Práve čítate

Naordinujte si zimný detox

4155  
Zdieľať: 

Naordinujte si zimný detox

Napríklad očista tela, či inak povedané detoxikácia. Tá môže znamenať rozsiahly rituál zahŕňajúci vnútornú i vonkajšiu očistu. Patrí k nej starostlivosť o zovňajšok pomocou bylinných olejov, zábalov, obkladov, kúpeľov a inhalácií dobrých nielen pre pleť, ale aj pre vnútorné orgány. Ak detox opakujeme na jar, môžeme sa rozhodnúť robiť ho pár dní, týždeň, ale pokojne aj niekoľko mesiacov.

6. 12. 2016 4 min. čítania Redakce
Naordinujte si zimný detox

Zima je pre každého určitým spôsobom krutá a súčasný spôsob života nám vo väčšine prípadov nedáva možnosť na tri mesiace sa zazimovať niekde pri peci a celú ju prespať. Okrem toho my ľudia nemáme vlastný kožuch, ale zato školu, prácu, povinnosti a navyše mnohí z nás chcú žiť spoločensky aj v zime. Zo zimy sme však oslabení, unavení, náladoví, trpíme mrazom, máme problémy s pokožkou, sme náchylnejší na choroby. Okrem vhodného oblečenia v zime často zabúdame aj na správnu životosprávu. Ku ktorej, napodiv, nepatrí pitie vareného vína, horúcej čokolády ani pojedanie cukroviniek. Čo teda?

tchibo - detox - Darja_4
Fotografie: Darja Thomasová

Dajte zbohom škodlivinám

Stredobodom všetkého je voda – teda pitný režim. Najlepšia je čistá voda, organizmu taktiež prospejú aj čaje z byliniek, ako je mäta, harmanček, fenikel, ľubovník a ďalšie. Pokračovať možno vyradením určitých oslabujúcich prvkov, ako je fajčenie, káva, alkohol, vyprážané jedlá, väčšie množstvo cukrov a mliečnych výrobkov,ktoré nášmu organizmu nie sú vôbec prospešné alebo len veľmi málo.

Fajčenie ťažko niečím nahradiť, rovnako ako chuť raňajšej kávy. Pre krátkodobé povzbudzujúce účinky sú populárne rôzne druhy čajov z rastliny zvanej yerba maté, a ak ich neosladíme, sú ideálnym antioxidantom vhodným nielen v zime. Podobnou alternatívou je japonský čaj matcha tea. Korenený chai latte si nemusíte odopierať, a ak máte strach zo zanesenia organizmu laktózou, dnes na trhu možno nájsť druhy aj bez laktózy. Klasické kravské mlieko možno nahradiť ryžovým, kokosovým alebo sójovým, ktoré sa dokonca ponúka aj v sušenej podobe, a nezabudnite, že malé balenie sa zmestí aj do kabelky či batohu.

Pozor na citrusy

Citrusy ako zaručená pomoc pri všetkých formách nachladnutia môžu bohužiaľ „rozhodiť“ zažívanie, ak ich konzumujeme nalačno. Ak si však po raňajkách dáte mnohými odporúčanú vodu s citrónom, nemalo by to ničomu uškodiť. Podobne ako obyčajné jablko. Konzumácia jedného jablka denne vyčistí telo, zažívací trakt, ale aj zuby, preto sa zrejme tak často objavuje v reklamách na chrup. Jablko sa odporúča nastrúhať, pretože zoxidované, teda hnedasté, má silnejšie čistiace účinky. Veľmi zdravá je aj kyslá kapusta, ktorá vraj spoľahlivo zaženie takmer všetky druhy prechladnutia.

tchibo - detox - Darja_1

Vitamíny a zase vitamíny

Dôležitou súčasťou očisty by malo byť aj doplnenie hlavných vitamínov, okrem iného aj kvôli zníženiu homocysteínu. Homocysteín je látka, ktorú si telo vytvára samo, ale ak jej vytvára príliš veľa, môže viesť k vzniku závažných ochorení. Tomu sa dá predísť obmedzením tučných výrobkov a doplnením vitamínov skupiny B, ktoré okrem iného zmierňujú únavu a pomáhajú pri problémoch s pokožkou, fyzickej a psychickej námahe, ale aj proti zimnej depresii. Súhrnne sa tieto vitamíny označujú ako B-komplex a telu ich možno dodať aj vo forme piluliek.

Vitamín B6 sa vyskytuje v orechoch, strukovinách, mrkve a v potravine široko využiteľnej v kuchyni ‒ sušených kvasniciach. Kyselina listová sa nachádza v listovej a zelenej zelenine, exotickom ovocí, z domáceho ovocia v čerešniach, jahodách a egrešoch, ale aj v celozrnných obilninách. B12 možno doplniť konzumáciou živočíšnych výrobkov, čo by pre vegetariánov a vegánov mohlo znamenať problém, našťastie tento vitamín možno doplniť aj pilulkami.

Vitamín C ako silný bojovník proti prechladnutiu sa nenachádza iba v kyslých citrusoch, ale aj v šípkach a rakytníku, z ktorého sa vyrábajú kozmetické prípravky, oleje, sirupy a takisto ako zo šípok sa z neho vyrábajú aj čaje. Vitamín sa nachádza napodiv aj v zemiakoch a niektorých ďalších druhoch zeleniny, ako je brokolica, karfiol a paprika. Pre všetky vitamíny platí, že treba dávať pozor na množstvo, ktoré si chce človek doplniť . Lebo aj vitamínmi sa dá predávkovať!

tchibo - detox - Darja_5

Detox nebol nikdy príjemnejší. Vyrobte si smoothie

Očistu podporí aj prísny niekoľkodňový pôst, počas ktorého sa telo zregeneruje. Ak ste veľký jedák, neuškodí vám zopár dní jesť napríklad iba suchú ryžu a vitamíny dodať telu v podobe rôznych čisto prírodných štiav, ako je mrkvová, jablková, z červenej repy, čiernych ríbezlí, čučoriedok, pričom takmer všetky možno doplniť citrónovou šťavou alebo zázvorom. Populárnou súčasťou očisty sú rôzne smoothies, ktoré možno podobne ako šťavy kombinovať podľa vlastnej chuti, keďže sú však sýtejšie, môžu nahradiť aj hlavné jedlo. Aj do nich možno pridať ďalšie suroviny, aby ešte viac zasýtili: chia, ľanové, slnečnicové alebo tekvicové semienka, kustovnicu (známa aj ako goji), ovsené vločky a podobne.

O detoxikácii organizmu platí, že je iná u každého jedinca podľa jeho špecifických telesných, zdravotných a životných dispozícií, preto neexistuje jej všeobecne platný plán. Každý si tak môže zvoliť vlastnú cestu, ktorá bude preňho príjemná, a zároveň byť aj trochu kreatívny.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články