Práve čítate

Cesta ku kvalitnému spánku vedie cez bylinky

3302  
Zdieľať: 

Cesta ku kvalitnému spánku vedie cez bylinky

Treba si uvedomiť, že nespavosť a nekvalitný odpočinok býva sprievodným javom mnohých zlých návykov, preto samotná šálka bylinkového čaju z dlhodobého hľadiska problém nevyrieši. Kvalitu spánku a jeho vplyv na celkové zdravie a pohodu neradno podceňovať, preto si teraz pripomeňme základné pravidlá spánkovej hygieny, ktoré by sa mali stať každodennou mantrou každého človeka.

12. 10. 2016 5 min. čítania Redakce
Cesta ku kvalitnému spánku vedie cez bylinky

Hoci zber a sušenie voľne rastúcich bylín v druhej polovici 20. storočia nahradili lekárenské pulty plné chemických liečiv, v poslednej dobe sa zázračné účinky byliniek opäť hlásia ku slovu a alternatívna medicína získava stále väčší počet nadšených stúpencov. Každé ročné obdobie ponúka lúky a polia plné rôznych bylín, takže každý si pravidelným zberom a poctivým skladovaním môže vytvoriť domácu lekárničku bez jedinej chemickej zložky.

Jeseň býva pre organizmus obdobím zvýšenej záťaže a vypätia, ktoré často môžu viesť k fyzickému a mentálnemu vyčerpaniu, nekvalitnému spánku, ba aj rôznym ochoreniam. Preto organizmus treba neustále zásobovať prírodnými vitamínmi, dopriať mu dostatok kvalitného odpočinku a snažiť sa vyvarovať nadmerného stresu, ktorý organizmus oslabuje zo všetkého najviac. Základom dodržania týchto troch pravidiel nie je nič iné ako hodnotný spánok, ktorý nielenže posilní zdravie, ale predovšetkým dodá optimizmus a dobrú náladu. Tak nechajte prášky na spanie v šuplíku a radšej si uvarte voňavý bylinkový čaj z vlastných zásob!

Tchibo - Bylinky pro spani 3 - Darja
Foto: Darja Thomasová

Základné pravidlá spánkovej hygieny

  • 4 až 6 hodín pred uložením do postele nepiť kávu, zelený čaj, alkoholické ani energetické nápoje (ktorým sa v najlepšom prípade vyhnite úplne)
  • večer vynechať ťažké jedlá, neprejedať sa
  • každé ráno si na začiatku dňa trochu zacvičiť, pred spánkom zasa prospeje krátka prechádzka na čerstvom vzduchu
  • v miestnosti na spanie udržovať teplotu najlepšie okolo 18 až 20 stupňov Celzia a optimalizovať čas zaspávania aj vstávania
  • A predovšetkým: pred spaním sa nezaoberať ťažkými témami, nenechať sa rušiť stresom z práce, dať si horúci kúpeľ a relaxovať. Uvidíte, že s poctivým dodržiavaním týchto jednoduchých pravidiel a šálkou bylinkového čaju sa budete cítiť už po niekoľkých dňoch oveľa lepšie.

Bylinkami k lepšiemu spánku

A teraz sa pozrime na niekoľko vhodných upokojujúcich byliniek. Ich zber a následná príprava je veľmi jednoduchá, ak však nemáte čas či chuť si ich sami nazbierať, môžete si ich aj kúpiť vo forme sypaných alebo vrecúškových čajov vo väčšine predajní zdravej výživy alebo lekární. Ale o tom, že vlastnoručne pozbierané chutia najlepšie, nemôže byť ani pochýb, preto neleňte, vydajte sa na jesennú prechádzku s košíkom v ruke a naplňte si kuchynské police pohármi plnými rozmanitých plodov, kvetov a byliniek ‒ vychutnáte si ich nielen vy, ale aj návštevy a celá vaša rodina.

