Práve čítate

Na čo myslí pediater, kým pošle deti pohrať sa

6337  
Zdieľať: 

Na čo myslí pediater, kým pošle deti pohrať sa

Hurá, leto! Čakajú nás tábory, výlety, prázdniny u babičky aj dlhé teplé dni, kedy posielame deti, aby sa išli hrať von. Ale čím je toto obdobie atraktívnejšie, tým pravdepodobnejšie nastanú situácie, pri ktorých je potrebné dávať pozor a ktorým je dobré sa vyhnúť, predísť im.

6. 6. 2019 4 min. čítania Michala Knězková
Na čo myslí pediater, kým pošle deti pohrať sa

A keďže prevencia je oveľa lepšia ako akákoľvek prvá pomoc, pripravila som pre vás pár situácií, ktoré sú takým kráľom strašiakov medzi rodičmi.

Na čo myslieť a kde na deti číha riziko, ktorému sa dá predísť?

Slnečné žiarenie alebo patria deti na slniečko?

Takmer všade sa dočítame, že deti na priame slnko nepatria. Toto tvrdenie nemám rada, pretože mám opačný názor. Každý patrí na slniečko, a to vrátane detí. Vďaka slnku sa nám vytvára v tele vitamín D, slnečné žiarenie zvyšuje našu obranyschopnosť a v neposlednom rade má veľmi priaznivý dopad na našu náladu.

Aj deti na slniečko patria, ale každé slnenie má svoje pravidlá. Jediný čas, kedy sa slnečnému žiareniu snažíme bez výnimky vyhnúť, je medzi 11. a 15. hodinou. V dnešnej dobe môžeme deti veľmi dobre chrániť proti slnečnému žiareniu, takže na toto nezabúdajme a chráňme pokožku dieťaťa vhodným opaľovacím krémom, ktorý kryje UVA aj UVB žiarenie a je vodoodolný. Nezabúdajme potom deti každé 2 hodiny pretrieť. To, že je krém vodoodolný, neznamená, že sa nedá napríklad zotrieť uterákom. Stačí, že si dieťa po vykúpaní sadne na uterák alebo sa do neho zabalí a miera ochrany, ktorú opaľovací krém dáva, sa znižuje.

Máte doma dieťa, pri ktorom ste radi, že ho natriete ráno a cez deň nie je šanca ho chytiť? Potom využite špeciálne letné oblečenie s vysokým ochranným faktorom. V neposlednom rade nezabúdajte chrániť oči kvalitnými slnečnými okuliarmi, hlavu vhodnou pokrývkou a nikdy nechoďte von bez dostatku vhodných tekutín.

Najlepšia na pitie je aj pre deti voda


Pokiaľ sme v našich končinách a vieme, že voda z vodovodu je bezpečná, pijeme kľudne tú. V zahraničí dávajme prednosť vode balenej. Okrem vody sú vhodné aj čaje či 100 % ovocné šťavy, ktoré si rozriedite vodou. Doprajme si aj ovocie bohaté na tekutiny, ako sú napríklad vodné melóny. Čomu sa určite vyhnite, to sú sýtené limonády, tekutiny obsahujúce kofeín či, samozrejme, alkohol.

Keď na výlete čaká kliešť

Pokiaľ vyrážate do prírody často, môžete zvážiť rôzne druhy repelentov. Tu by som ale upozornila, že pokožka je najväčším orgánom ľudského tela a všetko, čo na ňu natriem, to sa dostáva do telíčka dieťaťa. Dajte preto prednosť takým repelentom, ktoré sa striekajú na oblečenie. Na pokožku voľte radšej tie prírodné či domáce. V neposlednom rada môžeme deti chrániť proti kliešťovej encefalitíde aj očkovaním, ktoré je dostupné deťom od 1 roku veku života.

