Práve čítate

Tetovanie nie je cajch

7942  
Zdieľať: 

Tetovanie nie je cajch

Začalo to pred takmer dvadsiatimi rokmi v štúdiu, ktoré už dnes najskôr ani neexistuje: prvýkrát som sa nechala potetovať. Vtedy to bola ozdoba pre trochu výstredných ľudí, dnes si obrázky pod kožu necháva vtlačiť skoro každý. Nie je ale tetovanie ako tetovanie – aby ste s ním boli spokojní a zdobilo vás dlho, mali by ste o ňom niečo málo vedieť.

28. 5. 2018 8 min. čítania Nika Chic
Tetovanie nie je cajch

To moje prvé už je dávno prekryté iným a pribudlo k nemu veľa ďalších. Do procesu aj výsledkov som sa zamilovala natoľko, že som sa nakoniec, po mnohých rokoch v iných odboroch, stala profesionálnou tatérkou. A odpoviem vám na všetko, na čo sa ma klienti najčastejšie pýtajú.

Tetovanie je len pre dvadsiatky. Alebo…?

Fakt je ten, že keď sa u nás tetovanie rozmáhalo, lákalo skôr mladé dievčatá, aj mňa. Odvtedy už ale uplynulo viac ako pár rokov, ja som potetovaná stále a pretože sa mi to naozaj páči, zdobím sa aj naďalej. Áno, na titulnej fotke som ja.

Pokiaľ sa na svoje prvé tetovanie chystáte v 30, 40 alebo neskôr a cítite, že k vám bude patriť, do toho. Jediné, čo je naozaj dôležité, je váš pocit. Ako tatérka som sa stretla s klientmi od 15 do 70 rokov, takže na veku naozaj nezáleží. :-)

Je tetovanie naozaj naveky?

Odpoveď je trochu záludná a platí pre mnoho ďalších vecí v živote: „To záleží z veľkej časti na vás.“ Nepopierateľným faktom je, že atrament na tele jednoducho starne.

Tetovanie nie je nič pre extrémnych perfekcionistov. Tak, ako vyzerá prvých pár mesiacov, totiž určite nebude vyzerať nastálo. Linky sa trochu rozpijú, farby a tieňovanie vyblednú. Ovplyvňuje to na jednej strane starnutie pokožky (takže niekomu sa tetovanie rozpíja menej a niekomu viac a rýchlejšie) a aj kvalita atramentu. Aj preto, okrem iných dôvodov, odolá tetovanie času lepšie, keď sa zveríte do rúk renomovanému tatérovi alebo štúdiu. A musím tiež podotknúť, že kvalita atramentov je dnes globálne niekde inde ako dajme tomu pred desiatimi rokmi.

To, ako by vaše plánované tetovanie mohlo vyzerať za pár (desiatok) rokov, orientačne zistíte podľa starších tetovaní na svojich známych alebo napríklad na fotkách na internete.

Pokiaľ sa vám existujúce tetovanie z nejakého dôvodu znepáči, máte, pokiaľ počítam správne, tri možnosti. A mať nejaké možnosti je vždy fajn. :-)

3 veci, ktoré môžete urobiť s nechceným tetovaním:

  • Staršie, napríklad vyblednuté alebo inak nevyhovujúce tetovanie sa dá upraviť, omladiť alebo prekryť novým (tzv. cover-up).
  • Môžete si ho nechať odstrániť
  • Alebo si ho laserom necháte zosvetliť natoľko, aby sa dalo miesto znovu pretetovať motívom, ktorý nemusí tak rešpektovať plochu toho pôvodného.

Podrobne to rozoberiem ďalej v článku.

Podľa čoho sa tetovanie vyberá?

Doba, kedy sa tetovanie vyberalo z katalógu, už je preč, a kopírovať cudzie práce (napríklad z internetu), to sa jednoducho nerobí. Tetovanie je ideálne spoločným dielom vás a tatéra – vy viete, čo svojou budúcou ozdobou chcete sami sebe povedať, a tatér je umelec a zároveň remeselník, ktorý dá vašim pocitom skutočnú podobu. Najlepšie je ísť za tatérom so svojou približnou predstavou a nechať si urobiť obrázok na mieru.

