Práve čítate

Vône, ktoré vám zmenia život: vyskúšajte biohacking proti poteniu aj stresu

6229  
Zdieľať: 

Vône, ktoré vám zmenia život: vyskúšajte biohacking proti poteniu aj stresu

K tomu, aby som začala využívať prírodné esencie ako riešenie negatívnych situácií, ma priviedlo až autoimunitné ochorenie. Čakať na chorobu je ale zbytočné, a tak by som vám chcela ukázať pár každodenných tipov, ako si môžete s vôňami zjednodušiť a spríjemniť život kľudne aj hneď.

6. 8. 2018 3 min. čítania Mirka Papájíková
Vône, ktoré vám zmenia život: vyskúšajte biohacking proti poteniu aj stresu

Mávala som zlú pleť, na ktorú som skúšala rôzne kozmetické prípravky, ale všetko sa to len zhoršovalo. Bolo treba niečo zmeniť – „hacknúť“ systém. S tzv. biohackingom sa mi podarilo postupne upraviť metabolizmus a tiež zlepšiť pleť.

„Biohacking“ súhrnne označuje techniky, ktoré uľahčujú a zefektnívňujú život.

Nemalý podiel na tom majú prírodné vonné esencie, do ktorých som sa úplne zamilovala a chcela by som vám ukázať ich využitie vo chvíľach, ktoré určite poznáte: keď sa veľmi potíte, ste unavení, obťažuje vás hmyz alebo potrebujete zvládať stres.

Esenciálnymi olejmi proti zápachu

Potenie, alebo skôr telesný pach počas horúceho dňa, mi vždy prekážali, a snažila som sa ich zakrývať sprejom alebo parfumom. Dnes si ale myslím, že je skoro jedno, či z človeka razí pot alebo kolínska – oboje môže v horúcom počasí spôsobiť nevoľnosť.

Čím dlhšie používam esenciálne oleje, tým menej potrebujem riešiť potenie

Esenciálne oleje nevydržia voňať celý deň – sú v tele cca 2 hodiny a potom ich organizmus vylúči (so zriedením v nosnom oleji sa jeho pôsobnosť môže predĺžiť)Preto ma prekvapilo, keď som si všimla, že ani po dlhšej námahe nie som cítiť tak ako predtým.

Je to preto, že prírodné esenciálne oleje (nie éterické, ktoré majú často chemický pôvod) sú silne detoxikačné a za tri roky každodenného používania už moje telo dostatočne prečistili. To, čo obvykle zapácha, totiž nie je samotný pot, ale škodlivé látky, ktoré sa vďaka nemu vyplavujú z tela.

Ktoré vône najlepšie pomáhajú pri potení?

V lete veľmi rada používam levanduľový esenciálny olej (pozor, nezameniť si s vonným), ktorý súčasne pokožku regeneruje (skvelý je po spálení alebo zranení) a navyše odpudzuje hmyz. Ten môžete použiť priamo na pokožku.

Ostatné oleje je vhodnejšie rozriediť v tzv. nosnom oleji, teda v akomkoľvek prírodnom oleji, ktorý nemá silný pach. Skvelo sa teda hodí jojobový, mandľový, marhuľový, ricínový alebo ryžový olej, dá sa použiť aj olivový. Osobne veľmi rada používam mandľový olej, ktorý sa ľahko vstrebáva a je tiež prospešný pre pleť.

Prírodné vône majú na telo veľký vplyv

Do nosného oleja si v lete kvapnite napríklad esenciu mäty, eukalyptu na osvieženie a schladenie, alebo marhuľu, geránium, archangeliku, ružu a ďalšie kvetinové a sladšie vône – tie rady nosia predovšetkým ženy. Pre mužov by som odporučila céder, muškátový oriešok, borovicu a ďalšie drevité vône.

Citrusové esencie používajte s rozvahou – v nižšej koncentrácii sú neškodné, ale vo vyššej koncentrácii môžu rozrušovať UV ochrannú vrstvu a pri vystavení priamemu slnku môžu spôsobiť spálenie alebo podráždenie pokožky. Pokiaľ máte radi citrusy, tak odporúčam radšej zakúpenie BIO kozmetických produktov, ktorých už je dnes na trhu naozaj veľa alebo napríklad vyskúšať „babskú“ radu a potierať si zápästie a pod pazuchami rozkrojeným citrónom.