A čo keď už kliešťa na dieťati objavíme? Reakcia by nemala byť: „Ach jaj, to musíme po kúpaní vybrať“. Lepšie je vytiahnuť kliešťa hneď, ako si ho všimneme.  Len tak môžete maximálne znížiť riziko, že sa na dieťa prenesie infekčné ochorenie prenášané kliešťami.

Mami, kedy už nám postavíte tú trampolínu?

Vôbec najhoršie úrazy detí vznikajú na trampolíne. Nerada by som vás nahovárala na to, aby ste ju okamžite strelili na prvom bazáre, ale ako lekárka a zároveň matka by som určite odporučila byť naozaj opatrný.

A to hlavne vtedy, ak máte doma detí viac alebo organizujete oslavu narodenín a zíde sa vám pri trampolíne viac detí. Stačí, aby sa dve deti pri skákaní zrazili, a vyrazené zuby na seba nenechajú dlho čakať. V drvivej väčšine sú úrazy na trampolíne zlomeniny končatín.

Dodržujte pravidlá, ktoré výrobca uvádza a nepúšťajte naraz na trampolínu väčší počet detí ako uvádza výrobca vašej trampolíny. Štatistika detských úrazov nie je vôbec pekná a úrazy sú stále na prvom mieste aj v úmrtnosti detí. A trampolína je bohužiaľ miestom, z ktorých sa táto štatistika napĺňa.

Na týždeň u babičky

Letné prázdniny u babičky, na tie si pamätáme asi úplne všetci. Na čo dať pozor a čo na deti číha na prázdninách u prarodičov? Časy, kedy mali naše mamičky malé deti, už sú dávno zabudnuté, a tak je dobré vytvoriť bezpečné prostredie aj u nich a radšej všetko skontrolovať.

Jednu vec by som pri kontrole vypichla: všetci vieme, ako malé deti milujú skúmať obsah batôžtekov, kabeliek a peňaženiek. Ktorá z babičiek má ale kabelku bezpečne vysoko na vešiaku, kam na ňu dieťa nedočiahne? Často ju nájdete skôr na skrinke na topánky, kde má k nej dieťa úplne voľný prístup. Prečo mi táto situácia vadí? Väčšina babičiek už má totiž v kabelke lieky. Zatiaľ čo jedna tabletka na bolesť hlavy, hormonálnej antikoncepcie alebo aj antipyretikum na zrazenie teploty, ktoré by dieťa pravdepodobne našlo v kabelke mamičky, dieťaťu v zásade neublíži, babičky už majú lieky úplne iného kalibru.

V prípade liekov na tlak, cukor, cholesterol či srdce bohužiaľ stačí aj len jedna tabletka a dieťaťu môže spôsobiť fatálne následky. Poučte preto, prosím, babičky, aby kabelky buď zavesili na vešiak alebo lieky počas stráženia detí v kabelke nenosili.

Keby sa čokoľvek stalo a dieťa liek alebo inú látku zjedlo, vždy volajte lekársku linku toxikologického centra, na ktorej vám ochotne pomôžu, poradia a poskytnú nevyhnutné informácie, čo s dieťaťom ďalej robiť.


Národné toxikologické informačné centrum (+421 2 5477 4166) Univerzitnej nemocnice Bratislava poskytuje telefonické konzultácie lekárom pri akútnych intoxikáciách nielen dieťaťa, ale aj dospelého liekmi, chemikáliami, priemyslovými prípravkami, hubami, rastlinami, drogami a živočíšnymi toxínmi a súčasne odporúča vhodnú terapiu. Dôležitým údajom vždy bude váha dieťaťa a látka, ktorú dieťa zjedlo. NTIC má 24 – hodinovú nepretržitú službu s celoslovenskou pôsobnosťou.

Prajem vám, nech sú prázdniny v pohode a deti na ne majú len samé krásne spomienky.

 Autorka je lekárka a mamička dvoch dcér. O obidvoch svojich rolách píše nielen na Tchibo Blogu, ale tiež na svojom webe mklife.cz.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články