Práve čítate

Čím potešiť deti nielen na Deň detí

2962  
Zdieľať: 

Čím potešiť deti nielen na Deň detí

Spýtali sme sa autorov dvoch veľmi úspešných kuchárok pre rodičov a ich deti, čím potešiť deti na ich deň. Prezradili nám aj svoje obľúbené recepty, ktoré ich ratolesti a kamaráti milujú najviac. A oslovili sme aj autorky kuchárok pre deti, podľa ktorých deti zvládnu variť samy.

30. 5. 2016 8 min. čítania Kristina Zábrodská
Čím potešiť deti nielen na Deň detí

Deti milujú oslavy a Deň detí je na to perfektnou príležitosťou. Neobávajte sa zložitých príprav − deti do nich jednoducho zapojte. V kuchyni si totiž užijú veľa zábavy! A že sa vám po nich nechce upratovať tú spúšť? Pozrite sa na ňu detskými očami, pravdepodobne nič hrozné neuvidíte, a tak všetko môžete vrátiť do pôvodného stavu spoločnými silami. Ak však radšej upratujete sami, berte to ako terapiu, pri ktorej vyleštíte nielen kuchyňu, ale si aj usporiadate myšlienky.

Ondrej Holinka, autor Kuchárky pre superotca

„Všetci mi závideli, že moji chlapci zjedia všetko, a videli, že to chutí aj ich deťom,“ opisuje Ondrej Holinka prvotný impulz k napísaniu Kuchárky pre superotca. Sám by sa zaň mohol pokojne označiť − s tromi synmi zostal na rodičovskej dovolenke.

IMG_9367

Jeho typický humor vás odzbrojí už pri prečítaní obsahu: Ranný let nad kukučím hniezdom, Z blata rovno do polievky či Zrážka s rúrou je len zopár kapitol kuchárky s nápaditými, relatívne zdravými a rozhodne vyváženými pokrmami pre maškrtné detské jazýčky. Dopĺňajú ich zápisky z Ondrejovho denníka, v ktorých sa dozviete, ako na rodičovskej neprepadnúť alkoholizmu, nevyžierať chladničku a ako si užiť s drobcami denné radosti aj strasti a k tomu veľa vtipných detailov a poznámok. Kuchárku pre superotca vydal sám, stojí 10 EUR.

Čím prekvapiť deti na Deň detí?

Ponúka sa toľko možností! Záleží na vašich časových možnostiach. V tom lepšom prípade môžete spoločne s deťmi vytvoriť tortu z Oreo sušienok alebo zemiačiky v tvare zvieratiek. Ak nemáte času nazvyš, ideálne sú rôzne nátierky a tyčinky z lístkového cesta, ktoré si deti do nátierok namočia. Moje deti si rady namáčajú nakrájanú zeleninu v lučinovej alebo tvarohovej nátierke. Najväčší úspech však zožne domáca zmrzlina alebo nanuky, ktoré si deti deň vopred pripravia zo svojich obľúbených surovín (roztlačených jahôd, marhúľ alebo smotany s čokoládou). Hlavne deti pustite do kuchyne!

lilková

Baklažánová nátierka na tyčinke

Tyčinky, bez debát, urob rovno z dvoch várok! A pretože ti nechcem mazať baklažánovú nátierku okolo úst, priznávam, že hoci moji chlapci ju majú fakt radi, cudzie deti však nad miskou váhajú. Ak sa bojíš, že baklažán zostane na teba, pridaj k tuniakovi len celkom máličko pečeného baklažánu. Alebo ho vynechaj úplne a prestaň nátierke hovoriť baklažánová. Stále z toho vyjde zaujímavá rybičková.

Dávka na 2 plechoch vystačí až pre 6 osôb. Čas prípravy 25 minút, pečenie 1 hodina, odležanie 1 hodina a ideálne 1 deň.

Tyčinky
400 g lístkového cesta
1 vajce
100 g syra s výraznou chuťou(niva, čedar, parmezán)
polohrubá múka na posypanie

Nátierka
2 baklažány
300 g tuniaka vo vlastnej šťave
1 menšia cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 balenie syra typu žervé
olivový olej
2 lyžice bieleho balzamikového krému
150 g píniových orieškov
soľ a korenie

Postup:
Zapni rúru na 160 stupňov, aby si ju mal zohriatu. Pracovnú plochu si posyp polohrubou múkou a vyvaľkaj na nej lístkové cesto na placku vysokú asi 1,5 cm. Cesto pokrájaj na pásiky dlhé asi 10 cm, bezchybne ti to pôjde kolieskom na pizzu. Syr postrúhaj na takom jemnom strúhadle, aké máš. Než oddelíš tyčinky od seba, pomaž ich vajíčkom a posyp strúhaným syrom.

