Práve čítate

Čo so škrupinami od vajíčok

3730  
Zdieľať: 

Čo so škrupinami od vajíčok

Tradičnou formou veľkonočných dekorácií, symbolom života a prebúdzajúcej sa prírody je dozaista svieža zeleň, ktorá nesmie chýbať na žiadnom stole. U správnych gazdiniek sa objavovala už v pohanských časoch, keď Veľká noc symbolizovala sviatok jari.

10. 4. 2017 2 min. čítania Redakce
Čo so škrupinami od vajíčok

Farbenie pestrých vajíčok, pečenie baránka podľa babičkinho receptu, pletenie korbáčov z natrhaných prútikov či vône vychádzajúce z čerstvo naservírovaných veľkonočných dobrôt. Takto si všetci predstavujeme veľkonočné sviatky. Hoci pôvodne ide o kresťanský sviatok, spája sa aj so symbolom znovuzrodenia, nových začiatkov a chuti do života.

_MG_9198

Semienka je vhodné zasiať zhruba osem až desať dní pred Veľkou nocou, avšak ak ich pestujeme pri izbovej teplote, darí sa im dobre a zeleň tak dosiahne optimálnu dĺžku aj o niečo rýchlejšie. Musíme mať na pamäti, že zeleň príliš dlho v ideálnej dĺžke nevydrží a potom stráca svoju estetickú funkciu, steblá sa začnú ohýbať a nepekne prepadávať cez okraj misky.

Na výsev sa najlepšie hodí jačmeň alebo pšenica, navyše špeciálne na tento účel dnes v každom kvetinárstve zoženieme už vopred pripravenú zmes. Najvýživnejšie zeminou je substrát na osivo, ak však máte doma akúkoľvek inú (či už určenú do kvetináča alebo do záhrady), osivo ľahko vyklíči a vyrastie aj v nej. Už chýbajú len škrupiny od vajíčok, prípadne vhodná miska či malý kvetináč a môžete sa do toho smelo pustiť.

_MG_9146

Budete potrebovať

semienka
zemina
škrupiny

_MG_9166

Postup

Do škrupín nasypeme zeminu zhruba do výšky 6 až 8 cm a mierne ju stlačíme. Povrch husto posypeme semienkami v jednej vrstve tak, aby sa neprekrývali. Zasypeme ich cca 2 cm vrstvou zeminy, ktorú opäť pritlačíme a je hotovo. Teraz už len zalejeme zeminu a udržujeme ju stále vlhkú, nie však tak, aby v kvetináči stála voda. Na teplom a svetlom mieste (najlepšie na okennom parapete) sa zeleň objaví a porastie veľmi rýchlo.

_MG_9212

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články