Práve čítate

Detské dvojchodové menu

3583  
Zdieľať: 

Detské dvojchodové menu

Úloha znela jasne, vymyslite si hlavné jedlo a dezert. Recept na muffiny si Violi namaľovala a recept na rezne vraj vôbec nepotrebuje, pretože je to jednoduché. Tak vidíte, pustite sa do toho aj vy, alebo ešte lepšie, nechajte to na deti a vy sa stiahnite do ústrania.

11. 5. 2016 4 min. čítania Gabriela Bartošovská
Detské dvojchodové menu

„Mami, ja mám nápad. Urobíme rezne! Veľa rezňov!“ Myslím, že môj pohoršený a zdesený výraz hovoril za všetko. „Nemusia byť ako od babičky, stačia len tie z rúry.“ (Rozumejte − rezne od babičky sú klasika: trojobal a hodiť do poriadnej dávky masti). „A k tomu muffiny. Čokoládové!“ Takže menu bolo určené.

Občas si hovorím, že to nebude trvať dlho a varenie a blogovanie môžem zabaliť. Moja Violi to evidentne rada prevezme za mňa a Jurko jej bude robiť dvorného miešača cesta. Ak je ten chalan v niečom fakt dobrý, potom je to práve miešanie cesta.

rizky1

PEČENÉ REZNÍKY

Suroviny:
400g morčacích pŕs
150 g pomletých kukuričných lupienkov
soľ
olivový olej

Príloha:
kukurica
šalátová uhorka
3 paradajky / koktailové paradajky
iná ľubovoľná zelenina

rizky3

Postup:
Ideálne je deťom pripraviť presné množstvo všetkých surovín. Mäso nakrájať na menšie kúsky. Deti nahnať do kúpeľne, aby si umyli ruky a potom hor’ sa na to. Rúru predhrejeme na 180 °C.

Mäso jemne osolíme a každý kúsok namočíme do jogurtu. V ďalšej miske ho obalíme v pomletých kukuričných lupienkoch a poukladáme do formy na pečenie alebo na pekáč. Každý kúsok jemne pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť do rúry. Pečenie bude trvať cca 20 až 30 minút podľa veľkosti pokrájaného mäsa. Počas pečenia uvaríme kukuricu (ideálne je ju hneď pokrájať na menšie kúsky) a pokrájame aj ostatnú zeleninu.

Toto množstvo vystačí pre dve hladné deti a dvoch hladných dospelých.

Postrehy a komentáre počas varenia
Violi: „K stolu si mám obliecť tie ružové šaty alebo tie s mašličkou? Alebo niečo iné? Urobíš mi vrkoč? Potrebujem vrkoč.“
„Jurko, ja chcem namáčať! Mami, povedz Jurkovi, že ja budem namáčať. “
„Jurko, ty nestíhaš. Ách! “
„Koľko máš už fotiek? Ukáž mi ich, prosííím.“

rizky7

Moja maličkosť: Ak vaše deti milujú kukuričné lupienky, pripravte si ich radšej viac. Než som prichystala mäso, polovica ich z misky zmizla.

Jurko: „Som hladný!“
(Denne túto vetu počujem asi 186-krát. Keď spí dlhšie ako do šiestej, tak len 184-krát. Mám dojem, že by sa podľa neho dalo napísať voľné pokračovanie Tučka. Pritom je ako vyžla.)

A čo ich na príprave rezňov bavilo najviac? Jednoznačne namáčanie mäsa do jogurtu a obaľovanie v lupienkoch. Toto musí baviť každé dieťa. :-)

muffiny1

ČOKOLÁDOVÉ MUFFINY ZDOBENÉ KRÉMOM

Suroviny na muffiny:
300 g hladko mletej špaldovej múky
2 kávové lyžičky kypriaceho prášku do pečiva (bez fosfátov)
1 vajce
4 polievkové lyžice medu
4 polievkové lyžice kokosového oleja
300 ml mlieka
½ tabuľky bielej čokolády
½ tabuľky tmavej čokolády

Na krém:
150 g tvarohu
3 lyžice práškového cukru
1/4 téglika smotany na šľahanie
1/2 tabuľky bielej čokolády
1/2 vanilkového struku

muffiny2

Postup:
Rúru predhrejeme na 180 °C. Do pekáča rozmiestnime košíčky na muffiny alebo použijeme silikónovú formu. Med a kokosový olej rozpustíme. Vo väčšej mise zmiešame mlieko, med, olej a vajcia. Prisypeme múku a prášok do pečiva. Premiešame. Pridáme čokoládu polámanú na malé kúsky a opäť premiešame vareškou. Cesto dáme do pripravených košíčkov pomocou lyžice. Dáme piecť na 20 minút a po vytiahnutí z rúry necháme vychladiť.

Uvedené množstvo vystačí na 12 muffinov. Ak nie ste zvyknutí na celozrnné cesto, vyskúšajte najskôr zmes celozrnnej a polohrubej múky v pomere 1:1.

Počas chladnutia muffinov vyšľaháme deťom krém. Bielu čokoládu necháme zľahka rozpustiť vo vodnom kúpeli. V mixéri vyšľaháme tvaroh s cukrom. Pridáme čokoládu, dreň z polovice vanilkového struku a smotanu. Šľaháme pri najvyšších otáčkach, aby vznikol hustý krém. Naplníme ním cukrárske vrecko a zdobenie prenecháme deťom. Aj keď muffiny nebudú esteticky dokonalé, nič neprekoná radosť detí, že si ich vyzdobili samy.

muffiny7

Postrehy a komentáre
Violi večer pred pečením: „Mami, ráno mi pripomeň, aby som si pripravila ten recept.
Violi asi 10 sekúnd po prebudení: „Mami, ideme už piecť?“
Violi asi minútu po prebudení: „A teraz?“
Jurko: „Som hladný.“

Pri príprave muffinov Jurka najviac zaujalo miešanie cesta. Deti rady kuchtia, aj keby to malo byť len v letnej kuchyni, ale keď majú možnosť miešať cesto, sú priam nadšené! Violka si vychutnala zdobenie. Pekelne sa sústredila a tešila sa na výsledok.

Počas tohto varenia a pečenia sa žiadne dieťa nezranilo, matka neprišla o nervy a nerozbil sa ani jeden kus riadu. Prešlo 12 minút a po kuracích rezňoch sa len tak zaprášilo! Na servírovacej mise ostal len kúsok uhorky a jedna paradajka. Počas pečenia muffinov a ich následného chladenia sa deti osemkrát spýtali, či sú muffiny už hotové a môžu sa do nich pustiť. Rovnakú otázku raz položila aj babička.

rizky11

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články