Plech vymaž slnečnicovým olejom alebo ho vylož papierom na pečenie a naň poukladaj tyčinky. Medzi tyčinkami nechaj trochu miesta, stačí 0,5 cm. Peč ich pri teplote 160 stupňov asi 10 až 15 minút a vytiahni ich, až keď budú pekne zlaté. Radšej ich nechaj vychladnúť na mieste neprístupnom deťom, inak by sa mohli stratiť ešte horúce (bohužiaľ myslím tyčinky, nie decká).

Teplotu rúry zvýš na 200 stupňov. Baklažány poprepichuj vidličkou, daj do pekáča a peč ich asi 1 hodinu. Keď trochu vychladnú, rozpoľ ich a dužinu vydlab lyžicou. Vydlabanú dužinu daj do sitka, to polož na primerane veľkú misu a ďalšiu hodinu čakaj. Keď necháš baklažán odkvapkať, zbaví sa prebytočnej šťavy a nátierka nebude tiecť.

Upečený a odkvapkaný baklažán najemno posekaj, ošúp a nadrobno pokrájaj aj cibuľu. Oboje vlož do misky a k tomu pridaj vylisovaný cesnak. Tuniaka vo vlastnej šťave vyklop do sitka, ten sa prebytočnej tekutiny zbaví rýchlo. Do misky k zelenine primiešaj odkvapkaného tuniaka a žervé. Dochuť balzamikovým krémom, soľou a korením a posyp píniovými orieškami. Nátierku sa oplatí urobiť deň vopred, pekne sa odleží a chute sa budú krásne prelínať.

Petra Novotná, autorka kuchárky Varíme s deťmi pre deti

Vyštudovaná počítačová grafička začala poriadne variť až na materskej a zistila, ako ju to náramne baví. Jedlá zverejňovala na svojom blogu Kucharinka.cz a Natalirek.cz a keď deti trochu vyrástli, zapojila ich do príprav a spoločnú zábavu pri varení opísala v kuchárke pre deti a ich rodičov. Jedlá totiž zvládnete pripraviť spoločne, ako o tom svedčia fotky Lindy a Vojtu.

-8_Q_=C4=8Dov=C3=A1

Recepty sú napísané pre dospelých i deti, tučne sú vyznačené postupy pre malých kuchárov. „Naučte svoje deti pri varení rozoznávať rôzne suroviny aj ich vlastnosti, naučte ich zapínať a vypínať rúru, opatrne krájať ovocie aj zeleninu do šalátu, miešať, vaľkať a hlavne sa z dobrého jedla tešiť,“ hovorí Petra Novotná. Kuchárku Varíme s deťmi pre deti vydalo nakladateľstvo Smart Press, www.smartpress.cz, 15 EUR.

Čo deťom urobí najväčšiu radosť na Deň detí?

Myslím, že všetky deti milujú čas strávený spolu s rodičmi a Deň detí priamo nabáda k nejakej zábavnej aktivite. A popoludnie si môžete spolu vyrobiť domácu ovocnú zmrzlinu!

Melounova zmrzlina

Melónová zmrzlina

Porcia pre 4 osoby
Čas prípravy 1 hodina + mrazenie 3–5 hodín

1 melón (zhruba 2 kg)
250 g práškového cukru
250 ml vody
1 limeta

Postup:
Tvoja úloha bude jasná, lyžicou musíš vydlabať melón a zbaviť ho kôstok. A buď starostlivý, čím menej kôstok zostane, tým lepšie pre zmrzlinu. Keby ti nejaká kôstka prekĺzla medzi prstíky, nevadí, rozmixovaný melón potom pre istotu ešte precedíš.

Kým ty budeš pripravovať melón, mamička povarí práškový cukor s vodou, až z neho nevznikne hustejší sirup. Zhruba na polovicu. Odkôstkovaný melón mamička len tak zo zvedavosti zváži (malo by ho byť pol kila až kilo). Cukrový sirup a šťava z limety vystačí práve tak na kilo melónovej dužiny. Keby ho bolo omnoho viac, buď pridajte cukrový sirup, alebo zvyšok melóna jednoducho zjedzte.

Potom mamička melón rozmixuje úplne dohladka. Je lepšie, keď ho ešte precedíte cez sitko, ale nie je to nutné. Rozmixovaný melón nalejte do kovovej misky (ak máte zmrzlinovač, vezmite akúkoľvek misku).

