Práve čítate

Kávové makrónky

6241  
Zdieľať: 

Kávové makrónky

A potom, že makrónky nemožno piecť doma! A aké sú lahodné! A okrem toho viete, čo všetko ste do nich dali.

6. 5. 2016 2 min. čítania Kateřina Winterová
Kávové makrónky

Mám trochu nedôveru k farebným makrónkam z pekární. Na pohľad sú síce veľmi lákavé, ale ich chuť ma nikdy neuspokojila. Trendom sú čo najfarebnejšie variácie, ale za cenu zákusku napchatého umelými farbivami.

Pravda je, že nikdy som neokúsila pravú francúzsku makrónku, takže nemôžem porovnávať, ale mám radosť, že podľa tamojších majstrov sú povolené chuťové kontrasty. V našom prípade sladká káva s kyslastým kakaom.

Ponúka sa tu určité porovnanie makroniek a laskoniek. Laskonky patrili vždy k mojim obľúbeným zákuskom hneď po punčovom reze. Neviem, či boli len náhradou za vtedy nedostupnézápadniarske makrónky (píšem o dobe pred revolúciou), ale makrónky sú rozhodne trendom dnešnej doby a veľa ľudí si ich chce upiecťdoma. Aj ja. A vy?

makronky _MG_3514

Suroviny:

  • 110 g mandlovej múky
  • 120 g práškového cukru
  • 1 čajová lyžička mletej zrnkovej kávy Tchibo Espresso Barista
  • 2 velké bielky alebo 3 malé
  • 100 g práškového cukru naviac
  • 2× 100g Lučina
  • kakao

Postup:

Na plech dáme papier na pečenie, na ktorý sme si dopredu naznačili kolieska s priemerom 3 − 4 cm. Necháme medzi nimi rozstupy, aby sa makrónky nespojili. Plech dáme bokom a rúru rozohrejeme na 160 °C. Potom si pripravíme suché ingrediencie, pričom musíme dodržať gramáž , lebo makrónky patria k náročnejším dezertom. :) V mixéri pomelieme mandle, cukor a kávu, aby sa pekne spojili a zjemnili. Potom v mise vyšľaháme bielky, až z nich vznikne sneh, a po lyžiciach  do snehu pridáme 100 g cukru. Až začne sneh tuhnúť, je pripravený na pridanie suchých ingrediencií.

Cez sitko preosejeme múku, pridáme ju k snehu a veľmi opatrne ju doň zamiešame. Nesmieme priveľmi miešať, inak by makrónky neboli nadýchané. Najlepšie je miešať vareškou pomyselné osmičky. Cukrárske vrecúško naplníme cestom a na plech z neho vytlačíme makrónky podľa načrtnutej šablóny, aby všetky boli rovnako veľké. Ak nie sú rovné, môžeme ich navlhčeným prstom uhladiť. Dáme do rúry a 10 až15 min. pečieme. Po vybratí z rúry necháme makrónky vychladnúť, až potom ich vezmeme z plechu. Medzitým si pripravíme náplň z Lučiny a kakaa podľa  našej chuti. Plnkou potrieme jednu makrónku a druhú k nej priložíme. Plnku som nesladila, makrónky sú sladké dosť a kyslastá plnka ich sladkú chuť skvele doplní.

makronky _MG_3519

Áno, moje makrónky nevyzerajú ako zo žurnálu a už sa teším, až ich budem robiť nabudúce, aby som sa zase trochu zlepšila. Ale každému chutili a to ma teší. Ďalším trikom, ktorý som sa dozvedela až po fotení, je, že cesto na plechu zospodu potľapkáte rukami alebo plechom potľapkáte stôl, aby sa makrónky zbavili bubliniek a nerovností. Ale s citom. :-)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články