Práve čítate

Čo vedieť pred prvou návštěvou fitness centra

5382  
Zdieľať: 

Čo vedieť pred prvou návštěvou fitness centra

Je to tu. Nový rok, nové predsavzatia. Tento rok už konečne začnete chodiť do fitness centra, tento rok už to do plaviek stihnete. Nie som veľký zástanca novoročných šialenstiev, ak to však znamená, že vás to naozaj konečne dotiahne do fitness a nájdete v tom zaľúbu, potom je to skvelé. Možno ste si trochu neistí - ako sa vo fitness centre správať? Sú tam nejaké pravidlá? Čo by ste mali vedieť, než sa tam prvýkrát vydáte?

11. 1. 2017 3 min. čítania Veronika Wisiorková
Čo vedieť pred prvou návštěvou fitness centra

Správné fitko

Krok jedna, nájdite fitness centrum, do ktorého by ste chceli vyraziť. Preštudujte ich internetové stránky, aby ste zistili otváraciu dobu (verte mi, že nie je nič horšie, než sa vydať cvičiť do zavretého fitka). Zároveň zistite, aká je cena vstupného. Niektoré fitness centrá totiž nepovoľujú samostatné vstupy (alebo za nekresťanské ceny), ale vyžadujú rovno členstvo na niekoľko mesiacov. Čo môže byť dobrá motivácia, ak vám ale fitness centrum nesadne, je to škoda peňazí.

IMG_9613

Čo si nezabudnúť vziať so sebou

Ak už viete, kam vyrazíte, pripravte si tašku so športovým oblečením, pevnú obuv, fľašu na pitie (niektoré zariadenia nepovoľujú vlastné nápoje, uistite sa, že si môžete vziať vlastné vodu) a uterák. Ten uterák by som dvakrát podčiarkla. Prečo? Pretože pri cvičení by ste ho pod seba mali klásť na každý stroj, na ktorý sa usadíte. Buďte ohľaduplní. Nikto by si nechcel sadnúť na prepotený stroj, ani vy nie. Preto by mal byť uterák váš najlepší spoločník.

Požiadajte o radu

Prichádzate do fitness centra a cítite sa ako Alenka v ríši divov? Žiadny problém. V každom takomto zariadení existuje pult preškoleným personálom. Ak si nie ste istí, ako sa jednotlivé stroje používajú alebo ako ovládať bežiaci pás, nebojte sa opýtať. Niektoré fitness centrá ponúkajú aj pri prvom vstupe služby tamojších trénerov, ktorí vás prevedú, všetko vysvetlia, a ešte si s vami zacvičia. Ak budete môcť, využite týchto služieb. Na druhý krát, keď tam pôjdete, už budete mať predstavu, čo môžete použiť a hneď sa vám pôjde lepšie.

Zásadu s užitím uteráka sme si už povedali. Keď už budete cvičiť a uvidíte, že na nejakom stroji uterák leží, ale nikto pri ňom nie je, znamená to, že tam niekto cvičí. Možno si len odskočil odcvičiť iný cvik. V takom prípade počkajte, až dotyčný docvičí alebo sa posuňte na iné miesto. Tiež by ste nechceli, aby vám niekto „zasadol“.

IMG_9744

Upratovať po sebe budete musieť i vo fitku

Po každom opustení stroja alebo miesta, kde cvičíte, by ste ho mali uviesť do pôvodného stavu (áno, veľa ľudí na to zabúda). Zložiť kotúče alebo použité závažia. Bežecké pásy či elipticaly je vhodné utrieť dezinfekciou, ktorá je v každom fitku k dispozícii.

Čo s telefónom

Počúvate počas cvičenia hudbu z telefónu? Chápem, sama si bez toho neviem tréning predstaviť, ale počas tréningu vnímajte telefón skutočne len ako zdroj hudby. Nevybavujte na strojoch dlhé hovory alebo chaty s kamarátkou. Pokiaľ necvičíte, buďte ohľaduplní a ustúpte.

IMG_9674

Na záver sa hodí už len povedať, vydajte sa do fitness centra s tréningovým plánom, nech tam neblúdite od stroju k stroju, ale máte jasnú predstavu o tom, čo chcete daný deň precvičiť. Ak ste úplný začiatočník, odporúčam na prvých pár vstupov využiť služby trénera, ktorý vás zoznámi tiež so správnou technikou cvičenia.

Držím vám palce. Hor sa za cvičením.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články