Práve čítate

Pripravte deťom aj sebe bosú dráhu – chodidlá sa vám poďakujú

18024  
Zdieľať: 

Pripravte deťom aj sebe bosú dráhu – chodidlá sa vám poďakujú

Ploché nohy spôsobujú bolesti chrbtice alebo kŕče v lýtkach, ktoré si často s chodidlom ani nespojíme. Bosá dráha je fajn prevencia, ktorá bude deti baviť!

3. 7. 2019 4 min. čítania Kateřina Kuranova
Pripravte deťom aj sebe bosú dráhu – chodidlá sa vám poďakujú

Veta, ktorú som ako malá slýchala azda najčastejšie, bola: „Kde máš papuče?!“ Ale márna snaha, mami, milujem chodiť naboso. :-) Kde to ide a je to vhodné, vyzúvam si topánky aj ponožky. Tento druh slobody odo mňa preberá aj Tobi. Babička mu niekoľkokrát za hodinu oblieka ponožky a obúva papuče, ale tie mu na nohách vydržia tak pol sekundy. Ja sa tomu smejem, ale obdivujem jej vytrvalosť.

Chôdza naboso je veľmi dobrá vec: keď sa robí na správnom povrchu, predchádza plochým nohám. V zásade je skvelé chodiť naboso všade, kde je prírodný a bezpečný terén. Fyzioterapeuti tiež veľmi odporúčajú bosú dráhu. Na leto je to parádna zábava pre deti, ktorú môžete pripraviť na záhrade alebo kľudne v obývačke.

Bosá dráha je nielen prevencia plochej nohy, ale celkovo pomáha správnemu vývoju celej osi nôh a tým aj držania tela, ako mi potvrdil fyzioterapeut Jan Kmeť. Stimulácia šľapaje nôh tiež robí nohu vnímavejšou a má dobrý vplyv na celkovú motoriku. A pretože Tobi už má dva roky, súčasťou našich hier sa stala aj bosá dráha.

Samozrejmosťou je, že ho s dráhou nenechávam samého, pretože v tomto veku by mohol pri skúmaní dráhy napríklad niečo prehltnúť. Preto zvážte, aké staré je vaše dieťa a čo ste na dráhu vyberiete (tipy nižšie). Samozrejme bude rozdiel napríklad medzi dvoj, päť a sedemročným dieťaťom. :-)

Čo som dala na bosú dráhu

Prešla som byt, prebehla som záhradu a nanosila som si na kôpku všetko, čo mi prišlo zaujímavé, oku lahodiace, nohe lichotivé, a čo by mohlo prehĺbiť vnem a poznanie Tobinkovej nožičky.

Odporúčanie fyzioterapeuta

Zloženiu takého chodníka sa medze nijako nekladú a väčšina použitých predmetov bude mať kombináciu vyššie spomenutých účinkov.

  • Čisto dotykový stimul budú mať rôzne akupresúrne podložky.
  • Dotyk a úchop nám budú stimulovať ploché kamienky, alebo akékoľvek menšie predmety, ideálne v kombinácii mäkkých (penové pexeso, písmenká, apod.) a tvrdších (napr. kocky lega).
  • Stabilitu nám potom bude zlepšovať mäkší povrch, ako je napr. piesok, kuchynské hubky (tie môžu byť pre lepší efekt obrátené striedavo drsnou a jemnou stranou), rôzne nafukovacie podložky, prípadne umelý koreňový systém (rôzne zamotané lanko pod kobercom).
  • Môžete zapojiť aj stanovištia s ďalšou aktivitou, napr. na boku dráhy môžu deti loviť drevené rybičky. To už nemá vplyv na šľapaj, ale je to pekný prvok, ktorý urobí dráhu ešte zábavnejšou.

Ideálny stimulačný chodník samozrejme nájdeme v prírode, ale tu by som bol opatrný a naboso by som chodil len tam, kde to dobre poznám a viem, že tam nebudú žiadne odpadky, či iné predmety, ktoré tam nepatria.

Prvá reakcia

Keď manžel prišiel z prechádzky so synom, z obývačky sa ozvalo: „Jéééé!“ V tej chvíli ale Tobi nevedel, čo to je. Sadol si k novinke do drepu a začal ju skúmať. Vysvetlili sme mu, že je to taká dráha, po ktorej sa môže chodiť. Ako to ale občas býva, niekedy máme väčšie očakávania, ako je realita. Tobi sa toho zľakol a nechcel na ňu ísť. Vždy roztiahol nohy a bál sa ich na dané veci položiť. Nechceli sme ho do ničoho nútiť a tak sme to pre tú chvíľu nechali tak.

Dráhu sme ale neupratali a nechali sme ju tam. Videla som záujem v jeho očiach, ale tiež tú neistotu z neznáma. Nakoniec to dopadlo tak, ako som si myslela. Po pár minútach k dráhe sám prišiel, začal ju zase skúmať, a to ako rukami, tak aj nohami. Prechádzal sa po nej, smial sa a radoval. Jediné, čo vynechal, bola kôra a kamienky. Skúsim ešte zohnať menej ostré a viac ploché kamienky :-)

Čo by som odporučila

Táto aktivita je úžasná vonku aj doma. Stačí zapojiť fantáziu a dá sa rôzne obmieňať podľa toho, čo je vonku, ale aj podľa toho, čo máme doma. Nemusíte si domov nosiť kôru a lístie, ale stačí použiť rôzne hračky, látky, brmbolce, pierka, gumičky, jednoducho čokoľvek, čo bude novým či zaujímavým vnemom pre vaše dieťa, ale aj pre vás.

Skúste si to celá rodina postaviť, každý nájdite pár predmetov a strávte spoločný čas. Každá chvíľka spolu je úžasná. A na daždivé dni je to ideálna aktivita.

Pokiaľ sa vaše dieťa dráhy zľakne, netlačte naň a dajte mu priestor, aby ste neprehĺbili strach a neistotu a tým neuzavrite nadobro cestu k podobným aktivitám. Lepšie je to celé zabaliť a skúsiť za nejaký čas znovu.

Autorka má blog o varení, cestovaní a o živote so synom Smooth&Cooking.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články