Práve čítate

Kaktusový ihelníček

4151  
Zdieľať: 

Kaktusový ihelníček

Šitie, ako jedna z najobľúbenejších ručných prác, môže byť nielen domácim koníčkom, ale aj veľmi kreatívnym a hodnotným zamestnaním. Je to skvelý relax, pri ktorom si oddýchne telo aj mozog, a výsledným produktom za neveľké peniaze ešte obohatíte svoj šatník. Od obrusov, závesov a obliečky až po najaktuálnejšie módne výstrelky či predmety podľa vlastnej fantázie, ktoré v žiadnom obchode nezoženiete. Záleží len na vašej zručnosti, technickej príprave a fantázii.

6. 3. 2017 2 min. čítania Redakce
Kaktusový ihelníček

V rámci dnešnej ľahkej dostupnosti fast fashion kolekcií a nepreberného množstva reťazcov chrliacich jeden módny výstrelok za druhým nadobúdajú originály z domácich dielní úplne novú hodnotu. Hoci sa v dnešnej dobe bez šijacieho stroja pri tejto aktivite len ťažko zaobídete, v kvalitnom spracovaní detailu zostáva ručné šitie neodmysliteľnou súčasťou. Usporiadať často miniatúrne komponenty a pomôcky nebýva vôbec ľahké, a tak nielenže neustále pri práci niečo hľadáte, ale často s nevôľou zistíte, že ste si do chodidla zapichli zatúlaný špendlík. V dnešnom recepte vám preto ukážeme, ako rýchlo zhotoviť praktický a vtipný ihelníček. Tvar kaktusu poukazuje na jeho pichľavosť, čím doslova vyzýva k zapichnutiu všetkých možných ostrých predmetov. Popustite uzdu predstavivosti a inšpirujte sa rozmanitosťou fantastickej ríše živých kaktusov a sukulentov. Uvidíte, že ich tvary a farby vás povedú, aby ste vytvorili ihelníček doslova šitý na mieru.

_MG_8379

Na výrobu ihelníčka budete potrebovať

zelený dekoračný filc (postačí veľkosť A4)
niť
ihlu
nožnice
fixku
vatu
malý kvetináč
hrnček alebo inú nádobku na umiestnenie ihelníčka
piesok
guľôčky korenia a ďalší materiál na vytvorenie ilúzie zasadeného kaktusu

_MG_8385

Postup

Najprv si na filc nakreslite požadovaný tvar kaktusu. V našom prípade jemne sa rozširujúci obdĺžnik s jednou stranou vykrojenou do tvaru srdca. Takto vystrihnutú časť päťkrát obkreslite a vystrihnite ‒ vznikne tak šesť rovnakých tvarov. Dva diely položte na seba tak, aby sa dokonale prekrývali, a ich okraje dookola obšite ‒ spodná základňa musí zostať voľná. Rovnaký postup opakujte aj u ďalších dvoch párov. Takto zošité kusy opäť vyrovnajte, aby boli prekryté, a teraz ich už len v prostriedku prešite ‒ vznikne šesť malých komôrok.

Komôrky vypchajte kúskami vaty, čím kaktus získa výsledný tvar. Aby ste do malých otvorov vatu lepšie dostali, pomôžte si tupým koncom ceruzky. Kaktus už máte hotový. Teraz ho už len „zasaďte“ do kvetináča a zasypte pripraveným materiálom.

_MG_8410

 

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články