Práve čítate

Pripravte deťom pirátsky chodník odvahy! Máme pre vás návod krok za krokom

7504  
Zdieľať: 

Pripravte deťom pirátsky chodník odvahy! Máme pre vás návod krok za krokom

Chodník odvahy nemusí byť len zábavou letných táborov. Môžete ho pre svoje deti pripraviť aj vy a dopriať im tak nočné dobrodružstvo, plné úloh a odvahy. Zároveň môžete dohliadnuť na to, aby malí dobrodruhovia neboli vydesení, ale naopak si to poriadne užili.

21. 5. 2020 6 min. čítania Denisa Charvátová
Pripravte deťom pirátsky chodník odvahy! Máme pre vás návod krok za krokom

Mám rada tematické hry, pri ktorých sa neplnia len náhodné úlohy, ale hra má príbeh alebo nejaký dej. A tak som sa rozhodla spraviť deťom pirátsky chodník odvahy ako vstupenku do pirátskeho týždňa s neohrozenou kapitánkou – mamičkou. Pretože pirát musí byť predovšetkým odvážny, znamená to úspešné pokorenie chodníka a pasovanie do rádu pirátov.

Chodník odvahy je trochu náročnejší na prípravu, preto je lepšie ho pripraviť vopred, aby vám niekto pomohol s čiastkovými úlohami. Naša hrá má celkom 7 stanovíšť (vrátane štartu a cieľa). Na každom z nich čaká na malých pirátov nejaká úloha, rébus či tajomstvo, vďaka ktorému získajú jedno číslo z číselného kódu, ktorým na záver odomknú truhlicu s pokladom. Menšie deti môžu ísť po chodníku v sprievode niekoho staršieho, aby sa až tak nebáli. A zase, ak budete chcieť, určite sa nájde príležitosť trochu podpichnúť väčšie deti.

Trasu chodníka si musíte prejsť vopred a na konci nájsť aspoň zopár stromov, medzi ktorými budete môcť natiahnuť povraz. Chodník odvahy tak môžete vytvoriť v záhrade, parku či lese. My ho hráme na chate na veľkej záhrade. Úlohy som písala na špeciálne upravené papiere, aby všetko vyzeralo viac pirátsky.

Efekt starého papiera


Aby papier vyzeral autentickejšie, môžete ho zafarbiť niekoľkými spôsobmi. Ja som si vybrala papier s trochu vyššou gramážou. Papier som zľahka pomačkala a namočila do poriadne vylúhovaného čierneho čaju. Potom som ho pofŕkala usadeninou z kávovaru. Potom, ako trochu uschla, som ju len oprášila. Na záver som vlhký papier opatrne nastrihla po stranách a opálila okraje.

Trasu chodníka sme deťom značili fluorescentným sprejom, vhodným na použitie vonku. Jednotlivé stanovištia sme potom osvetlili solárnymi LED svetlami, aby nám svetielka nesfúkol vietor. Ak sa rozhodnete pre sviečky, dajte ich napríklad do zaváraninových pohárov.

Keďže sme niektoré úlohy vytvárali pomocou svietiacich fixiek, dali sme ich na začiatku trasy deťom, aby si mohli zapisovať čísla z trasy. Navyše sme pred štartom každému uviazali okolo pásu šatku, na ňu zavesili karabínku s vrecúškom – tam sme vložili fixku a kúsok papiera. Vrecúško sme naviac mali z darčekového balenia rumu, takže bolo vcelku autentické, ale použiť môžete napríklad aj vrecúško z juty.

Čo budete potrebovať:

Svetielka nielen na Chodník odvahy

Svetielka nielen na Chodník odvahy

Vyberte si záhradné lampióny, svetielka a lampy na Tchibo.sk

Do e-shopu

Štart

Hneď na začiatku čaká na mlaých dobrodruhov úvodný list kapitána Niama. Niam v hmongčine znamená mamička. Odkaz sme pripevnili na strom, pod ktorým bol položený lampión, aby si ho deti mohli osvetliť. Menšie deti si lampión môžu vziať na celé svoje putovanie, aby sa nebáli.