Ja osobne mám rada dve situácie: keď klient pozná moju prácu a s dôverou mi nechá voľnú ruku, alebo keď prinesie pre inšpiráciu pár obrázkov alebo fotiek, od ktorých sa spoločne odrazíme. Návrh vždy potom konzultujeme, väčšinou online, krátko pred dohodnutým termínom. Pokiaľ sú to menšie, jednoduchšie motívy, stačí ich doladiť až spoločne na mieste.

Musí mať tetovanie konkrétny význam?

Krátka odpoveď: nie.

Nemáte povinnosť každému na počkanie vysvetľovať, čo váš obrázok znamená. Pokiaľ sa vám niečo páči a cítite, že to k vám patrí, do toho. Niekto má tetovanie ako denník, niekto si necháva prirobiť obrázky ako rituál pri životnej zmene, a niekto sa „len“ zdobí. Dôvodov, prečo sa človek rozhodne ísť na tetovanie, je veľa; stavila by som skôr na vlastný pocit a rady tatéra ako na tlaky okolia.

Kde na tele sa nechať tetovať?

Ako s mnohými ďalšími vecami, aj s umiestnením vám rád a dobre poradí tatér. Pravdepodobne sa spýta aj na to, či plánujete mať tetovaní viac a dokonca ich nejako kombinovať, aby mohol pomôcť vymyslieť to najlepšie miesto. Býva fajn si vopred vymyslieť viac variant umiestnenia a spoločne vybrať tú najlepšiu.

Zjednodušene sa dá povedať, že:

  • Malé obrázky nevyzerajú dobre na veľkej ploche (napr. uprostred chrbta).
  • Čím viac je pokožka namáhaná, tým skôr sa vám tetovanie „vysype“ a nemalo by teda mať veľmi veľa Najhoršie na tom sú prsty, dlane, chodidlá a podobne.

Hlavne staršia generácia často namieta, že potetovaná pokožka môže vadiť v práci. Rada sa o tom rozprávam s klientmi a vychádza mi z toho, že dnes už je len málo povolaní, kde by vaša ozdoba mohla niekoho pohoršiť alebo dokonca ovplyvniť, či vás zoberú. Tak či tak je na tele celkom veľa miest, kde tetovanie v práci bežne nikto neuvidí.

„Čo budeš robiť, keď budeš stará a potetovaná?“

Keď budem stará, bude mi najskôr úplne jedno, že som potetovaná; viac ma budú skôr hnevať boľavé kolená.

Tetovanie je teraz také populárne, že značná časť mojich vrstovníkov bude potetovaná so mnou, takže nebudem ako počmáraný dôchodca nijak zvlášť vynikať. Cool budeme jednoducho všetci.

Ako sa pripraviť na prvé sedenie? Bude to bolieť?

Väčšina ľudí na prvú kerku prichádza s obavami, ale odchádza úplne v pohode a 99 % klientov povie, že si mysleli, že tetovanie bolí viac.

Čím jemnejšia je koža na tetovanom mieste, tým viac ihlu cítite. Vydržať sa ale dá prakticky všetko, pokiaľ vám to za to stojí.

Keď sa nechávam tetovať ja sama, mám niekoľko základných pravidiel, ktorých sa držím:

  • Vkladám sa do rúk skúsených kolegov, o ktorých viem, čo môžem očakávať. Keby som sa v tetovacom svete nepohybovala, vyberala by som si podľa renomé štúdia a podľa toho, či len obkresľujú z katalógu, alebo mi tatér ponúkne svoje návrhy.
  • Pred sedením sa vyspím, najem a napijem. Znie to možno celkom banálne, ale verte, že to má zmysel aj vplyv na celý zážitok – keď telo necíti iný diskomfort, oveľa lepšie znáša samotný priebeh tetovania.

Vždy si dám pozor, aby som noc predtým naozaj dostatočne spala. Jeden z najhorších nápadov je ísť sa nechať tetovať unavená a s opicou.

Lepšie je prísť sám. Tatér potrebuje na prácu absolútny kľud a súkromie. Pokiaľ máte predsa len osobu, ktorú si do štúdia nutne potrebujete zobrať, dohodnite sa na tom radšej vopred.

