Práve čítate

Šľahačkový nanuk s jogurtom a indiánskou čučoriedkou

5260  
Zdieľať: 

Šľahačkový nanuk s jogurtom a indiánskou čučoriedkou

S mrazeným jogurtom mám bohaté skúsenosti už od detstva. Ružový jogurt Jovo (ktorý mi chutil o niečo menej ako jeho obdoba Jovo koktail) som si často so súhlasom mamy dávala na noc do mrazničky a potom ho tvrdý ako kameň škriabala lyžičkou rovno do pusy, až som mala totálne zmrznutý jazyk i ruky. Tak mi chutil najviac.

20. 5. 2016 2 min. čítania Kateřina Winterová
Šľahačkový nanuk s jogurtom a indiánskou čučoriedkou

Recepty, ktoré vám ponúkam, sú trochu sofistikovanejšie, chutia skvele a vy viete, čo obsahujú. Napríklad takzvané indiánske čučoriedky. Ide totiž o muchovník, ker, ktorý v 17. storočí doviezli zo Severnej Ameriky a ktorého plody pripomínajú veľké čučoriedky (preto asi ten názov). Plody aj listy muchovníka vďaka vitamínu C a minerálom zvyšujú obranyschopnosť organizmu. Ja som ich kúpila zavarené v pohári s fruktózou. Preto mi na dosladenie stačila už len lyžica javorového sirupu. Nanuky je totiž lepšie osladiť o niečo viac, lebo v zmrznutom stave sladkú chuť cíti menej.

Asi najviac mi chutil jogurtovoovocný nanuk s granolou. Než totiž jogurt zamrzne, granola z neho nasaje vlhkosť, takže je krásne vláčna. Taký nanuk nielen osvieži, ale aj zasýti. Čo podľa mňa najviac ocenia deti: zdravú zmrzku na paličke s mrazeným ovocím, sladkým alebo kyslastým jogurtom a jemnou granulou s vločkami a orieškami. A až vyrastú a stanú sa z nich blogeri, budú spomínať, ako im mama dovolila zamraziť si jogurt.

jogurtove nanuky rezerva_DSC3254

Suroviny:

200 ml šľahačky
170 g jogurtu
1 polievková lyžica javorového sirupu
na každý nanuk 2 čajové lyžičky indiánskych čučoriedok s fruktózou

Postup:

Šľahačku vyšľaháme a zmiešame s jogurtom. Pridáme javorový sirup, znovu premiešame a zmes dáme do formičiek na nanuky (neplníme až po okraj). Do každého nanuku ledabolo vmiešame 2 čajové lyžičky indiánskych čučoriedok tak, aby zmes trocha zafarbili. Necháme zmraziť, najlepšie cez noc.

zmrzly jogurt_DSC3415

Jogurtový nanuk s čerstvým ovocím

Suroviny:

200 ml bieleho jogurtu
100 ml sójového vanilkového nápoja
1 polievková lyžica trstinového cukru
Čerstvé ovocie podľa chuti pokrájané na plátky (jahody, kivi, maliny, mango a pod.)

Postup:

Jogurt dobre premiešame so sójovým mliekom a cukrom. Formy na nanuky postupne naplníme ovocím a zalejeme ochuteným jogurtom tak, aby sa ovocie čo najviac dotýkalo stien formy, nanuk potom pekne vyzerá. Necháme zmraziť aspoň 6 hodín, najlepšie do druhého dňa.

Podobne si pripravíme aj variant s granolou. Druhú polovicu nanukovej formy naplníme jogurtom s domácou granolou. Necháme zmraziť, najlepšie cez noc.

jogurtove nanuky rezerva_DSC3287

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články