Tchibo - Bylinky pro spani 1 - Darja
Foto: Darja Thomasová

Valeriána lekárska

Valeriána lekárska čiže Valeriana officinalis je jednou z jesenných byliniek, ktoré si veľmi ľahko nazbierate pri krátkej prechádzke okolitou krajinou. Rastie predovšetkým na vlhších miestach, v priekopách a krovinách, ale môžete si ju zasadiť aj do záhradky a jej odnože sušiť už druhý rok po vysadení. Najväčšiu silu má tesne pred rozkvitnutím, ale účinná je aj v neskorších štádiách.

Pri sušení dbajte na jej oddelenie od ostatných byliniek, jej vôňa je totiž veľmi aromatická. Pôsobí predovšetkým pri nespavosti, migréne a nervovom či psychickom vyčerpaní. Neužívajte ju však príliš často a vo veľkých dávkach ‒ jej dlhodobé užívanie by mohlo vyvolať žalúdočné ťažkosti či bolesť hlavy.

Tchibo - Bylinky pro spani 5 - Darja
Foto: Darja Thomasová

Medovka lekárska

Pod latinským názvom Melissa officinalis sa ukrýva jedna najvyužívanejších byliniek v ľudovej medicíne: medovka lekárska. Táto trvalka sa vo voľnej prírode nájde síce už len veľmi zriedka, jej vysadenie a následná starostlivosť je však viac ako bezstarostná. Zbiera a suší sa už v letných mesiacoch (najmä v júli) pred kvitnutím, na jeseň ju teda máme už v pohároch, takže si z nej hneď môžeme pripraviť voňavý nálev.

Šálka horúceho čaju vás vďaka rozprúdeniu krvného obehu príjemne zahreje, upokojí búšenie srdca, uvoľní napätie a celkovo pripraví organizmus na hodnotný a nerušený spánok. Využitie medovky je široké, preto si z nej môžete pripraviť nielen chutný čaj, ale aj olej, tinktúru či dokonca víno.

Tchibo - Bylinky pro spani 4 - Darja
Foto: Darja Thomasová

Ľubovník bodkovaný

Ľubovník bodkovaný čiže Hypericum perforatum je ďalšia neskorá letná bylina, ktorej výrazne žlté kvety sa bez väčších problémov nájdu na každej lúke či pastvine. Už jej sušenie vo zväzkoch dodá domu krásnu vôňu a vnesie doň romantickú vidiecku atmosféru, optimizmus a pokoj. Pre svoje upokojujúce účinky sa považuje za prírodné antidepresívum, pozitívne však pôsobí aj na trávenie a metabolizmus.

Dve lyžičky sušených kvetov sa zalejú vriacou vodou a nechajú sa 10 až 15 minút vylúhovať. Po pravidelnom užívaní dvoch takto pripravených vlažných šálok denne sa určite budete cítiť ako vymenení!

Chmeľ otáčavý

A nakoniec nemožno nespomenúť chmeľ otáčavý (Humulus lupulus), ktorý vyvoláva prirodzenú potrebu spánku, a hoci by ho väčšina populácie zaradila predovšetkým do odvetvia pivovarníctva, už niekoľko storočí sa využíva ako liečivo. Veľmi dobre pôsobí proti miernej nespavosti, uvoľňuje nervové napätie a zmierňuje tak celkovú podráždenosť. Chmeľové liany sa často pestujú z dekoratívnych dôvodov, veľmi dobre sa im však darí aj vo voľnej prírode. Je to jesenná bylina, plody teda zbierame a sušíme koncom septembra.

Okrem odvaru, ktorý sa z chmeľu veľmi ľahko pripraví, môžete ušiť látkové vrecúško, naplniť ho sušeným chmeľom, dať pod vankúš a spríjemniť si tak vôňou byliny celú noc.

Tchibo - Bylinky pro spani 7 - Darja
Foto: Darja Thomasová

Účinnosť aj chuť bylinkových čajov je skrátka na nezaplatenie. Pre kvalitný a výdatný spánok je však dôležité dodržiavať vyššie uvedené návyky spánkovej hygieny a odmenou vám bude dobre odpočinuté telo a ešte viac myseľ.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články