Práve čítate

Musím žiť bez kofeínu

3986  
Zdieľať: 

Musím žiť bez kofeínu

„To si vôbec nedokážem predstaviť!“ zhrozí sa väčšina ľudí, keď zistia, že patrím medzi menšinu tých, komu kofeín kolujúci v žilách nerobí dobre. Svojej obľúbenej voňavej kávy som sa ale odmietla vzdať. Ako bez nej fungujem? Prekvapivo ľahko.

2. 8. 2019 4 min. čítania Marie Bezděková
Musím žiť bez kofeínu

Keď som pred rokmi zistila, že mi po káve nie je dobre, skoro som to oplakala.

Nejakú chvíľu trvalo, kým mi došlo, že za stiahnutý žalúdok, triašku rúk, nervozitu a búšenie srdca môže môj milovaný ranný kávový rituál. Dôvod ma prekvapil: precitlivenosť na kofeín. To vážne môže existovať?

A čo teraz s tým?

Vedela som, že šálky kávy sa budem vzdávať len veľmi ťažko. Jej chuť a vôňu som si obľúbila natoľko, že by som sa o ten pôžitok pripravila len veľmi nerada. Vyskúšala som teda kávu bez kofeínu, zistila, že chutí skoro rovnako, a zmierila sa s tým, že odteraz už si klasickú kávičku nedám. Oveľa lepšie ako moje okolie…

Káva bez kofeínu? Ale prosím ťa…

„Ale na čo ti to teda je, keď s tebou nič nerobí?“ pýtajú sa ma kolegovia aj priatelia. No na čo, jednoducho mi to chutí. :-) Má to aj druhý dôvod. Veď veta „Poďme na kávu,“ znamená to isté ako „Chcem sa s tebou stretnúť,“ a rovnako väčšina ľudí ponúka návšteve automaticky ako prvé práve kávu. Spoločné pitie kávy je príjemná spoločenská záležitosť, o ktorú sa nechcem pripraviť.

Niekedy mám pocit, že ešte horšie sa s mojím bezkofeínovým latte zmierujú v kaviarni. Niekde totiž decaf vôbec nemajú, prípadne sa nezdržia podozrievavého pohľadu, kde skrývam tehotenské bruško. Strkať si podušku pod šaty vždy, keď si idem pre svoje obľúbené latté, ale nemienim. :-)

Klasická káva totiž nie je zakázaná len tehotným ženám, ale tiež ľuďom s problémami so srdcom, tým, ktorí trpia pálením záhy a žalúdočnými problémami, dojčiacim mamičkám, deťom a teenagerom alebo ľuďom so spánkovými problémami. To už je dosť dôvodov na to, prečo kávu bez kofeínu ponúkať.

Čo je vlastne kofeín?


Kofeín je biela, kryštalická látka, ktorá stimuluje centrálnu nervovú sústavu a srdcovú činnosť. To z nej robí pravdepodobne najrozšírenejší stimulant na svete. Jeho zdrojom je napríklad čajovník čínsky (čierny a zelený čaj), kávové alebo kakaové bôby (káva a kakao), kola (kolové nápoje), alebo rastlina s názvom cesmína paraguayská (z tej sa pripravuje maté).

Kofeín má celý rad účinkov: zrýchlenie srdcového tepu aj metabolizmu, podpora spaľovania tukov či zvýšená diuréza (je močopudný). Dokáže tiež stimulovať vyplavovanie adrenalínu, čím dochádza k uvoľňovaniu mastných kyselín do krvného riečiska, ktoré sú potom využité ako zdroj energie pre výkon.

Ako doplniť chýbajúcu energiu?

To je veľmi dobrá otázka. Napadlo by vám, že po radikálnej zmene kávových zvykov pocítite výkyv energie? Mne tiež nie, ale stalo sa. Očividne som si kávou nahradzovala dôsledky nie úplne dobrých zvykov, a tak by to samozrejme byť nemalo, ani pokiaľ kofeín piť môžete (a pijete).

Predovšetkým si už dlhší čas dávam záležať na tom, aby moje raňajky neobsahovali jednoduché cukry (takže vynechávam rafinovaný cukor a výrobky, ktoré sú ho plné, napríklad väčšinu „raňajkových“ zmesí). Tie totiž dokážu človeka „nakopnúť“, ale len na krátky čas. Zdravé raňajky so zložitými cukrami (veľa zeleniny, celozrnné pečivo či ovsené vločky) ma nabijú energiou na oveľa dlhší čas. Ďalším výdatným zdrojom energie, ktorý som mala tendenciu nevyužívať, je spánok, a snažím sa spať 8 alebo 9 hodín. Dôležitý je samozrejme aj správny pitný režim, na ktorý si stále ešte zvykám.

Aj káva bez kofeínu chutí skvelo

Presvedčiť kohokoľvek, aby si usrkol z môjho bezkofeínového latte, je nadľudský výkon. Veľa ľudí si asi myslí, že káva bez kofeínu nemá žiadnu chuť. Kdeže. Je to káva ako každá iná, iba takmer úplne zbavená kofeínu. V podstate existujú dva procesy, ktorými to je možné dosiahnuť.

Prvej metóde sa hovorí „európsky proces“ a je tiež najčastejšie používaný. Káva pri ňom nestráca svoju chuť a arómu. Zjednodušene povedané sa z nej kofeín odstráni tak, že sa bôby najskôr namáčajú vo vode a potom premývajú v chemickej látke (methylenchlorid alebo extrakčná látka zo skupiny ovocných esterov – prirodzenej zložky mnohých druhov ovocia, napr. hrušiek alebo jabĺk), ktorá z nich kofeín absorbuje. Na konci procesu sa káva znovu vypláchne vodou a nakoniec vysuší. Výsledkom je káva, ktorá chutí prakticky rovnako ako tá klasická.

V Tchibo využívame práve európsky proces. Látky používané na extrakciu kofeínu sú schválené v rámci EU, sú testované a sú zdravotne nezávadné.

Druhým spôsobom je „Švajčiarsky vodný proces“. Táto metóda sa dá použiť len pri niektorých silnejších druhoch kávy (napríklad Arabica), pretože ju zbavujú typickej chuti a vône. Káva je pri ňom iba namáčaná do horúcej vody a kompletne vylúhovaná vrátane kofeínu. Ten sa z tohto roztoku odstráni s pomocou filtrov s aktívnym uhlíkom. Potom sa použité kávové bôby namočia naspäť do prefiltrovaného (už bezkofeínového) roztoku, z ktorého získajú späť časť arómy a chuti. Nakoniec sa bôby opäť vysušia a posielajú do pražiarne.

Bezkofeínová káva v Tchibo


V Tchibo ponúkame bezkofeínové kapsule Cafissimo Caffè Crema bez kofeínu (v predajniach aj v e-shope) alebo zrnkovú kávu Colombia Fino (iba v predajniach).

V našom kávovom bare si môžete objednať všetky kávy okrem Cold Brew a Nitro Cold Brew tiež v bezkofeínovom variante.

Pokiaľ hľadáte len slabšiu, ale aj tak kofeínovú kávu, platí, že Arabica (primárne espresso) má cca polovičné množstvo kofeínu v porovnaní s Robustou.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články