Ako si vyrobiť vonnú zmes

Obľúbenú vôňu alebo zmes vôní si môžete nakvapkať do fľaštičky s guľôčkovým aplikátorom a vyrobiť si tak svoj vlastný parfum, ktorý môžete nosiť stále so sebou. Dá sa využiť aj ako inhalátor na cesty MHD, kedy vám z okolitých pachov môže byť nevoľno.

Ako silnú vôňu si pripraviť?


Menšia koncentrácia esencie síce nie je taká výrazná, ale vydrží na človeku dlhšie. Naopak vyššia koncentrácia je síce účinnejšia na terapeutickej úrovni (detoxikácia, harmonizácia apod.), ale skôr z tela vyprchá.

Fľaštička na zmes esenciálnych olejov je vhodnejšia tmavšia a na predĺženie trvanlivosti ju občas môžete vložiť do chladničky. Vôňa v nosnom oleji vydrží cca 2 roky, pokiaľ použijete kvalitné prírodné produkty.

Pomer esenciálneho a nosného oleja by mal byť cca 1:20.

Vysoko koncentrované oleje radšej neaplikujte na jemné alebo podráždené tkanivá a sliznice. Keby sa tak omylom stalo, tak v žiadnom prípade nerieďte olej vodou, ktorá by účinok len zosilnila, ale nájdite na zriedenie nejaký iný olej – v prípade núdze akýkoľvek – kľudne aj slnečnicový na vyprážanie alebo masť. Pri zasiahnutí očí odporúčam kokosový olej.

Esenciálne oleje na osvieženie

Do horúceho dňa už nevychádzam bez fľaštičky s rozprašovačom! Okrem vody kvapnem do fľaštičky aj jednu alebo dve kvapky mätového esenciálneho oleja a mám aj v parnom dni energie na rozdávanie. Robí to skutočné zázraky.

S biohackingom môžete telo „nakopnúť“ novým prívalom energie

Esenciálne oleje na odpudzovanie hmyzu

Milujem turistiku, cestovanie a spanie v prírode. Na všetky podobné aktivity mám so sebou vždy zbalenú fľaštičku so zmesou olejov. Hlavnou zložkou je cistus, klinček, levanduľa a pár kvapiek mäty na podporu účinku ostatných troch a to všetko je v pomere 1:6 rozriedené v mandľovom oleji. Komáre, kliešte a ďalší hmyz s týmto olejom už prakticky neriešim. Pozor, tak silnú koncentráciu si môžeme dovoliť, pokiaľ použijeme 100% čisté esenciálne oleje. 

Pomer jednotlivých zložiek si môžete upraviť podľa toho, ako vám voňajú. Dostatočne účinné budú oleje aj jednotlivo, ale mám vyskúšané, že takto v kombinácii zaberajú naozaj takmer na všetky druhy hmyzu.

Esenciálne oleje ako podpora v stresových situáciách

Proti stresu mi zaberajú rôzne esencie podľa toho, čo práve stres spôsobuje.

  • Na jemnú podporu a upokojenie: medovka alebo ruža
  • Hektické situácie: kadidlo, vetiver alebo myrha
  • Stres vnímaný fyzicky: majoránka, oregano alebo mäta
  • Povzbudenie: limetka, grep alebo citrón
  • V každom prípade môžete vyskúšať eukalyptus, ktorý pomáha nájsť stratený balans.

Všetky esencie stačí len niekoľko sekúnd inhalovať (priamo z fľaštičky alebo cez difuzér). Osobne sa mi osvedčilo 7 nádychov a výdychov s tým, že sa pokúšam každý výdych o kúsok predĺžiť.

Každý esenciálny olej môže reagovať trošku inak a zďaleka nie každý je vhodný pre každého. Pri aplikácii niektorých olejov je vhodné poradiť sa s odborníkom (aromaterapeutom).

Budem rada, keď tento článok pochopíte ako inšpiráciu dozvedieť sa o esenciálnych olejoch viac, pretože svet vôní je naozaj veľmi krásny. 

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články