nepozerajte pod nohy

Vonku sa pri behaní pozeráte dopredu na ubiehajúcu krajinu. Na páse má veľa ľudí (ja prvýkrát tiež) tendenciu strážiť si nohy. Pohľad dole vám ale vysunie hlavu a tým zmení postavenie celého tela – zle. Na začiatku mi prišlo čudné sledovať pri behaní televíziu, ale môže to pomôcť.

Neskracujte si kroky, ani ich nepredlžujte

Veľa bežcov má strach, že spadne. On ten pás prosto u začiatočníkov budí zvláštne ochranné reflexy. Pozor na to, aby ste podvedome nezačali skracovať krok a cupitať. Niekto naopak preťahuje krok ako do výšky, tak smerom dopredu. V podstate potom na páse dupe a prehnane došľapuje na pätu. V oboch prípadoch je najlepšie behať tak, ako sme zvyknutí. Pás nám nikam neujde, sľubujem.

Netlačte sa dopredu

Niektorí bežci majú strach, že z pásu „vypadnú“. Preto sa tlačia smerom na ovládací panel, a to zase vedie k skracovaniu kroku, dupaniu a vôbec neprirodzenej technike behu. Pás ale ide rovnako rýchlo uprostred ako na začiatku.

Ruky bežia tiež

Občas sa stáva, že na páse švindľujeme s rukami a v tých najhorších prípadoch ich dokonca nechávame odovzdane visieť pozdĺž tela, prípadne nekontrolovateľne lietať okolo ako handrová panenka. Ruky by mali byť uvoľnené a plus mínus v uhle 90°, rovnako ako vonku. Žiadny strach, pokiaľ okolo seba nebudete mlátiť ako veterný mlyn, do nikoho ani ničoho nevrazíte.

Behajte aj bez držania

Nováčikova majú tendenciu držať sa rukovätí po stranách, ale tým si znovu menia štýl behu. Nechajte si ukázať, či daný pás má rukoväte so senzorom tepu a ďalších ukazovateľov (tých je dobré sa držať), ale inak ich nechytajte.

Pás nie je vešiak!

To je rotopéd, a to ešte ten doma. ;-) Nie, vážne. Keď už si chcete dať uterák na držadlo pásu, tak opatrne, a uistite sa, že fakt drží. Len si predstavte, čo sa stane, keď vám uterák spadne pod nohy… neboli by ste prví, ani poslední.

Výstup a nástup vždy opatrne

Deje sa to stále. Začnete, pás beží a chcete zoskočiť. Už som videl zoskakovanie oboma nohami do boku, obskakovanie na kraje alebo zoskakovanie dozadu zo zapnutého pásu. A presne v takom prípade sa môže stať, že vás zradí gravitácia. Radšej postupne znižujte rýchlosť, kým sa pás nezastaví.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články