Práve čítate

Oddelený spánok partnerov: nový zvyk, ktorý vám možno zachráni vzťah

8593  
Zdieľať: 

Oddelený spánok partnerov: nový zvyk, ktorý vám možno zachráni vzťah

Nedávno som vyrazila na víkend s kamarátkami. Aj keď sa všetky poznáme toľko rokov, že už to číslo ani nechcem nahlas povedať, radšej ako spoločnú posteľ som sa rozhodla vybrať si rozkladací gauč. A vyspala som sa tak dobre, až mi napadlo, či by to nebolo dobré zaviesť aspoň niekedy aj doma.

23. 7. 2018 4 min. čítania Zuzana Fryaufová
Oddelený spánok partnerov: nový zvyk, ktorý vám možno zachráni vzťah

Spať s niekým ďalším v jednej posteli pre mňa nie je len tak. Naopak, považujem to za veľký zásah do intímnej zóny. Práve preto som na dámskej jazde spala radšej sama. Ale nikdy predtým som si nepripustila, že by to z rovnakého dôvodu mohol byť dobrý nápad aj vo vzťahu. Do neho predsa zdieľaná posteľ patrí automaticky, nie?

Pokiaľ priznáte, že s partnerom nespíte v jednej posteli, ako by ste tým automaticky povedali, že už nemáte vôbec žiadny intímny život. A slovenčina túto domnienku mnohoznačnou frázou „spať spolu“ už len potvrdzuje.

Podľa štatistík oddelené spálne uprednostňuje až 30 % párov. Zároveň ale, podľa mňa neprekvapivo, viac ako polovica z nich nechce samostatné spanie vôbec priznať.

Koniec romantiky. Spoločná posteľ má korene v časoch chudoby a môže viesť k horšiemu spánku

Keď mala rodina jednu dve miestnosti a postelí menej ako členov, spanie na jednej posteli dávalo zmysel. Nebolo výnimkou, že v jednej posteli spala celá rodina. Naopak tí, ktorí si to mohli dovoliť, spávali oddelene.

Dnes sa oddelené spanie vracia. Pretože už dokážeme kvalitu spánku zmerať, ukazuje sa, že:

  • dospelý človek potrebuje minimálne 7 hodín kvalitného spánku,
  • nekvalitný spánok spôsobuje vážne zdravotné problémy, vrátane obezity, srdcových ochorení alebo cukrovky
  • a zlý spánok spôsobuje podráždenosť, výkyvy nálad, negatívne ovplyvňuje pocity uznania a vďačnosti . Vo vzťahu to môže viesť až k odporu k partnerovi, čo je hlavnou príčinou rozvodu.

Najčastejšími narušiteľmi kľudného spánku sú chrápanie, rozdielne požiadavky na teplotu v miestnosti a rozdielne biorytmy.

Spánok má jednoducho výrazný vplyv na naše zdravie a náladu a tým aj na celý náš život. A aj keď anglický pojem „sleep divorce“ obsahuje desivé slovíčko rozvod, v skutočnosti môže práve toto riešenie váš vzťah zachrániť.

Jedna skupina tých, ktorí občas alebo pravidelne spia oddelene, tvrdí, že so zlepšením spánku sa zlepšilo aj veľa ďalších vecí v ich živote – vrátane vzťahu. Druhá skupina potom vyzdvihuje, že im odpadol zdroj nezhôd s partnerom o tom, kedy ísť spať, či v spálni vetrať alebo kto viac chrápe.

Zhodujú sa ale, že spoločné chvíle ráno a večer si nesmú zabudnúť vynahradiť inokedy a inak.

Tak ako ostatné aspekty vzťahu, aj spoločné (ne)spanie je individuálne

Napríklad ja rada chodím spať skoro, chvíľu si ešte v posteli čítam a vstávam skoro ráno. Naopak môj partner je sova, z pracovných akcií sa vracia skôr až v noci a ráno sa začína preberať k životu, keď ja už mám za sebou 2-3 hodinky aktivity. K tomu si pripočítajte môj ľahký spánok, z ktorého ma zobudí každý pohyb…

Oddelený spánok partnerov

Oveľa viac ako u nás, kde sa za oddelené spálne skôr hanbíme, je tento koncept populárny v západných krajinách. Hovorí sa o ňom ako o „sleep divorce“, (doslova „spánkový rozvod“), čo naznačuje niečo negatívne. Je to ale presne naopak: partneri, ktorí prestali spať v jednej posteli, sú vraj často vo vzťahu oveľa spokojnejší.

Môže ísť ako o oddelené miestnosti, tak o postele, ktoré nie sú spojené. Výhody a nevýhody oboch sú zjavné – vyžadujú rôzne dispozície bytu aj vzájomné očakávania partnerov.

„Spánkový rozvod“ som zatiaľ zažila hlavne vtedy, keď bol jeden z nás chorý a dočasne sa presťahoval do inej izby. A musím sa priznať, že mať spálňu len pre seba a nemusieť po celom dni starostlivosti o rodinu riešiť, či niekoho neruším alebo on mňa, je vážne príjemné. Ale zároveň sa po pár dňoch vždy teším, až bude všetko po starom.

V prospech častejšieho oddeleného spania pre mňa hovorí hneď niekoľko vecí:

  1. Po ôsmich rokoch spoločného súžitia a dvoch deťoch dávno vieme, že spoločný čas by sme spolu mali tráviť hlavne aktívne a vedome.
  2. Na kvalitu nášho vzťahu má väčší vplyv jedno skvelé 4-hodinové rande ako 7 hodín bok po boku v spánku.
  3. Keď sa dobre vyspíme, čas, kedy sme hore, si spoločne aj s deťmi oveľa viac užívame.

Naopak najväčšie mínus osobne vidím v tom, že v oddelenej spálni sa oveľa ľahšie buchne dverami. Porozprávať sa pri prípadných nezhodách pred spánkom je jedno z pravidiel, ktoré sa nám najviac osvedčili.

Každému asi napadne, aké bude mať toto samostatné spanie vplyv na intímny život. K tomu by som snáď len poznamenala, že každý rodič už dávno vie, že v byte existujú aj iné miesta. ;-)

Stopercentná stopka by bola, keby s oddeleným spaním súhlasil len jeden z nás.

Rovnako ako na všetko vo vzťahoch je jednoducho dobré pozrieť sa na spoločný alebo oddelený spánok bez predsudkov a idealizovania. Prednosť by mali mať skôr naše skutočné potreby ako spoločenské zvyklosti.

A či sa báť toho, že oddelené spálne povedú k vzájomnému odcudzeniu? Nikto nehovorí, že to nemôžete len skúsiť a zistiť, ako to cítite práve vy dvaja. V zdravom a fungujúcom vzťahu budete mať pomyselné dvere do spálne toho druhého určite vždy otvorené.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články