Práve čítate

Vyrobte si praktický voskový obrúsok na potraviny

8541  
Zdieľať: 

Vyrobte si praktický voskový obrúsok na potraviny

Tiež vám často po varení zostane kúsok nepoužitej papriky či cukety, ktorý odložíte do chladničky a po pár dňoch ho vysušený vyhadzujete do koša? Alebo patríte k tým, ktorí sa nedojedené suroviny snažia zachrániť potravinovou fóliou? Existuje však ešte lepšia alternatíva, ktorú si dokonca môžete vyrobiť doma – voskový obrúsok.

21. 2. 2020 3 min. čítania Martina Ivanová
Vyrobte si praktický voskový obrúsok na potraviny

Čo je to voskový obrúsok a kde sa vzal?

Je to prírodná alternatíva potravinovej fólie a alobalu vyrobená zo 100 % bavlny, včelieho vosku, živice a jojobového oleja.

Už starí Egypťania používali včelí vosk ako konzervant na potraviny, aby ich chránili pred svetlom, vzduchom a vlhkosťou, a súčasný voskový obrúsok je inšpirovaný touto starodávnou technikou.

Okrem toho, že vám ušetrí nejaké to euro za nekonečné rolky plastovej fólie, uchová potraviny dlhšie čerstvé a môžete doň zabaliť odrezky ovocia a zeleniny, pečivo, syry aj bylinky. Takže môžete veselo zamávať obschnutej polovici avokáda či zaparenému pečivu v plastovom vrecku.

  • Pretože je tvarovateľný, hravo nahradí aj vrchnák od škatuľky či misky – stačí ho zahriať rukami a prispôsobí sa akémukoľvek tvaru.
  • Po použití ho jednoducho opláchnete vodou a používate znovu.
  • Vosková vrstva sa dá jednoducho obnoviť.
  • A keď už vám naozaj doslúži, môžete ho doma skompostovať alebo hodiť do kozuba.

Návod na výrobu obrúska

Časová náročnosť:

1 hodina

Na 4 obrúsky veľkosti 25 × 25 cm si pripravte:

  • 55 × 55 cm bavlnenej látky (počítam s malou rezervou na každý obrúsok),
  • nožnice (endlovacie),
  • 60 g nastrúhaného včelieho vosku alebo peletiek,
  • 20 g prírodnej živice (potravinárska kvalita),
  • 5 ml bio jojobového oleja,
  • starší hrniec,
  • papier na pečenie,
  • plech,
  • malý štetec.

Jojobový olej dodáva obrúskom ohybnosť a živica lepivosť. Vyrobiť ich môžete aj zjednodušenou verziou bez týchto surovín, je však možné, že sa vám vosk začne skôr drobiť a ich životnosť bude kratšia.

Všetky suroviny zoženiete v obchode s potrebami na výrobu domácej kozmetiky. Odporúčam nakupovať suroviny v biokvalite alebo od overených zdrojov, aby ste mali istotu, že sú zdravotne neškodné. Finálny produkt totiž bude v priamom kontakte s potravinou, a tak zabezpečíte to najčistejšie zloženie.

Ako na to?

  1. Pripravte si dostatok miesta a rozohrejte rúru na 75 °C.
  2. Vystrihnite si látku akejkoľvek veľkosti, ktorú chcete použiť. Najlepšie sú na to endlovacie nožnice, aby sa látka nestrapkala.
  3. Všetky 3 suroviny roztopte v malom hrnci – ideálne v takom, ktorý už nebudete potrebovať na nič iné. Výsledná zmes je dosť lepkavá a nemusí sa vám podariť ho úplne vyčistiť.


Ak nechcete, aby vám zmes príliš zožltla, vypnite oheň hneď, ako sa suroviny roztopia. Včelí vosk pri teplote vyššej ako 85 stupňov rýchlo tmavne.

  1. Na plech si položte väčší kus papiera na pečenie a naň látku.
  2. Natrite roztopenú zmes na látku od stredu až po kraje. Zmes veľmi rýchlo stuhne, ale tak to má byť, lebo ešte nás čaká ďalší krok.
  3. Vložte obrúsok do rúry na 5 – 10 minút. Vosková vrstva sa takto rovnomerne roztopí.
  4. Po vytiahnutí z rúry obrúsok vezmite za rohy a rýchlo ním zamávajte vo vzduchu, uschne v priebehu pár sekúnd.
  5. Pred použitím obrúsok niekoľkokrát pokrčte a narovnajte, zaktivuje sa tak lepivá vrstva.

Keď už sa do voskovania pustíte, odporúčam vyrobiť viac kusov naraz a pár ich darovať známym. Výroba je síce trochu lepkavý proces, no keď už si na obrúsky raz zvyknete, budete ich chcieť používať na všetko. :-)

Ako sa o obrúsky starať tak, aby vám vydržali čo najdlhšie?

  • Obrúsok po použití utrite len mokrou utierkou alebo opláchnite vlažnou vodou. Ak ste ho zašpinili od nátierky, môžete použiť eko saponát (bez alkoholu), jemnú hubku a nechajte ho voľne uschnúť.
  • Nenechávajte obrúsky na priamom slnku alebo pri akomkoľvek zdroji priameho tepla, nedávajte ich do umývačky riadu ani nenechávajte namočené dlho vo vode.
  • Keď už budete mať pocit, že sú vypoužívané a vrstva sa začína trošku drobiť, šupnite ich opäť do rúry na pár minút a vrstva sa zacelí.

Na co se voskové ubrousky hodí a na co spíš ne?

Voskové obrúsky sú skvelé na všetky odrezky zeleniny a ovocia, vďaka čomu tak rýchlo neobschnú. Môžete do nich zabaliť tiež celý bochník chleba, všetky tvrdé a polotvrdé syry či rožok na výlet. Okrem toho sú výborným pomocníkom pri kváskovaní alebo fermentovaní, kde nimi môžete prikryť misku či sklenený pohár.

Naopak, neodporúčam priamy styk so surovým mäsom a rybami a tiež niektoré plesnivé či mäkké syry, ako napríklad tvaroh, pretože sa vám môžu na obrúsok ľahko nalepiť. Ak chystáte mäso na gril, dajte ho do misky a tú môžete obrúskom zakryť.

Autorka vyrába obrúsky pod značkou Peelo.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články