Práve čítate

Ako si nepriviezť z dovolenky kilá navyše?

2185  
Zdieľať: 

Ako si nepriviezť z dovolenky kilá navyše?

Nebojte sa, môžete si naplno užiť dovolenku a domov si priviezť iba suveníry, nie kilá navyše. Mám pre vás pár tipov, ktoré vám pomôžu udržať sa v kondícii a nebudú vás stáť priveľa námahy.

7. 8. 2015 3 min. čítania Veronika Wisiorková
Ako si nepriviezť z dovolenky kilá navyše?

Leto je v plnom prúde, slniečko nás láka do sukní, šortiek a tričiek s odhalenými pupkami. Na dovolenkách takmer všetci vystavujeme telá v plavkách ostrejšiemu morskému slniečku. Telá, na výzor ktorých ste cez zimu nepochybne vynaložili nemalé úsilie, aby ste s výsledkom boli spokojní. Chcete si dovolenku užiť naplno, navyše si ju po náročnom pracovnom tempe zaslúžite, ale nechcete, aby vaša snaha vyzerať dobre prišla za tých pár dní nazmar… Čo robiť?

IMG_0626

1) Jedlo

Je niekoľko možností, ako sa na dovolenke stravovať. Ak máte zaplatené all inclusive, potom vám gratulujem. Máte totiž možnosť vybrať si všetko podľa vašich predstáv. V tom prípade dbajte na to, aby ste mali v každom jedle bielkoviny, ktoré vás zasýtia (ryby, mäso, bielky, mliečne výrobky…). Využite miestne špeciality, doprajte si ryby a veľa čerstvej zeleniny. Uprednostňujte grilované jedlá pred vyprážanými a zo šalátov šaláty s kvalitným olivovým olejom či citrónom namiesto majonézového dresingu. Jedzte do polosýta a nenechajte sa zlákať množstvom jedla k nekontrolovanému „zjedz, koľko vládzeš“. Každý deň ochutnajte niečo iné, jedlo si dávajte radšej na menšie taniere a o zákusky sa podeľte.

Dbajte na pitný režim v podobe ľadovo vychladenej vody s čerstvou mätou a limetkou. Vyberajte si radšej nesladené limonády, pohár čerstvého džúsu doplňte pohárom vody. Radšej siahnite po pohári kvalitného vína ako tvrdého alkoholu. Tieto drobnosti vás neobmedzia, ale ušetria vám veľa nechcených kalórií. Súkromný tip: v kabelke noste  vždy vrecúško so sušeným mäsom. Nezaberie veľa miesta, je ľahučké, nepokazí sa a hlavne výborne poslúži ako chutná desiata na cestách.

IMG_0679

2) Pohyb

Letná dovolenka je najlepším miestom pre pohyb v prírode. Využite to! Ste pri mori? Vyskúšajte nové športy – surfovanie, potápanie, wakeboarding, lyžovanie na vode… Nielenže sa skvele pobavíte, ale nevedomky si aj zacvičíte. Ak ste skôr pre pokojnejší typ pohybu, striedajte opaľovanie s plávaním. Ste ranné vtáča? Skvelé! Pribaľte si do kufra bežecké topánky a ľahké športové oblečenie a pri východe slnka sa prebehnite po pláži. Uvidíte prímorský svet z úplne inej perspektívy, ranný svet si vás podmaní a dodá vám energiu na celý deň! Nemáte si kde zabehať? Nevadí! Využite možnosti skladnej karimatky a gumových expandérov. Nájdite si pokojné miesto a deň začnite posilňovaním. Zaberie to len pár minút, ale pocity, ktoré to vo vás prebudí, budú na nezaplatenie.

A nakoniec to najjednoduchšie, čo môžete urobiť pre seba i pre svojich blízkych: chôdza. Prejdite si široké okolie, kde budete,  veľa sa pohybujte po vlastných nohách. Nielen tak zblízka spoznáte krásy navštívenej destinácie, ale okrem toho telu doprajete najprirodzenejší pohyb.

IMG_0558

3) Relaxujte

Dovolenka je predovšetkým čas na oddych. Nepovažujte však odpočinok za chvíle, v ktorých sa môžete napchávať všetkým, na čo vám padne zrak, ale ako chvíle relaxu pre vašu myseľ. Zájdite si na masáž, navštívte miestne kúpele. Užite si slniečka na pláži, prečítajte si obľúbenú knihu, rozprávajte sa s vašimi najbližšími, spomaľte životné tempo, relaxujte. Osloboďte sa od všetkých starostí, ktoré na vás čakajú doma. Najdôležitejšie pre fyzickú pohodu je totiž pokoj v duši. Ak sa dokážete uvoľniť, oddýchnuť si, uvidíte, že sa to odrazí aj na vzhľade. Telo totiž pracuje v harmónii, ako jeden celok. Ak nemáte v poriadku všetky časti,  nefunguje, ako by malo.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články