Práve čítate

Šťastím k štíhlosti. Zahoďte starosti aj kilá!

9612  
Zdieľať: 

Šťastím k štíhlosti. Zahoďte starosti aj kilá!

Cvičíte, nejete, zmrzlinárne obchádzate oblúkom, a aj napriek tomu stále máte faldíky na bruchu? Možno je najväčší problém vo vašej hlave!

1. 8. 2017 3 min. čítania Šárka Adámková
Šťastím k štíhlosti. Zahoďte starosti aj kilá!

Aj napriek superzdravému jedálničku a tréningovému plánu podľa Arnolda Schwarzeneggera sa vám nemusí dariť schudnúť z jedného prostého dôvodu ‒ zhadzovanie kíl blokuje stres. V strese sa totiž ukladanie tukov mení a mení sa aj hormonálna rovnováha v organizme. Zvyšuje sa napríklad hladina hormónov adrenalínu a kortizolu a znižuje sa hladina melatonínu. Tieto mechanizmy mali kedysi z pohľadu evolučného vývoja svoj dôvod. Stres totiž znamenal priame ohrozenie, proti ktorému bolo treba bojovať. Preto telo začalo vyplavovať do krvi hormón adrenalín, ktorý pomáha využiť nahromadenú energiu, a zároveň kortizol, ktorý naopak „požaduje“ jej okamžité doplnenie. Bolo to logické. Telo potrebovalo silu na boj.

Aj preto sa, tiež logicky, znižuje v strese hladina spánkového hormónu melatonínu. Aby sme zostali bdelí a v strehu, keby nepriateľ zaútočil. A vôbec, v tele sa počas stresu, zvlášť ak dlho trvá, odohráva celkom slušný hormonálny „blázinec“, ktorý vedie k jedinému cieľu ‒ posunutie ručičky váhy smerom nahor a celkovému zhoršeniu zdravotného stavu. Lebo to, čo kedysi slúžilo ako dobré ochranné mechanizmy, nám dnes nepomáha. Zažívame totiž úplne iný druh stresu. Vo väčšine prípadov nejde o boj ani o útek pred nepriateľom, ale skôr pomyselný boj s uzávierkami alebo útek pred zlým vzťahom.

34970439105_44634c713a_o
Zdroj: Flickr.com

V takej chvíli nás neupokojí šalátová uhorka, ale skôr čokoláda alebo iný cukor, alebo čokoľvek sladkého či energeticky výdatného. Aby toho nebolo málo, kortizol sa ešte postará o to, aby sa nadobudnuté kalórie ukladali na najmenej vhodnom mieste ‒ na bruchu. Telo si totiž myslí, že sme možno ohrození hladom, a tak si pre istotu hromadí zásoby. Tento postup je opäť nastavený z minulosti, keď sa striedali obdobia neúrody s úrodnejšími rokmi, alebo boli obdobia vojen, keď bol nedostatok jedla.

Čo s tým?

Riešenie je zdanlivo jednoduché. Aby sme znížili hmotnosť, musíme začať od hlavy. Ak sa nedokážeme zbaviť stresu, nedokážeme sa zbaviť ani nadbytočných kíl. Je jasné, že v tomto smere neexistuje univerzálny návod, pretože každého  trápi niečo iné, ale existujú triky, ktoré pomôžu každému.

35627197691_c61af601e7_o
Zdroj: Flickr.com

Upratovanie v byte- upratovanie v duši

Je to tak. Nahromadené knižky, časopisy a neporiadok robia neporiadok aj v hlave. Zbavte sa všetkého, čo nepotrebujete, a uvidíte, o koľko lepšie sa budete cítiť. A možno sa vám aj „rozsvieti“ a urobíte vo svojom živote aj iné zmeny.

Vážte si sami seba

Každý má svoju hodnotu, bez ohľadu na nadváhu, alebo na to, čo (ne)dokázal. Majte sa radi v akomkoľvek veku a v akomkoľvek tele.

504918037_6a30c0b189_o
Zdroj: Flickr.com

Spánok nadovšetko

Rovnica je jednoduchá: menej spíme ‒ viac jeme. Urobte teda maximum preto, aby ste sa dobre a dostatočne vyspali. Navoďte si v spálni relaxačnú atmosféru, pred spaním nepracujte, nepite kávu a nehádajte sa.

Netrápte sa tým, čo nemôžete zmeniť

Prijmite to. Život nie je to, čo chceme, ale to, čo máme. Je veľa vecí, ktoré môžeme ovplyvniť, ale existuje aj mnoho takých, ktoré ovplyvniť nemôžeme. Tak to  akceptujte.

33926637526_5b4578e6e0_o
Zdroj: Flickr.com

Každý deň nie je prechádzka ružovou záhradou, vraveli naše babičky a mali pravdu. Urobte si denne malú radosť, či už dobrou kávou, prechádzkou alebo voňavým kúpeľom.

Zamilujte sa

Pokojne aj platonicky. Láska je najväčšia sila, ktorá dokáže aj hory prenášať. Zhodiť pár kíl potom nebude žiadny problém. Pôjde to úplne samo.

3822011078_7915be2b96_o
Zdroj: Flickr.com

Usmívejte se!

Aj keď nemáte dôvod. Mozog totiž nerozozná predstieraný smiech od skutočného a začne vyplavovať hormóny šťastia. Zároveň na váš smiech bude pozitívne reagovať vaše okolie a bude vám ho vracať. Efekt sa tak znásobí.

Beautiful young woman meditating on a patch of grass
Zdroj: Flickr.com
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články