Práve čítate

Tmavý chlieb s melasou a červenou pšenicou

2721  
Zdieľať: 

Tmavý chlieb s melasou a červenou pšenicou

Skúsila som si namlieť múku z červenej pšenice. Múka pečivo krásne stmaví a to sa mi do receptu na tmavý chlieb hodí, to je jasné. Môžu za to antokyány. Prírodné farbivo, ktoré sa vyskytuje napríklad v červenom víne. Antokyány majú antioxidačné účinky a zabraňujú predčasnému starnutiu buniek, ktoré navyše chránia pred voľnými radikálmi. Tieto látky sú obsiahnuté vo vrchných častiach zrna červenej pšenice, a ak ho zomeliete celé, môžete sa tešiť z dobrého tmavého pečiva.

25. 11. 2016 2 min. čítania Kateřina Winterová
Tmavý chlieb s melasou a červenou pšenicou

Prvýkrát som sa o domácom mlynčeku na múku dočítala v kuchárke Hanky Zemanovej. Vôbec som netušila, že mlyn na múku možno zmenšiť na kuchynskú veľkosť a múku si namlieť doma. V tej chvíli mi to pripadalo rovnako prevratné ako vynález mobilného telefónu. Potom mi hneď napadlo niečo o ďalšom kráme v kuchyni, ale keď som neskôr takýto mlynček mohla vyskúšať v našej relácii Herbár, pochopila som, že mu už neodolám.

On totiž dokáže urobiť aj vločky a pomelie takmer všetky druhy obilných zŕn! A aký je to zážitok, keď sa dajú do pohybu mlynské kamene schované v drevenej skrinke! Má silu tento malý mlyn, to sa musí uznať. Doma máte potom stále čerstvú múku, celozrnnú, so zdravými neobrúsenými klíčkami a v rôznej hrúbke. Nemusíte pečenie podriaďovať tomu, či vám práve nezatvorili obchod, keď nemáte doma napríklad hladkú pšeničnú múku. A možno sa môžete sa tešiť aj na to, že vám takýto mlynček prinesie Ježiško. Hodil by sa vám, nie?

PUMRNIKL 7.12.2015 stateo00366

Suroviny

3 hrnčeky ražnej múky
4 hrnčeky chlebovej múky (2 hrnčeky chlebovej, 2 hrnčeky múky z červenej pšenice)
1 polievková lyžica a 1 a 1/4 čajovej lyžičky sušených kvasníc
2 polievkové lyžice kvalitného oleja
1/2 hrnčeka melasy
2 hrnčeky teplej vody
1 polievková lyžica soli
1/2 hrnčeka ovsených vločiek

Postup

Ražnú múku, soľ a polovicu zvyšnej múky zmiešame so sušenými kvasnicami. Pridáme vodu, olej a melasu a premiesime. Postupne prisypeme druhú polovicu zvyšnej múky a vypracujeme dobré cesto. Vytvoríme guľu, ktorú zľahka potrieme olejom. Uložíme do misy a necháme pod utierkou kysnúť 1 hodinu. Rúru predhrejeme na 200 °C. Potom cesto znova premiesime, rozpolíme a vyvaľkáme z neho dve šišky, ktoré vložíme do dvoch obdĺžnikových foriem vymazaných tukom a vysypaných ovsenými vločkami. Necháme ešte pol hodiny kysnúť. Pečieme asi 35 minút pri 200 °C.

PUMRNIKL _MG_3548

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články