Práve čítate

Čo zbaliť na dovolenku

2342  
Zdieľať: 

Čo zbaliť na dovolenku

Zbaliť sa na dovolenku nie je ľahké, preto sa často obraciame na svojich najbližších, aby s nami prebrali obsah kufra.

29. 6. 2016 5 min. čítania Redakce
Čo zbaliť na dovolenku

Málo ponožiek, veľa tričiek? Viac hláv si viac pamätá, a keď sa poradíme, existuje menšia šanca, že zabudneme na opaľovací krém, plavky, nožík na huby či na cestovný pas. Svoje o tom vie aj Simona Švarcová zo Style Cookbook s manželom a Sára a Marek z Czech Street Glamour, ktorí sa podelili o svoje rady v súvislosti s balením.

Simona zo Style Cookbook s manželom Karlom

6471

Zbaliť sa na spoločnú dovolenku je pre nás vždy asi tá nejstresovejšia chvíľa z celej dovolenky. Tento rok sme strávili takmer mesiac cestovaním po pevninskej časti Malajzie, navštívili sme aj malajskú časť ostrova Borneo a zavítali sme aj na krátku návštevu sultanátu Brunej. A keďže na to, čo je potrebné si zbaliť, máme diametrálne odlišné názory, môžete si prečítať pár tipov na balenie na dovolenku z môjho pohľadu aj z pohľadu môjho manžela.

Simona a jej tipy

6398

Oblečenie

Asi pre každú ženu je na dovolenke dôležité dobre vyzerať a je jedno, či sa bude dva týždne opaľovať na pláži v Grécku alebo precestuje s batohom Thajsko. Ja sa snažím baliť úsporne a tak, aby sa jednotlivé kúsky oblečenia dali dobre kombinovať. A napríklad v Ázii nie je problém nechať si oblečenie za málo peňazí vyprať a vyžehliť v miestnych čistiarňach.

Kozmetika a lieky

Make-upu si beriem na dovolenku čo najmenej, aspoň v porovnaní s tým, čo všetko používam každý deň v bežnom živote. Zvyčajne si na dovolenke vystačím s tónovacím krémom, balzamom na pery, farbou na líca a maskarou. Zvyšok miesta zaberajú hydratačné a opaľovacie krémy. Keby však balenie kozmetiky bolo na mojom mužovi, odišli by sme s jedným šampónom a napoly spotrebovaným opaľovacím krémom, a s tým by sme museli mesiac vystačiť.

Zbaľte sa prakticky

Spoločnosť na ceste mi robí obal na pas, ktorý je nielen pekný, ale zároveň ukrýva niekoľko priehradiek, kam sa dá vložiť palubný lístok, menšia suma peňazí a ďalšie potrebné dokumenty. Samozrejmosťou je hotovosť, my sme si vzali eurá aj doláre a tri platobné karty. Nie všetky bankomaty s vami budú spolupracovať, tak je vždy lepšie vziať si aj niečo do zálohy. Pred cestou si pre istotu urobíme sken aj fotokópiu pasu pre prípad, že by sme ho cestou stratili, a ešte odporúčam uložiť si do mobilu adresu a telefón na ambasádu v mieste dovolenky.

 

Karol a jeho tipy

6426

Výber batožiny

Do čoho sa zbaliť, je pre bývalého batôžkára jasná voľba: do veľkého expedičného batohu. Na rovinu, cestovať s batohom má svoje výhody aj nevýhody. Hlavná výhoda spočíva v tom, že pri cestovaní a presunoch napríklad na letisku máte voľné ruky, nevýhodou batohu je, že nech do neho naskladáte oblečenie akokoľvek dobre, vždy keď ho vyberiete, je pokrčené. To však pre nezlomných cestovateľov nie je žiadny problém, pretože na hoteli mávajú čo? Predsa žehličku.

Oblečenie

Čo sa týka oblečenia, je dôležité mať dostatočné množstvo kraťasov, ľahkých bavlnených tričiek a zopár pohodlných žabiek. Asi si hovoríte, že žabky sú vždy pohodlné a že ozajstní drsniaci si žabky kupujú až na mieste, ale nie je tomu tak. V žabkách trávite celé dni, a keď si vyberiete zle (väčšinou sú zlé tie, ktoré majú gumené alebo plastové pásky), celé dni potom trpíte ako zviera a verte, že to bolí, aj keď ste chlap. Dobré je vziať si na dovolenku aj ľahší svetrík alebo slušivé softshellky, čo sa hodí predovšetkým do lokálnych dopravných prostriedkov so silno pustenou klimatizáciou.