Vitaj, suchozemská krysa!
Som kapitán Niam. Pri hroznej búrke na mori som prišiel o loď aj s celou posádkou. Ale pretožesa  už pripravujem na novú plavbu, hľadám si na palubu morských tulákov. Ak máš dosť odvahy, vydaj sa týmto chodníkom a  zapisuj čísla. Keď dôjdeš do cieľa, povýšim ťa do rádu korzárov. Tak na čo ešte čakáš?

Stanovište 1

Prvé stanovište dobre osvetlite, bude tu na deti čakať „spájačka. Použili sme preto radšej rovno dve LED svetlá a trochu nepirátsky aj kancelárske dosky na podloženie papiera s úlohou, aby sa deťom obrázok lepšie spájal. Keď správne pospájajú čísla, objaví sa im obrázok so žralokom.

Namaľovaný obrázok žraloka potom musia nájsť medzi ďalšími nakreslenými obrázkami, ktoré sú špendlíkom pripevnené na krík. Nám na to skvelo poslúžila svetelná LED reťaz so zástavkami. Lepenkou sme prilepili obrázky na zástavky a všetko tak bolo krásne vidieť.

Deti musia mať možnosť otočiť obrázok žraloka na reťazi (umiestnite ho preto niekam nižšie), pretože z opačnej strany bude napísané prvé číslo kódu. Ak nemáte k dispozícii LED reťaz, postačia vám štipce.

Samé ryby, samé raky. Ešte je skoro zhltnúť kotvu. Spoj čísla. Uvidíš nášho nepriateľa. Nájdi jeho obrázok na reťazi, opíš číslo a pokračuj ďalej.

Stanovište 2

Na druhé stanovište sme deťom prichystali lovenie rybičiek. Využili sme na to klasickú hru, v ktorej sa rybičky lovia pomocou prútika. Rybám sme na chrbát nakreslili čísla svietiacimi fixkami. Rybke s číslom 4 sme potom na bruško vyznačili ďalšiu časť kódu k pokladu.

Aby odvážlivci zistili, akú rybu majú uloviť, musia najprv vylúštiť bludisko na papieri. Pokiaľ s vami idú menšie deti, môžete dvom rybičkám namaľovať čísla odlišnou svietiacou farbou a oni ich budú musieť uloviť a zistiť, ktorá skrýva na brušku číslo.

Hrom do toho! Som hladný ako morský vlk! Toľko rýb, a len jedna nie je jedovatá. Prejdi bludiskom, nájdeš tam číslo tej, čo nás neotrávi. Potom ju ulov. Na bruchu má číslo, ktoré potrebuješ. Zapíš si ho a pokračuj.

Rozbaliť

Zbaliť

Stanovište 3

Tu budete potrebovať päť zaváraninových pohárov, pretože tretie stanovište predstavuje hmatovú skúšku odvahy. Ideálne preto bude, keď všetko umiestnite na nejaký stôl, no dobre vám poslúži aj rovná zem. Cieľom tohto všetkého je prehmatať obsah pohárov a z toho správneho vytiahnuť kamienok, na ktorom bude svietiacou fixkou napísané číslo.

Dva krajné poháre sme napustili vodou a dali do nich podvodné LED svietidlá, spravili tak krásny efekt. Zvyšné tri sme obalili nepriehľadným igelitom, aby nebolo vidieť obsah (môžete ich obaliť aj farebným papierom, záleží len na vašej kreativite) a prestrihli sme ich len v mieste hrdla, aby do nich deti mohli vsunúť a vysunúť ruku. Je len na vás, čím poháre naplníte.

My sme použili ihličie s vodou, natrhanú trávu zaliatu detským slizom a múku. Detské slizy iste poznáte. Nepozorovane sme vzali jeden z tých, ktorých život sa už chýlil ku koncu. Kamienok sme schovali do múky.

Správny pirát to nemá na háku, ale v rukách! Strč ruku do vodotesnej plťky a hľadaj ďalšie číslo.

