Práve čítate

Pomáha ženám napraviť cyklus a hovorí: “Nie je normálne, aby menštruácia bolela.”

21480  
Zdieľať: 

Pomáha ženám napraviť cyklus a hovorí: “Nie je normálne, aby menštruácia bolela.”

Bolestivá menštruácia, veľké výkyvy nálad, nepravidelný cyklus - to všetko sú veci, na ktoré si ženy zvykli a berú ich ako nutnú súčasť života. Katarína Baniariová, pohybová a výživová špecialistka, ktorá sa venuje lektorovaniu o ženskom reprodukčnom zdraví, ale hovorí: “Nič z toho nie je normálne. Je to signál, že musíte niečo zmeniť.”

10. 10. 2023 7 min. čítania Michaela Černá
Pomáha ženám napraviť cyklus a hovorí: “Nie je normálne, aby menštruácia bolela.”

Dá sa vôbec povedať, ako vyzerá zdravý ženský cyklus? Každá sme predsa úplne iná…

Dá. Zdravý cyklus sa pohybuje v rozsahu 21 35 dní. A keď je to menej alebo viac, tak niečo nie je v poriadku. Zdravá menštruácia trvá dva až sedem dní a žena pri nej stratí asi 50 ml krvi. Cyklus by nemal bolieť, nemal by nás obmedzovať, žena by nemala mať silné PMS (predmenštruačný syndróm) stavy. Nie je normálne mať také obrovské výkyvy nálady, že sa pri nich takmer rozchádzate s partnerom. Nie je normálne trpieť migrénou, enormnou únavou, veľkými chuťami, tráviacimi ťažkosťami a musieť hltať prášky proti bolesti. To všetko poukazuje na nejaký problém.

To, že by menštruácia nemala bolieť, bude možno veľa žien čítať prvýkrát. Často je to brané ako nutné zlo, ktoré k cyklu patrí.

Je to obraz toho, čo sa deje v našom tele. Často tým trpia ženy, ktoré sa o seba zabúdajú starať, neodpočívajú, veľa cvičia a sú v strese. Niekedy je na vine nevhodná životospráva či alergie a zápaly v tele. Pri veľmi silných bolestiach môže ísť o zrasty, myómy. Extrémne bolesti, veľké hnačky a zvracanie zase zodpovedajú endometrióze.

To všetko vyžaduje vyšetrenie a zmenu životného štýlu, ale môžete aspoň odporučiť niečo ako prvú pomoc pri menštruačnej bolesti?

Často postačí, aby sa telo uvoľnilo. Odporúčam ľahnúť si na gauč, chytiť sa v oblasti podbruška a skúsiť rozdýchať a rozhýbať brucho. Dostatok kyslíka, rozhýbanie oblasti brušnej dutiny a panvového dna môže pomôcť. Mne pomáha aj kombinácia horčíka, zinku a omega-3 mastných kyselín, nahrievanie brucha či alchemilkový čaj. Vo všeobecnosti je v čase menštruácie dobré konzumovať teplé jedlá a nápoje.

o ženském cyklu

A ako sa o seba v tomto období starať?

Už začína byť bežné, že si ženy môžu napríklad zobrať deň voľna z práce, čo je dobré využiť, aj keď je menštruácia bezproblémová. Je dôležité si uvedomiť, že pri menštruácii nepremýšľame úplne rovnako ako inokedy. Je pre nás ťažšie dodržať termíny a deadliny. Mali by sme viac odpočívať, dodržiavať pracovný čas a nepracovať nadčasy. Viac spať a prechádzať sa, aby malo telo kde brať energiu naspäť.

Pomôže k ľahšej menštruácii aj výber hygienických pomôcok?

Klasické konvenčné tampóny z drogérie obsahujú látky, ktoré nám môžu spôsobiť bolesť. Na základe toho vznikli české aj zahraničné projekty, ktoré využívajú kvalitnú biobavlnu, nie sú napustené bielidlami a ďalšími látkami, po ktorých je síce tampón krásne biely a navodzuje pocit čistoty, ale môže v tele spôsobiť problém. Sliznica našej pošvy ľahko vstrebáva látky, a preto je dôležité vybrať si dobre.

Môžu pomôcť alternatívne menštruačné pomôcky ako kalíšok či menštruačné nohavičky?

Každá žena by si mala vybrať, čo jej vyhovuje. Niekomu môže sedieť kalíšok, inému tampóny a vložky, ďalšiemu menštruačné nohavičky. Niekedy je dobré to kombinovať podľa intenzity menštruácie.

Čo by mali matky povedať – a nehovoria – dcéram, ktoré dostali prvú menštruáciu?

Podeliť sa s nimi o pocity, ktoré kedysi mali aj ony samy. Podporovať ich v tom, čo ich baví, rozprávať sa o tom, čo ich trápi. Dievčatám sa medzi 13. a 18 rokom rapídne mení telo, z dievčatka sa stáva žena. Potrebujú viac odpočívať, niekde priberú, nemajú chuť športovať a sú trochu nemotorné. Je to preto, že sa telo tvaruje, mení sa biomechanika a uhly našich kostí. Zvyšuje sa estrogén, majú potrebu sa páčiť a pritom ich telo môže pripomínať všetko, len nie ideál, po ktorom túžia. V tej chvíli by mali mať rodičia pre dieťa pochopenie a vysvetliť mu, že je to len dočasný stav. Ale zase im nenarušovať intimitu, dať im priestor a nevyzvedať.

o ženském cyklu

Vznikajú v detstve problémy, ktoré sa môžu neskôr prejaviť na reprodukčnom zdraví?

