Práve čítate

Povzbudzujúca káva a osviežujúci dezert v jednom… Pozvite svojich blízkych na jedlú kávu alebo Coffee Jelly!

2353  
Zdieľať: 

Povzbudzujúca káva a osviežujúci dezert v jednom… Pozvite svojich blízkych na jedlú kávu alebo Coffee Jelly!

Káva je mojou každodennou nutnosťou, deň bez jej vône si azda ani nedokážem predstaviť. Milujem ju na všetky spôsoby, ale v poslednom čase som závislá na káve v úplne inej podobe, ako je u nás zvykom, a to na kávovom želé. Áno, čítate správne. Coffee Jelly, japonská špecialita, spraví z obyčajnej kávy neobvyklý dezert. Takže keď dostanete chuť na kávu a sladkú pochúťku, pripravte si Coffee Jelly a máte oboje naraz.

30. 6. 2024 4 min. čítania Romana Böhmová
Povzbudzujúca káva a osviežujúci dezert v jednom… Pozvite svojich blízkych na jedlú kávu alebo Coffee Jelly!

Prečo si zamilujete „Coffee Jelly“?

  • na prípravu potrebujete len 4 ingrediencie
  • pripraviť ho zaberie iba cca 10 minút času
  • ak si urobíte zásoby, máte kedykoľvek za malú chvíľu hotový lahodný dezert
  • dodá vám energiu

Kde sa zrodil kávový trend posledných rokov?

Je niekoľko teórií o pôvode Coffee Jelly. Najpravdepodobnejšia verzia je však tá, že sa zrodilo v ďalekom Japonsku počas obdobia Taisho (1912 – 1926) a bolo odpoveďou na britské lisované želé vyrobené zo zvieracieho kolagénu. Majstri japonskej kuchyne vymysleli vlastnú verziu rastlinného želé pripravovaného z morskej riasy kanten (agar). To sa potom stalo základom želírovania na prípravu kávového želé, ktoré sa najskôr pripravovalo ako domáci dezert. Až neskôr sa dostalo do kaviarní a reštaurácií.

Kávový dezert, ktorý sa trasie na vaše letné experimenty

Coffee Jelly si vychutnáte po celý rok, ale s blížiacim sa letom si ho určite pripravte do zásoby. Taká kombinácia ľadovej kávy, zmrzliny a Coffee Jelly vás ochladí, nabije a poteší, kedykoľvek budete chcieť. Želé sa skvelo hodí nielen do kávových nápojov, ale aj do koktailov, najrôznejších dezertov alebo do bubble tea. Veľmi mu tiež pristane šľahačka, kondenzované mlieko, spomínaná zmrzlina, čokoládový likér, karamel, ale pokojne aj rastlinné mlieko. Nebojte sa experimentovať, stavte na ingrediencie, ktoré máte bežne ku káve radi, a určite si vždy pochutíte.

Základom úspechu je kvalitná káva

Ak si potrpíte na kvalitu kávy, zásadné by pre vás malo byť použitie výberovej kávy. Použite buď svoju obľúbenú, ktorá je pre vás zárukou úspechu, alebo skúste experimentovať. A to s kávami rôznych intenzít, charakteristík, s ich tónmi alebo príchuťami. Ja si najradšej Coffee Jelly pripravujem z espressa Tchibo Barista, pre jeho intenzívnu chuť. Ale želé sa dá tiež urobiť s jemnejšou a ovocnejšou chuťou filtrovanej kávy alebo kávy z french pressu – na tú používam rad Privat Kaffee od Tchibo.

TIP: Coffee Jelly si môžu vychutnať aj tehotné ženy alebo tí, ktorým kofeín neprospieva, stačí si ho len pripraviť z bezkofeínovej kávy.

Dezert plný prekvapení

Okrem klasickej verzie kávového želé, ktoré obsahuje kávu, cukor, vodu a želírovací prípravok, môžete vyskúšať aj niečo nové. Čo takto do zmesi pridať vôňu karamelu alebo napríklad kvapku kvalitného rumu? Biely cukor môžete nahradiť trstinovým alebo medom.

Na prípravu Coffee Jelly nemusíte za každú cenu zháňať agar, pokojne môžete použiť klasickú plátkovú želatínu, ako to robím ja.

A čo ma na Coffee Jelly baví najviac? Možnosť pripraviť si ho v najrôznejších tvaroch. Tradične sa pripravená tekutá zmes vyleje do hranatej plytkej nádoby a po stuhnutí sa nakrája na kocky. Ak ale máte doma formičky na ľad v inom tvare, pokojne ich môžete použiť. Alebo si hneď pripravte poháre, do ktorých budete dezert servírovať, a kávovú želírovaciu zmes nalejte priamo do nich.

A teraz už recept na kávové želé

Čo potrebujeme:

  • 300 ml silnej čiernej kávy
  • 100 ml vody
  • 2 lyžičky trstinového cukru
  • 4 plátky želatíny

Ako postupujeme:

  1. Plátky želatíny si namočíme do studenej vody. Medzitým si pripravíme kávu, do ktorej dáme cukor a dobre rozmiešame.
  2. Z plátkov želatíny vytlačíme prebytočnú vodu a vložíme do kávy. Všetko dobre premiešame, aby sa nám želatína rozpustila. Hotovou kávou naplníme formičky na ľad alebo inú formu.
  3. Coffee Jelly necháme stuhnúť v chladničke, minimálne 3 hodiny.

TIP: Hotové Coffee Jelly podávame napríklad s mliekom alebo šľahačkou. Dobrú chuť!

Všetko pre vaše športové leto

Všetko pre vaše športové leto

Pestrofarebná dámska športová móda na každý obľúbený šport

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články