Práve čítate

Šľahačkový nanuk s jogurtom a indiánskou čučoriedkou

4994  
Zdieľať: 

Šľahačkový nanuk s jogurtom a indiánskou čučoriedkou

S mrazeným jogurtom mám bohaté skúsenosti už od detstva. Ružový jogurt Jovo (ktorý mi chutil o niečo menej ako jeho obdoba Jovo koktail) som si často so súhlasom mamy dávala na noc do mrazničky a potom ho tvrdý ako kameň škriabala lyžičkou rovno do pusy, až som mala totálne zmrznutý jazyk i ruky. Tak mi chutil najviac.

20. 5. 2016 2 min. čítania Kateřina Winterová
Šľahačkový nanuk s jogurtom a indiánskou čučoriedkou

Recepty, ktoré vám ponúkam, sú trochu sofistikovanejšie, chutia skvele a vy viete, čo obsahujú. Napríklad takzvané indiánske čučoriedky. Ide totiž o muchovník, ker, ktorý v 17. storočí doviezli zo Severnej Ameriky a ktorého plody pripomínajú veľké čučoriedky (preto asi ten názov). Plody aj listy muchovníka vďaka vitamínu C a minerálom zvyšujú obranyschopnosť organizmu. Ja som ich kúpila zavarené v pohári s fruktózou. Preto mi na dosladenie stačila už len lyžica javorového sirupu. Nanuky je totiž lepšie osladiť o niečo viac, lebo v zmrznutom stave sladkú chuť cíti menej.

Asi najviac mi chutil jogurtovoovocný nanuk s granolou. Než totiž jogurt zamrzne, granola z neho nasaje vlhkosť, takže je krásne vláčna. Taký nanuk nielen osvieži, ale aj zasýti. Čo podľa mňa najviac ocenia deti: zdravú zmrzku na paličke s mrazeným ovocím, sladkým alebo kyslastým jogurtom a jemnou granulou s vločkami a orieškami. A až vyrastú a stanú sa z nich blogeri, budú spomínať, ako im mama dovolila zamraziť si jogurt.

jogurtove nanuky rezerva_DSC3254

Suroviny:

200 ml šľahačky
170 g jogurtu
1 polievková lyžica javorového sirupu
na každý nanuk 2 čajové lyžičky indiánskych čučoriedok s fruktózou

Postup:

Šľahačku vyšľaháme a zmiešame s jogurtom. Pridáme javorový sirup, znovu premiešame a zmes dáme do formičiek na nanuky (neplníme až po okraj). Do každého nanuku ledabolo vmiešame 2 čajové lyžičky indiánskych čučoriedok tak, aby zmes trocha zafarbili. Necháme zmraziť, najlepšie cez noc.

zmrzly jogurt_DSC3415

Jogurtový nanuk s čerstvým ovocím

Suroviny:

200 ml bieleho jogurtu
100 ml sójového vanilkového nápoja
1 polievková lyžica trstinového cukru
Čerstvé ovocie podľa chuti pokrájané na plátky (jahody, kivi, maliny, mango a pod.)

Postup:

Jogurt dobre premiešame so sójovým mliekom a cukrom. Formy na nanuky postupne naplníme ovocím a zalejeme ochuteným jogurtom tak, aby sa ovocie čo najviac dotýkalo stien formy, nanuk potom pekne vyzerá. Necháme zmraziť aspoň 6 hodín, najlepšie do druhého dňa.

Podobne si pripravíme aj variant s granolou. Druhú polovicu nanukovej formy naplníme jogurtom s domácou granolou. Necháme zmraziť, najlepšie cez noc.

jogurtove nanuky rezerva_DSC3287

Čítajte tiež

Detské dvojchodové menu
Detské dvojchodové menu3064
Čo by ste mali vedieť, než pošlete deti do tábora
Čo by ste mali vedieť, než pošlete deti …2656
Kokosová šľahačka
Kokosová šľahačk4623
ďalšie články