Čerstvá kerka a čo s ňou

Tatér by vám mal vždy povedať, kedy si môžete dať dole fóliu, ako nové tetovanie umývať a čím sa kedy natierať, aby sa koža dobre zhojila.

Základné pravidlo je týždeň až 14 dní vynechať dlhé namáčanie potetovanej pokožky vo vode, nechodiť do sauny, solárka, neopaľovať sa a používať hojivý krém v rozsahu podľa odporúčania.

Môže sa ale stať, že aj keď všetko dodržíte, koža neprijme všetku farbu, kúsok tetovania sa zlupne s chrastou apod. Nestáva sa to často, ale vylúčiť to nemôže ani skúsený tatér. V takúto chvíľu nepanikárte, pokiaľ ste sa nedohodli inak, v cene by mala byť jedna korektúra zahojeného obrázku.

Ako už som písala na začiatku, hojenie a následnú „trvanlivosť“ tetovania ovplyvňuje viac faktorov a hlavne naša koža. Na starnúcej pleti nemusí byť výsledok taký dobrý, ako keď je pokožka dostatočne pružná. Aj tu platí: nechajte si poradiť od profesionála, ktorého ste si vybrali!

Keď máte staršie tetovanie, ktoré chcete zmeniť

Prekrytie tetovania nerobia všetky štúdiá a všetci tatéri. Je to špecifická disciplína, pomerne náročná a nie každej požiadavke klienta sa dá vždy vyhovieť.

Mňa osobne prerábky tetovania bavia. Mám rada proces, kedy môžem zo staršieho obrázku, ktorý už nevyzerá tak dobre, alebo z niečoho, čo už si nositeľ rozmyslel, urobiť niečo nové, krásne, z čoho bude mať radosť.

Celý proces vždy začína konzultáciou (osobne alebo online). Pri prekrytí starého obrázku sa návrh ladí do konečnej podoby vždy až na mieste, pretože tatér musí pracovať s tvarom a farbou pôvodného tetovania.

Ako vybrať tatéra na cover-up?

Sú techniky, postupy a typy keriek, ktoré sú na prekrytie vhodnejšie ako iné. Odporučila by som nechať tatérovi voľnú ruku. Vyberte si ho podľa referencií (buď ho sledujte na sociálnych sieťach alebo chcite vidieť obrázky zahojených prerábok) a nechajte ho tvoriť.

Pomôže aj laser

Pri laseri pred cover-upom stačí jedno až dve sedenia, pri úplnom odstránení je ich niekedy treba ďaleko viac. To všetko záleží na stave nechceného obrázku, aj jeho veku. Po odlaserovaní tomu dajte dva až tri mesiace. Kože stále pracuje a atrament postupne mizne už bez akýchkoľvek vonkajších zásahov.

Okolo laseru sa šíri až panická hrôza o bolesti a finančnej nedostupnosti, nechajte ma ale odovzdať vám skúsenosť z prvej ruky: laser bolí oproti tetovaniu len chvíľku a nestojí majlant. Odstránenie menšieho až stredného obrázku trvá pár minút a hojenie býva rýchle a bez problémov.

Môžete sa obrátiť na renomované tetovacie štúdio, centrum estetickej medicíny či priamo laserové centrum. Ja som vyskúšala všetky tri a bola som najspokojnejšia v tetovacom štúdiu, kde to bolo zároveň aj najlacnejšie.

Osobná, nielen tetovacia rada na záver

Viem, že asi nie každý so mnou bude súhlasiť, ale mne osobne sa tento prístup v živote osvedčil v mnohých oblastiach a nehanbím sa to povedať: neberte život tak vážne… ani tetovanie! Zdobenie tela by mala byť zábava, pekný rituál a niečo, čo si budete v danú chvíľu, ale aj dlhé roky potom užívať. Už sa vám nepáči vaša stará kerka? Nie je výsledok tetovania ideálny? Nevadí! Možností niečo s tým robiť je veľa. Na svete sme len malú chvíľku, naše telá sa neustále menia, starnú a transformujú a tak si to poďme užiť a ozdobiť si ich podľa chuti. Veď nič nie je nastálo, nakoniec ani tetovanie!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články