Stanovište 4

Teraz potrénujeme pamäť. Na strom pripíšte ku odkazu 5 slov, ktoré si deti budú musieť zapamätať do ďalšieho stanovišťa. Menším deťom tu nechajte tri obrázky (napríklad tie z prvého stanovišťa).

Snáď ešte nie si unavený a nekvapká ti na palubu. Ukáž, že máš pamäť piráta! Zapamätaj si všetky slová, kým prídeš k ďalšiemu stanovišťu.

– PLŤ, TRUHLICA, KORMIDLO, STOŽIAR, PÁLENKA –

Stanovište 5

Toto je jediné stanovište, kde čaká niekto dospelý – samozrejme, v pirátskom kostýme. Ak chcete jedno miesto, kde môžete deti vystrašiť, toto bude ono. Myslím, že stačí vykročiť spoza stromu. Inak si stúpnite do svetla svetielok a čakajte, kým dieťa príde.

Potom ho požiadajte, aby vám povedalo všetky slová či obrázky, ktoré si malo zapamätať z predchádzajúceho stanovišťa. Keď to urobí, dajte mu odmenu – šatku cez oči (nám teda parádne poslúžila maska na dobrý spánok). Povedzte dieťaťu, že cesta piráta je tŕnistá, a preto nesmie nikdy strácať odvahu. Zaviažte mu oči a pošlite ho na záverečnú cestu.

A v čom cesta spočíva? Uviažte povrázok krížom pomedzi stromy, pirátsky adept sa ho musí chytiť a dôjsť až na koniec. Cestou ho čakajú nepríjemnosti – morské vlny (striekajte po ňom vodou z rozprašovača), pavúky a krysy (medzi stromy, do výšky očí, zaveste kúsky látky, šatky alebo čo vám príde na um tak, aby cez ne dieťa muselo prejsť). Ak chcete väčším deťom cestu trošku znepríjemniť, prepadnite ich ako morská príšera (dajte si na ruky gumené rukavice, namočte ich do vody a chyťte dieťa za plecia).

Ak je teplo a chcete trasu spraviť trochu náročnejšou, po prvej fáze povrázok prerušte a vyzvite deti, aby sa vyzuli. Povrázková trasa by mala potom pokračovať v rovnej časti, kde si deti neublížia a vy im na zem pripravte menší „bosý chodníček“ – napríklad šišky, kamienky, konáriky, mach, piesok. Čokoľvek, čo máte poruke. Akonáhle prejdú povrázkovým bludiskom, čaká na ne veľké finále.

Tip na poriadne bludisko

Chcete sa vyblázniť o kúsok viac a máte dostatok stromov? Vezmite potravinovú fóliu a omotajte okolo nich naozajstné bludisko.

Cieľ

Na cieli sme si dali záležať. Solárnou LED reťazou zo žiaroviek sme omotali kus stromu, časť reťaze sme potom položili na zem. Medzi žiarovky sme dali prázdne fľaše od rumu, zlaté čokoládové peniaze, mušle a hlavne, truhlicu s pokladom, pri ktorej ležal odkaz.

Okdzay na záver

Odkaz pred truhlicou: Máš všetky čísla? A správne? Alebo ťa mám vysadiť na pustom ostrove? Zadaj kód a uvidíme!

Po otvorení truhlice sa objaví len malý prúžok: Gratulujem. Týmto ťa pasujem na hodnosť malého piráta. Za stromom nájdeš svoj malý poklad.

Z ďalšieho opáleného papiera môžete každému dieťaťu vyrobiť pas malého piráta. U nás na ňom bola nakreslená loď a pod ňou nápisy ako meno, vek, loď… a na druhej strane priestor pre domaľovanie vlastnej vlajky.

Pirátsky týždeň pre deti

Pirátsky týždeň pre deti

Splnili vaše deti skúšku odvahy? Zoberte ich na ďalšie pirátske dobrodružstvo!

Prečítať článok

Milí rodičia i malí piráti, týmto ste zložili pirátsku skúšku odvahy a môžete byť vpustení na našu hrozivú plavbu s neohrozenou kapitánskou mamičkou. Ale o tom vám napíšem zase nabudúce. :-)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články