Práve čítate

Šalát zo surovej cvikly a mrkvy

20196  
Zdieľať: 

Šalát zo surovej cvikly a mrkvy

Mám veľmi rada strúhanú repu a mrkvu (už od malička) a v spojení s mätou, orieškovou chuťou konope a javorovým sirupom sa od svojho šalátika nemôžem odtrhnúť. Citróny dodajú sladšej zelenine väčší šmrnc a olivový olej pomôže pri vstrebávaní vitamínov a minerálov.

10. 2. 2017 2 min. čítania Kateřina Winterová
Šalát zo surovej cvikly a mrkvy

Cvikla, mrkva, petržlen, zeler a paštrnák sú druhy zeleniny, ktoré si nemôžem vynachváliť. Mám ich stále poruke. Buď doma v špajze, alebo v pivnici na chalupe uloženú v pilinách. Tento rok vlastne aj len pod jutovým vrecom, pretože cvikly sa urodilo strašne veľa, takže uložená vo vrstvách sa dokáže uchrániť pred vyschnutím sama. Koreňová zelenina je úžasná. Možno ju jesť surovú, varenú i pečenú a má mnoho kultivarov. To je zrejmé a krásne hlavne pri cvikle, ktorá môže byť červená až fialová, pruhovaná bielo-červená alebo dokonca žltá, čo na tanieri vyzerá neodolateľne. To isté platí aj pre oranžovú, tmavočervenú aj bielu mrkvu. Ak je táto zelenina dobre uskladnená, vydrží od jesennej úrody až do jari.

Čo je skvelé, preto si tento jednoduchý, ale o to chutnejší a na vitamíny a minerály bohatý šalát môžete pripravovať pokojne skoro pol roka. A stále budete v rámci sezónnosti sezónni!

20161113-_MG_5669

Suroviny

1 stredne veľká surová cvikla
2 stredne veľké mrkvy
2 až 3 štipky mäty
za hrsť lúpaného konopného semienka
2 až 3 polievkové lyžice olivového oleja
šťava z 1 bio citróna
1 polievková lyžica javorového sirupu
soľ

20161113-_MG_5664

Postup

Na postrúhanie cvikly a mrkvy bude najlepšie strúhadlo na úpravu zeleniny tzv. spôsobom jullien. To znamená, že zelenina sa postrúha na jemné dlhšie hranolčeky. K postrúhanej cvikle a mrkve potrháme alebo pokrájame mätové lístky a šalát posypeme konopnými semienkami. Zľahka premiešame. Zalejeme olejom, citrónovou šťavou a podľa chuti osladíme sirupom. Podľa chuti aj osolíme. Znovu zľahka premiešame a ozdobíme konopnými semienkami a mätou.

Malý tip na záver: namiesto soli a citrónovej šťavy môžete použiť podľa svojej chuti po lyžičkách pridávaný umeocet, ktorý je prirodzene slaný a kyslý. Pozbierajte odvahu a prepadnite kúzlu surovej cvikly a mrkvy ako ja. Určite si pochutnáte!

20161113-_MG_5771

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články