Najčastejším dôvodom, prečo majú ženy silný PMS či bolestivú menštruáciu, je nedostatočná výživa či nekvalitné stravovanie. A v tej chvíli je potrebné sa pozrieť na návyky, ktoré sme si priniesli z domova. Stravujú sa naše mamy dostatočne? Sú večne na diéte? Sedia pri jedle v pokoji pri stole, alebo si len tak občas niečo zobnú? Mama je pravá hrdinka nášho života a v nás sa zrkadlí to, ako sa správa ona. Najhoršie je, keď mama povie dcére v puberte: Nejedz toľko, budeš tučná. Pritom dievčatá v tomto období potrebujú veľa jesť a áno, možno priberú, ale to je len súčasť vývoja. Tam začína veľa problémov s jedlom a výživou.

S akými problémami sa na vás obracajú ženy najčastejšie?

Určite s bolesťami pri menštruácii a s absenciou menštruácie po užívaní hormonálnej antikoncepcie.

Ženy majú veľa otázok a gynekológovia im dávajú odpovede len na časť z nich. Ja nerobím diagnózy, len hovorím fakty o ich tele, ktorá možno nepoznajú.

A čo im radíte?

Aby sa nebáli, že telo sa potrebuje dať dokopy a môže to nejaký čas trvať. Mesiace, až pár rokov. Častokrát sa za tým skrývajú ešte ďalšie problémy, ktoré je potrebné riešiť. Napríklad veľký stres. Ono keď vás, obrazne povedané, naháňa medveď a mozog sa cíti ohrozený, tak sa ovulácia nespustí. Takže je potrebné pravidelne jesť, hýbať sa, nepreťažovať sa a zistiť, či za tým nie je skrytý ešte iný problém.

Čo býva u žien takým častým medveďom, ktorý im rozhodí ich reprodukčné zdravie?

Že si toho na seba veľa naberú. Odmalička sme prostredím vychovávané k tomu, že sa nemôžeme sťažovať, že musíme všetko bez rečí zvládnuť. Či je to veľa práce, nefunkčný vzťah, ťažké štúdium, úmrtie niekoho blízkeho. Pritom ženy sú vnímavé a dokážu oveľa rýchlejšie ako muži vyhodnotiť, že niečo nie je v poriadku, že je toho na ne veľa. Len majú pocit, že musia mlčať, aby neboli považované za hysterky.

Všetko, čo spomínate, je náročné zmeniť. Čo robiť namiesto snahy to ustáť?

Uvedomiť si, že nemusím absolútne nikoho na tomto svete uspokojovať. Nemusím byť dokonalá. Nežijem pre nikoho iného ako sama pre seba. Nemusím uspokojiť rodičov, tí ma budú mať stále radi. Žijeme tu pre seba, svoju vlastnú misiu. Je potrebné si uvedomiť, čo sa nám na vlastnom živote nepáči.

o ženském cyklu

Často sa rozprávanie o cykle ženy zredukuje len na menštruáciu. Ale čo ten zvyšok času? Čo by o ňom ženy mali vedieť?

Predovšetkým to, že nefungujú ako muži, ale sú cyklické. Keď som si to uvedomila, všetko sa mi v živote uľahčilo. Cyklus má dve hlavné fázy. V tej prvej, post menštruačnej fáze, dokážeme viesť štyri projekty naraz a stihnúť všetky deadliny s predstihom. V tele sa zvyšuje estrogén a máme pocit prívalu energie. Potom príde ovulácia trvajúca 24 až 48 hodín, kedy je žena symetrickejšia v tvári a úplne žiari. V tom období odporúčam rozhovory, rande…

Alebo fotenie na občiansky!

Áno, v tejto chvíli nám to najviac pristane. Navyše sme veľmi starostlivé, empatické a rady sa stretávame s ľuďmi. Potom prichádza predmenštruačná fáza a PMS. Už nemáme toľko energie, trochu sa utlmíme, máme chute, chceme byť skôr samy. Niekedy sa nám zvýši bazálna teplota a zvýši sa progesterón, potom prichádza samotná menštruácia a útlm, priestor sama pre seba. A keď si žena uvedomí, že sa to deje každý mesiac, tak je to úľava.

V čom presne?

V tom, že pochopíme, že nefungujeme ako muži. Oni sa zobudia, zvýšia sa im hladiny hormónov, fungujú naplno v práci a okolo šiestej podvečer majú útlm. Už potrebujú len odpočinok či šport. Je krásne vidieť, že muži si za týmto programom stoja. A keď sa my naučíme fungovať rovnako podľa našich tiel, tak môžeme byť úspešné v biznise, partnerstve… Stačí využiť 14 dní, kedy je žena efektívna ako raketa, a potom si môže oddýchnuť.

Katarína Baniariová

Katarína Baniariová pochádza zo Slovenska, vyštudovala odbor Antropologie a Aplikovaná kineziologie na Masarykovej univerzite v Brne. Venuje sa lektorovaniu o zdravom životnom štýle a cykle žien.

Zababušte sa do mäkučkej zelenj

Zababušte sa do mäkučkej zelenj

Pripravte sa na pochmúrne víkendy s kolekciou pohodlného domáceho oblečenia aj posteľnej bielizne v upokojujúcich odtieňoch.l

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články