Práve čítate

Čo môžeme urobiť už teraz, aby sme na jeseň neboli chorí?

4277  
Zdieľať: 

Čo môžeme urobiť už teraz, aby sme na jeseň neboli chorí?

Teraz na ňu nemyslíme, pretože funguje, ako má, ale stačí pár týždňov a budú sa o ňu zaujímať všetci. O kom je reč? O imunite. Špeciálnou disciplínou je potom predovšetkým ovládnutie imunity detskej. Je niečo, na čom môžeme pracovať už dnes, aby sme sebe aj deťom vytvorili čo najslušnejší základ a jeseň nám nezamávala so zdravím?

11. 9. 2019 4 min. čítania Michala Knězková
Čo môžeme urobiť už teraz, aby sme na jeseň neboli chorí?

Leto prevencii nahráva a ani nie je nutné sa veľmi namáhať. Nie je potrebné kupovať doplnky stravy, netreba sa báť otužovania ani dostatku pobytu vonku. Sama viem, ako často padá v ordináciách otázka o imunite detí. Ako ju posilniť a čo robiť, aby deti neboli neustále choré. Tieto otázky od rodičov neprichádzajú iba a výhradne len v lete. Aj tu ale môžeme zapracovať a pomôcť si s imunitou do zásoby.

Farebné, chutné a hlavne čerstvé

Mať pred sebou tanier plný farieb aj chutí je v lete ľahšie ako kedykoľvek počas roku. Ovocné smoothie, nadýchaná bublanina s lesným ovocím, svieže pikniky alebo aj zastávka pri čučoriedkovom kríku, keď vyrazíte na hríby – stále ešte máme zásoby vitamínov priamo pod nosom.

U nás doma sa snažíme pri každom jedle vymyslieť, ako k nemu pridať čerstvé ovocie alebo zeleninu. A verte mi, dá sa to skoro vždy.

Ilustrační foto

Neprestávajme chodiť von

Ja viem – pred tridsiatimi rokmi bolo najväčším trestom dostať klasicky zaracha, dnes musíme väčšinu detí prehovárať, aby išli von. A pritom práve pobyt vonku je to, čo (okrem množstva zážitkov!) zvyšuje obranyschopnosť. Veľkou mierou za to, okrem obyčajného pohybu, môže aj slnečné žiarenie. Preto ak máte dieťa staršie ako jeden rok, určite sa ho nebojte vypustiť na slniečko. Práve slniečku vďačíme za tvorbu vitamínu D, ale tiež za lepšie psychické naladenie a zvýšenie obranyschopnosti.

Preto skúste ani na sklonku leta nerezignovať na výlety a prechádzky.

Ilustrační foto

Ja myslím aj na to, že slnečné žiarenie so sebou nesie aj isté úskalia, takže používam pre seba aj deti opaľovacie krémy s vysokým faktorom (vybrať si môžete klasicky v drogérii, v lekárni aj v bio obchodoch) a slnečné okuliare, niečo na hlavu a fľaša vody sú samozrejmosťou aj na konci leta.

Zase tie ruky

Obed pripravený a už zostáva len zvolať stravníkov? Nezabúdajte ich pozvať ku stolu tak, ako to robili naše mamičky alebo aj babičky. S umytými rukami. Mohlo by sa zdať, že nejaká tá smietka z lesa našej imunite predsa neublíži, a určite máte pravdu. Ale keď sa potom vrátime naspäť do mesta, k obedu zasadneme rovno po ceste električkou či autobusom.

Učme seba aj deti to najstaršie a najzákladnejšie pravidlo pre tvorbu správnej imunity. Umývajme si správne a dostatočne často ruky. Zvyk je železná košeľa a na jeseň budete radi, keď budú mať vaše deti zautomatizovanú cestu k stolu práve cez kúpeľňu.

Ilustrační foto

Čím ďalej častejšie pri mori… bez mora

Naplánovali ste si dovolenku pri mori a už striháte meter pred odchodom. S malými deťmi sa ale dovolenka pri mori môže premeniť na dovolenku pri bazéne s pozdravom mora na začiatku a rozlúčením na konci pobytu.

Ako mama dobre viem, čo deti láka a čo by si bez nás rodičov vybrali. Deťom voda z mora nechutí, byť od soli nie je príjemné, v mori nie je šmykľavka, nieto ešte aquapark, dno nemá stálych 50 cm ako detský bazén, pláva v ňom niečo živé a veľa ďalších argumentov, a to je len pár dôvodov, prečo vlastne dovča pri mori končí pri vode chlórovanej.

Ilustrační foto

To je veľká škoda, nenechajte sa nalomiť. Nielen morský vzduch, ale aj morská voda sú pre naše zdravie úžasnou vzpruhou. Ak ešte cestujete na last-minute k moru, určite využite všetky benefity tejto dovolenky, ktorá nám môže pomôcť v boji s nejedným zdravotným neduhom. Nielen imunita, ale aj pokožka, a predovšetkým tá citlivá, sa vám poďakuje a bude ešte aj po návrate z dovolenky žiariť.

A áno, my sa otužujeme

Každý sme už počuli o tom, že základom dobrej imunity je okrem pestrej stravy aj dostatok pohybu a otužovania. Lenže skočte si v novembri do potoka v domnienke, že idete otužovať, keď potom hrozí, že budete tri týždne maródovať. :-)

Začať s otužovaním v letných mesiacoch je určite ľahšie. Odpadá strach, že celú udalosť odmaródime a keď začneme ešte teraz, budeme mať na jeseň slušne našliapnuté. Telo sa potom nezľakne, keď vo svojich rituáloch pokračujeme aj v čase, kedy už vonku nežiari slnko a teploty nešplhajú ku tridsiatke.

Ilustrační foto

Kúpaním v bazénoch veľmi veľké otužovanie nespravíme, poďme preto využiť tečúce vody, ako sú napríklad potoky, v ktorých sa voda neohrieva. Večer potom zámerne stiahneme teplotu vody pri kúpaní či sprchovaní o nejaký stupienok, ako nám bude príjemné a nepoľavujme ani v čase, kedy sa na konci prázdnin preklopí počasie do jesenného módu.

Keď sa ide do školy, nenechajte sa obrať o spánok

Už dávno je známe, že pravidelný režim a predovšetkým dostatok spánku (minimálne 8 hodín) sú pre správne fungovanie nášho tela to najlepšie. Odvďačí sa vám oveľa väčšou spoľahlivosťou, schopnosťou sústrediť sa, ale aj lepšou obranyschopnosťou. Začiatok školy pre väčšinu detí znamená vstávať zase skoro ráno – ale spať chodia podľa letného režimu. Skúste ho postupne a nenásilne posunúť tak, aby spali dostatočne dlho. Na jesenných nádchach sa to určite prejaví.

Ilustrační foto

PS: Natrénujte kanvičku

Viete, čo funguje skvele a stále sa toho všetci zbytočne boja a nám doma zmenilo usoplenú jeseň na pohodové obdobie? Sú to nosné kanvičky. Skúste si jednu kúpiť a ešte teraz v babom lete natrénovať jej používanie. Nie je nič ľahšie v predchádzaní nádche ako zoceľovať nosnú sliznicu pravidelným čistením. A že máte deti veľmi malé? Možno sa budete čudovať, ale aj naše dvojročné dieťa, pri troche tréningu, zvládlo kanvičku používať samé.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články