Práve čítate

Pokukujete po šijacom stroji? Potom si prečítajte toto

9517  
Zdieľať: 

Pokukujete po šijacom stroji? Potom si prečítajte toto

Ešte pred dvadsiatimi, tridsiatimi rokmi bolo „vedieť šiť“ jediný spôsob, ako mať oblečenie, ktoré vám sadne a bude sa vám páčiť, alebo často ako mať vôbec akékoľvek oblečenie, bodka. To už dávno nie je pravda. V obchodoch nájdete takmer čokoľvek a vlastným šitím ani neušetríte peniaze. Tak prečo sa tomu vlastne ešte niekto venuje?

2. 3. 2020 7 min. čítania Adriana Šnajdrová
Pokukujete po šijacom stroji? Potom si prečítajte toto

Moja osobná motivácia na štart bola vlastne úsmevná – dopočula som sa o britskej šijacej reality show, v ktorej údajne mali fešáka porotcu. Z obrázkov na mňa pozeral naozaj krásny chlap, a tak som si kvôli nemu pozrela prvý diel seriálu. Po troch dieloch som na fešáka úplne zabudla, pretože do šitia som sa zamilovala tak silno, že som bežala k mame, zobrala jej šijací stroj a mesiac o mne nikto nepočul.

V kurze šitia, kde učím, sa zase najčastejšie stretávam s ľuďmi, ktorí pracujú hlavou a chcú sa kreatívne vybiť alebo vidieť hmatateľné výsledky svojej práce. A samozrejme je tu tiež silnejúci trend slow-fashion, pomalého prístupu k móde.

5 malých dôvodov, prečo rada šijem

  • Poznáte ten pocit, keď máte v hlave presnú predstavu trička či sukne, chodíte po obchodoch a nie a nie nájsť “to pravé”? Ja už nie. :-) Keď dospejem k tomu, že chcem taký a taký kúsok, kúpim si látku, sadnem si k stroju a voila!
  • Moje oblečenie mi sadne. Nie som odkázaná na konfekciu, ktorá mi niekedy sedí  a niekedy nie, ale môžem si ušiť kúsky presne na svoju postavu. Mám napríklad široké ramená, a tak už nemusím robiť kompromisy a nosiť oblečenie, ktoré je mi cez chrbát nepríjemne upnuté.
  • Mám oveľa radšej svoje telo. Znie to možno zvláštne, ale keď venujete čas úprave oblečenia, aby vám sadlo, poznáte svoje telo dokonale. Začnete si postupne vážiť každú krivku a mať rada svoje špecifiká. Môj nevýrazný pás už nie je problém, je to moja súčasť, ktorú mám rada.
  • Viem, odkiaľ moje oblečenie pochádza. Moje tričká nešili zle platené šičky v Bangladéši a ja sa tak nepodieľam na fast fashion. Keď si ešte k tomu kúpim zodpovedne vyrobenú látku, máličko uľavím planéte.
  • A v neposlednom rade je to kreatívne vyžitie. Vždy som tvorila, či už išlo o maľovanie alebo keramiku. Teraz v dospelosti je to skrátka šitie. Zistila som, že kreatívny koníček je pre mňa kľúčový. Po celom dni, kedy v kancelárii pracujem hlavou, potrebujem činnosť, kde sa sústredím len na jednu vec, robím ju rukami a niečo pri tom vzniká. Navyše pri tom nemusím s nikým hovoriť:-)

Ako začať šiť?

Na začiatku minulého roku som si dala výzvu – nekúpim si žiadne oblečenie, ktoré už viem ušiť. A nakoniec sa ukázalo, že za tie štyri roky, čo sedávam pri stroji, toho zvládnem pomerne dosť, vrátane kabátu s podšívkou a večerných šiat. Na začiatku som ale – ako každý – spichla napríklad „iba“ obyčajnú nákupnú tašku, tak sa toho nemusíte báť. :-)

Netvrdím, že nikdy nebudem nakupovať, bola to len osobná výzva, či zvládnem celý rok. Tento rok šitie rada doplním nákupom kvalitnej konfekcie. Aj keď nechcete úplne zanevrieť na obchody, má určite zmysel skúsiť začať šiť.