Teraz je načase primiešať cukrový sirup. Ten radšej prileje mamička. Ty zatiaľ zmes miešaj. Ešte nezabudnite spoločnými silami vytlačiť šťavu z limety. Premiešajte a dajte rovno do mrazničky alebo zmrzlinovača. Ak nemáš zmrzlinovač, dávaj pozor na hodiny, každú pol hodinu zmes vytiahni z chladničky a trochu zamiešaj. Keď sa o ňu takto pekne postaráš, zmrzka bude oveľa nadýchanejšia.

Bára Veselá a Gabriela Martišová Baková, Michaela Levíčková Vlková, autorky kuchárky Dobrodružstvo v kuchyni / Deti varia samy

Mamy, ktoré sa rozhodli napísať kuchárku pre deti tak, aby podľa nej mohli variť a skutočne pripraviť jedlo ako na obrázku.

tým 6 čtverec (1)

Počítajú s tým, že svet gastronómie objavujú aj deti školou nepovinné, preto má kniha sčasti komiksový formát. Obsahuje základné postupy a pokrmy, obrázky s prípravou celého jedla aj recepty v textoch. Knihu si vydali samy vo vlastnom nakladateľstve Ambika, stojí 14 EUR, viac na www.detivarisamy.cz.

Čím potešiť deti na Deň detí?

V mnohých rodinách by bolo najkrajším prekvapením pre deti, keby ich rodičia pustili do kuchyne a nechali ich samých pripraviť napríklad večeru. Skvelou voľbou pre spoločné varenie s deťmi sú napríklad naše tortilly codumdaly, kde sa deti môžu zapojiť pri krájaní a príprave a spoločne tak pripraviť príjemnú večeru. Zábavná je aj príprava kefírového koláča. Deti ho dokážu upiecť úplne samy, čo ich vždy veľmi poteší!

kefírovka

Kefírovka

Na 1 plech. Čas prípravy 20 minút, pečenie 35 – 40 minút.

2 hrnčeky polohrubej alebo hladkej múky
2 hrnčeky kefíru alebo podmaslia
2 vajcia
2/3 hrnčeka krupicového cukru
2/3 hrnčeka oleja
½ lyžičky sódy

Postup:
Všetky suroviny nalej a nasyp do misky. Rúru zapni na 160 ° C. Cesto poriadne premiešaj. Pekáč vylož papierom na pečenie a nalej do neho cesto . Peč v predhriatej rúre 35 − 40 minút.

Pichni do cesta špajdľou a vytiahni ju. Ak je suchá alebo len s pár omrvinkami, koláč vyber. Inak ho nechaj dopiecť. Koláč vyber, nechaj vychladnúť a môžeš ho podávať.

Eva Chupíková, autorka kuchárky Čáry-máry v kuchyni

Obrázková kniha plná jednoduchých receptov, ktoré chutia každému dieťaťu.

cary_mary_v_kuchyni_blok.indd

Zvlášť, keď si ich uvarí alebo upečie samo. Podrobný návod zvládnu pochopiť aj menšie deti, ale pre istotu im v kuchyni asistujte. Knihu vydala Mladá fronta, stojí 7 EUR.

Čím potešiť deti na Deň detí?

Novou knihou a spoločným čítaním alebo výletom. Keby šlo o jedlo, zvolila by som vôňu mora a obľúbený recept na dobrú rybu.

Čerešňový závin

Suroviny a postup na obrázku, pre rodičov ich aj prepíšeme

Suroviny:
1/2 kg čerešní
40 g masla
5 polievkových lyžíc strúhanky
3 polievkové lyžice posekaných orechov
šťava z 1/2 citróna
5 polievkových lyžíc cukru
citrónová kôra z polovice citróna
lístkové cesto
práškový cukor na posypanie

Postup:
Čerešne umyte a odkôstkujte. Na panvici rozpusťte maslo, pridajte strúhanku a krátko osmažte. Panvicu odstavte, pridajte čerešne, cukor, orechy, šťavu z citróna a citrónovú kôru. Všetko premiešajte a nechajte vychladnúť.

Vyvaľkajte lístkové cesto a naplňte ho čerešňovou zmesou. Závin zatočte a dajte na plech vyložený papierom na pečenie. Závin potrite rozpusteným maslom. Pečte v rúre pri 200 ° C. Nakoniec závin posypte práškovým cukrom.

třešňový závin

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články