Kozmetika

Kozmetiku drsniaci samozrejme vôbec neberú, teda okrem zubnej kefky a pasty, zubnej nite, žiletky a peny na holenie, hrebeňa, dezodorantu a parfumu. Nič viac nepotrebujete, a ak áno, má to manželka vo svojej kozmetickej taštičke napchatej až do prasknutia.

Uchovajte si spomienky

Čo je pri cestovaní veľmi dôležité, je používaná technika na zdokumentovanie extrémnych dovolenkových aktivít, ako je jazda na skútri alebo potápanie. Dnes už je možné všetko zvládnuť so smartfónom, osobne sa však prihováram za nejakú malú kameru, ako je napríklad GoPro. Dôležité je nepodceniť úložnú kapacitu a vziať si so sebou aj zopár SD kariet navyše na ukladanie nahraných videí.

A naša rada na záver: nie je dôležité, kam idete alebo čo si zabalíte, ale s kým idete a ako si to užijete. Peknú dovolenku!

Sára a Marek z Czech Street Glamour

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Onedlho sa s Markom chystáme na našu prvú spoločnú dovolenku do Talianska, chceme si tam pozrieť zopár miest a nakoniec aj more. Už teraz pomaly premýšľame nad tým, čo si so sebou zbaliť a čo nie. Okrem plánovania, kam presne ísť, na ako dlho a tak ďalej, môže byť dosť veľkým orieškom práve balenie. Dôležité je nielen na nič nezabudnúť, ale poriadne si premyslieť, čo si so sebou vziať. Prečítajte si naše rady o balení aj to, bez čoho sa na cestách nezaobídeme.

Marek a jeho tipy

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tričká a košele

Najdôležitejšie je nepochybne oblečenie, na dovolenke sa najčastejšie nosia tričká, a keď sa zameriam na ne, radím vziať si jednofarebné bez potlače. Také tričká si možno obliecť na pláž k šortkám, aj do mesta k elegantným nohaviciam, a keď si na ňom ohrnieme rukávy, vyzerá zase trochu inak. Okrem toho na dovolenke vždy oceníme aj jednoduchú bielu košeľu, napríklad, keď vyrazíme niekam na večeru.

Šortky a nohavice chinos

Šortky sú pri letnej dovolenke úplnou samozrejmosťou, ale je dobré vziať si so sebou aj dlhšie nohavice, napríklad tzv. chinos. Najuniverzálnejšou farbou týchto nohavíc je modrá, vtedy sú totiž vhodné aj na večer a s bielou košeľou vyzerajú elegantne.

Okuliare

Pre mňa sú nevyhnutným doplnkom hlavne okuliare, je však zbytočné nosiť ich so sebou niekoľko, nakoniec aj tak budete používať len tie najobľúbenejšie. Dôležité je, aby mali kvalitný UV filter a ladili s oblečením a doplnkami.

 

Sára a jej tipy

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Elektronika a zábava na pláž

Na pláži alebo pri bazéne je skvelým spoločníkom dobrá knižka alebo časopis, čítať si pod slnečníkom je pre mňa príjemný relax. Okrem toho sa nezaobídem ani bez dobrého foťáku a večer sa rada pozriem aj na internet, napríklad na tablete.

Kozmetika

Slnko dáva vlasom poriadne zabrať, a tak si so sebou nikdy nezabudnem vziať kvalitný šampón, balzam na vlasy a tiež obľúbený prípravok, ktorý mi pomôže z vlasov vytvoriť požadovaný účes.

Ochrana hlavy

Nie je nič nepríjemnejšie ako spálená pokožka na hlave, preto v lete pri mori bez svojho slameného klobúka neurobím ani krok ‒ navyše je praktický a zároveň je nápadným módnym doplnkom.

Zo všetkého najdôležitejšie je však cítiť sa pohodlne, pred pobytom na slniečku sa poriadne natrieť a nezabudnúť foťák, aby sme si všetky zážitky navždy uchovali.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články