A pomerne ľahko:

Krok č. 1: Rozhliadnite sa

Ja som na úplnom začiatku išla do trafiky, kúpila si časopis Burda a niečo skúsila. A viete čo? Strácala som sa v tom. Až po dvoch mesiacoch som prišla napríklad na to, že stehy musím zapošiť a na čo slúži aké tlačidlo na šijacom stroji ku mne dorazilo metódou pokus-omyl. Bolo to obdobie absolútneho zúfalstva! Trhala som naštvane látku spod stroja a oblúkom ju hádzala do koša.

Preto na začiatok naozaj odporúčam zapísať sa do začiatočníckeho kurzu (alebo poprosiť zručnú kamarátku/príbuznú, ktorá vie šiť aj dobre vysvetľovať). Potrebujete si osvojiť úplné základy a pojmy, aby ste vedeli, aké ďalšie informácie hľadať.

Sľubujem, že to môže byť jednoduchšie a aj keď to asi úplne nepôjde bez emócií, nemusíte pri tom revať hnevom ako ja. Ja napríklad učím v šijacej dielni Došito a šijacích kurzov sa vôbec vyrojilo ako húb po daždi. Všetky ponúkajú príjemný štart aj tým, ktorí nevedia ani to, že stroj má pedál. V kurze si navyše skúsite, či je šitie koníček pre vás, nemusíte hneď kupovať všetky pomôcky a vybavenie.

Môj osobný tip na začiatok: Skúste si ušiť niečo PRE SEBA. Tým myslím kľudne peknú plátennú tašku na nákup, nie niečo nudné ako obliečku na vankúš! Nič proti poduškám, ale väčší pocit uspokojenia sa dostaví, keď sa dopracujete k sladkej odmene pre samú seba.

Ako druhú vec som si vybrala plátenné pyžamové nohavice. Sú jednoduché a hlavne! Keď urobíte chybu, nikto ju počas spánku neuvidí :)

Kedy je lepšie nakupovať a nesnažiť sa šiť?

Počas toho roku, kedy som sa sama sebe zaviazala, že nebudem nakupovať, čo zvládnem ušiť, som nakoniec potrebovala kupovať len pančuchy a ponožky. A napadá mi hneď niekoľko ďalších situácií, kedy aj teraz radšej zavítam do obchodu:

  • Keby mi tvorba zabrala príliš veľa času. Čas je vzácny a nie všetci môžeme stráviť dva týždne šitím plesovej róby.
  • Keď v továrni môžu vyrobiť krajší (funkčnejší, kvalitnejší…) kúsok.
  • Keď nemôžem zohnať správny materiál. Odevné reťazce vyrábajú oblečenie v takom množstve, že si môžu dovoliť nechať si vyrobiť špecifický materiál priamo pre konkrétny účel. Nie vždy sa dá taká látka zohnať v metráži.
  • Keď je na ušitie potrebná naozaj špecifická technológia. Napríklad funkčné outdoorové oblečenie má krásne schované či pogumované švy, aby bunda nepremokala. To by som doma nezvládla.

Krok č. 2: Pomaličky sa učte

Pst, teraz mám pre vás tajomstvo! Svetová šijúca komunita je živá ako nikdy predtým a v odbore sa darí nezávislým dizajnérom, ktorí vydávajú strihy, podľa ktorých ušijete vlastne čokoľvek. Sukňu, tričko, šaty, zimnú bundu. Títo malí návrhári (teda, väčšinou sú to návrhárky…) poskytujú ku každému strihu veľmi podrobný návod, z ktorého sa naučíte veľa techník. Strihy stoja pár dolárov či libier a väčšinou sú vo formáte PDF, ktorý si ľahko vytlačíte a zlepíte doma. Na internete nájdete aj pár overených slovenských a českých návrhárok, ktorých návodom budete určite rozumieť.

Na úplnom začiatku odporúčam ušiť pár vecí podľa týchto hotových strihov. Rýchlejšie sa dostanete do mnohých techník, ľahšie dokončíte výrobok a radosť z neho vám dodá energiu učiť sa ďalej. Tvorba vlastného strihu je náročnejšia a aj keď k tomu časom možno dospejete, na štarte na neho jednoducho nemáte dosť skúseností.

3 tipy na zdroje pre začiatočníkov

  • Pri vyberaní strihu si všímajte označenie náročnosti a zvoľte si level podľa vlastných skúseností. Perfektne označené množstvo strihov na jednom mieste nájdete napríklad v databáze The Fold Line.
  • Za bibliu začiatočníka označujem knihu Láska na prvý steh, ktorá prevedie úplných začiatočníkov práve od pyžamových nohavíc až po jednoduché šatočky a predstaví vám dôležité techniky. V druhom diele Láska na první streč sa potom k naučíte šiť s pružnými materiálmi.
  • Existuje veľa online kurzov rôznej kvality. Pekné techniky a strihy zdarma nájdete napríklad v anglickej Stitch school.

