Práve čítate

Nové vitamínové vody

2271  
Zdieľať: 

Nové vitamínové vody

Vitamínov nie je nikdy dosť, hlavne keď sa stravujeme takzvane za chodu a nevyvážene. Preto ma zaujímajú rôzne spôsoby prijímania minerálov a vitamínov aj inak než z dobrého obeda či desiaty. Pitný režim je nevyhnutný, to vieme, ale niekedy už ma pitie čistej vody jednoducho nebaví, alebo sa na čas „prepijem“ mojej obľúbenej minerálky.

7. 10. 2016 2 min. čítania Kateřina Winterová
Nové vitamínové vody

Možno namietnete, že keď už nastala jeseň, tak by ste si radšej dali niečo teplé. Áno, ale servírovať vitamínové vody zaberie o trochu menej času a okrem toho osviežia a dodajú potrebné látky. Okrem toho zmes bylín a ovocia možno neustále dolievať a lúhovať a tak mať poruke prírodné vitamíny po celý pracovný týždeň. Ako sme to vyskúšali vlani aj my.

Voda obohatená vitamínom C mi navyše v tomto období príde viac ako vhodná. Rakytník a citrusy v bio kvalite vďaka vitamínom rozpustným vo vode pomôžu naštartovať imunitný systém a ľahko sa tak ubránime nádche alebo nachladnutiu. Výskumy tvrdia, že celú kopu prospešných látok pre organizmus obsahuje nielen šťava z citrusov, ale aj ich biela horká šupka. Preto ich používam aj s kôrou. A čo sa týka antioxidantov, máme ich tu pokope v jednom džbánku. Čučoriedky ako superpotravinu, matcha tea ako životabudič a pomocník pri chudnutí a šalvia ako zástupkyňa byliniek a posilňovač celého tela. Ale pozor, jeden či dva drinky denne stačia a okrem toho sa nepijú dlhodobo. Šalvia sa zároveň neodporúča tehotným ženám.

Rozhodne som za prírodné vitamíny z ovocia, zeleniny a byliniek bez prídavných látok. A čo vy?

VITAMINOVE VODY ANTIOXIDANT_

Vitamínová voda s antioxidantmi

Suroviny
za 2 hrste čučoriedok
20 lístkov šalvie
2 lyžice čaju matcha
1 l vody

Postup
Čučoriedky roztlačíme, listy rozdrvíme a pridáme k čučoriedkam. Posypeme matchovým práškom a zhruba 2 hodiny necháme lúhovať. Zalejeme vodou a podávame.

VITAMINOVE VODY C

Vitamínová voda s vitamínom C proti nachladnutiu

Suroviny
za 1 hrsť šípok
za 1 hrsť bobúľ rakytníka
1 pomaranč
1 citrón
1 grapefruit
1 l vody

Postup
Šípky s rakytníkom zľahka rozdrvíme v pohári. Citrusy starostlivo umyjeme a aj s kôrkou pokrájame na plátky a tie na štvrtinky. Pridáme k šípkam, zalejeme vodou a necháme odležať.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články