„A ušetríš, keď si šiješ oblečenie?“

Najčastejšia otázka mojich priateľov. Asi vás sklamem, neušetrím – cena látok je zhruba rovnaká, ako cena hotovej konfekcie z reťazcov. Ja však šijem, pretože je to koníček, ktorý mi robí radosť. Niekto pre radosť lyžuje, niekto si kupuje knižky, a to tiež stojí peniaze. Oni k tomu však ešte musia kupovať oblečenie. Takže za oblečení neušetrím, za hobby áno. :-)

Modelový príklad: Džínsy by som si kúpila za zhruba 30–40 eur. Látku na ne by som si kúpila za 20 eur, zips a ostatnú galantériu za 4 eur. Pokiaľ by som šila podľa strihu, mohol by stáť 10 eur. Takže za materiál by som dala rovnako ako za konfekciu, do ceny som však nezapočítala čas, ktorý šitím strávim.

Krok č. 3: Podeľte sa o svoju radosť

Tam vonku je obrovské množstvo krajčírok, ktoré sa spolu priatelia, aj keď bývajú na druhej strane zemegule. Alebo republiky, napríklad vo FB komunite Šití, co tě chytí. Šijúca komunita je živá ako nikdy predtým, a to vďaka sociálnym sieťam. Mňa aj ostatných úžasne nabíja a inšpiruje, keď môžeme navzájom obdivovať um a nápady iných. Navyše neviem, čím to je, ale pripadá mi, že som pri šití nestretla žiadneho blbca! Všetci sa zdajú byť priateľskí, pozitívni a ochotní vždy poradiť.

Vďaka hashtagom na Instagrame tiež zvládnete dohľadať akýkoľvek strih a pozrieť sa, ako sedí niekomu s podobnou postavou ako máte vy. Skúste napríklad #Sewcialists, pre šitie na najmenších #SewingForKids alebo #SewOver50 pre dámy nad 50 rokov.

A keby ste chceli sledovať, čo práve šijem, pridajte si môj Instagram @adritheschneider. ;-)

Čo mi šitie vzalo?

Všetko to znie ružovo, že? Má to aj svoje proti? To viete, že áno. Ale reálne to nie je žiadna hrúza:

  • Šitím strávim veľa času. Avšak je to pre mňa takmer meditácia, pri ktorej si odpočiniem.
  • Musím občas robiť kamarátom úpravy ich oblečenia. Skracovať nohavice nie je nič waw, ale oni vedia zase niečo iné, napríklad navŕtať mi obrázky, a tak si vzájomne vypomôžeme.
  • Mám doma obrovské zásoby látok. Všade. Občas parafrázujem známe príslovie o mačkách a hovorím, že moje látky sú také zlaté, že ma nechajú bývať u seba v byte.

Pri všetkej snahe neviem vymyslieť ďalšie negatívum toho, že si šijem vlastné oblečenie. Síce to stojí čas, ale zase si šetrím nervy, ktoré by som nechala v nákupných centrách pri predieraní sa davmi.

Šitie odporúčam každému, kto má nutkanie tvoriť. Každá nová skúsenosť chce odhodlanie a pevné nervy, ale začať šiť nie je vôbec zložité a tomu pocitu, kedy si prvýkrát skúsite nové, vlastnoručne ušité šaty, sa nevyrovná vôbec nič!

Nechcete sa práve učiť šiť, ale aj tak chcete uľaviť planéte?

Skúste pri nakupovaní napríklad tieto tipy:

  • Vyberajte si kvalitné prírodné materiály, syntetické sa po vyhodení nerozložia. Biobavlna je zase pre prírodu lepšia ako “obyčajná”.
  • Nepodliehajte trendom, kúpite si tak módny výstrelok, ktorý za pol roka nebudete chcieť nosiť. Dajte prednosť klasickým kúskom, ktoré budete chcieť nosiť roky.
  • Neberte nakupovanie oblečenia ako relax alebo koníček, často si tak domov prinesiete veci, ktoré vlastne nepotrebujete.

Veľa ďalších tipov nájdete v sekcii Čítanie pre udržateľnú budúcnosť.

 

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články