Práve čítate

10 nápadov na dekorácie zo svetelných reťazí

36923  
Zdieľať: 

10 nápadov na dekorácie zo svetelných reťazí

Priznám sa k niečomu, čo sa veľmi nenosí: nemám a nekupujem vianočný stromček. Namiesto toho mi stačí čečina do vázy a pár vetvičiek k tomu. Čo ale absolútne milujem a vyťahujem už teraz, keď prišli nekonečné večery, sú svetielka. Svetelné reťaze sú podľa mňa tá najkrajšia dekorácia na zimu. A dá sa s nimi čarovať!

6. 11. 2019 2 min. čítania Marie Háková
10 nápadov na dekorácie zo svetelných reťazí

Svetelná reťaz je niečo ako šteniatko: stačí, že JE, a každý hneď robí: „Jééé, no to je milé!“ Takže v zásade, už keď reťaz zavesíte alebo položíte, celá miestnosť bude naraz tak nejako krajšia.

Je to rovnaké ako so sviečkami, len nemusíte myslieť na to, aby ste ich zhasli (veľa reťazí má časovač na vypnutie), a tak vám „nezožerú“ kyslík ako sviečky. :-) Čím to je, že vám svetielka okamžite zlepšia náladu, už som skúmala s bytovými architektkami.

A okrem toho môžete zo svetelných reťazí vytvárať jednoduché dekorácie.

„Lampa“ zo svetielok vo váze

Na „lampe“ nie je nič zložité. Môžete použiť vázu, misu, pohár so širokým hrdlom… Ja som využila vázu zo staršej kolekcie Tchibo.

Nenápadný stromček

Vianoce ma nijak zvlášť neberú, ale malé vianočné dekorácie vedia vytvoriť kúzelnú atmosféru, takže prečo nie! :-) Platí pravidlo: čím menší základ zdobíte, tým drobnejšie svetielka mu pristanú.

Adventný kalendár

A keď už sme pri tých Vianociach… Rozsvietený adventný kalendár presvetlí aj to najsychravejšie ráno. Napadlo by vám ukryť doň miesto dobrôt aktivity?

Vetvičky so svetielkami

Vždy sa mi veľmi páčili holé stromy ovešané svetielkami ako súčasť adventných dekorácií u nás v meste. A zmenšená kópia vyzerá veľmi pekne aj v interiéri.

Je lepšie kúpiť si k tomu maličké svetielka na tenkom drôtiku (ako sú tieto).

PS: Vetvičky nelámem priamo zo stromov, ale zbieram na prechádzke. Trvá to síce dlhšie, ale nemusím sa kvôli tomu cítiť previnilo :-) Občas sa dajú zohnať aj v kvetinárstve.

Rozžiarené stolovanie

Drobné svetielka na tvárnom drôtiku môžete využiť skoro kdekoľvek. Osobne ich mám radšej ako zdobiť stôl sviečkami – o LED reťaz sa totiž ešte nikdy nikto nepopálil. :-)

Svietiaci stĺp

Vyzerá kúzelne, však? A v skutočnosti to sú ľubovoľné svetielka zmotané v nádobe od mixéru, prekrytej papierom. :-) Pokiaľ máte menšiu reťaz, bude vám stačiť PETka s odrezaným vrchom, ja som si musela nájsť väčšiu nádobu.

Ornament som vyrezala do obyčajného listu papiera skalpelom (nájdete ho ako „ceruzkový skalpel“ a je oveľa presnejší ako odlamovací nôž) a prekryla ďalšími dvoma listami papiera. A to celé prilepila lepiacou páskou okolo nádoby so svetlami. Tadá.

Ozdoba na veniec

Svetelné reťaze na pevnom drôte sú perfektný základ pre ďalšie dekorácie – ako ich zmotáte, tak vydržia.

A kam ich potom dáte, to už je na vás :-)

Svietiaca nástenka

Môžete zobrať akúkoľvek reťaz a doplniť ju o štipčeky a/lebo malé zimné či vianočné dekorácie podľa seba. Alebo si vybrať reťaz, ktorá už štipčeky má, ako je táto. :-)

Vitajte, Vianoce

A nakoniec, ozdobené svetelné reťaze, ktoré sú dekoratívne samé o sebe, stačí iba rozsvietiť kdekoľvek, kde sa vám to páči.

Dobre držia na širších zárubniach. Ak náhodou nie, pomôžu dve veci: najskôr zárubne dobre umyjte a prípadne odmastite (osvedčil sa mi tekutý čistiaci prostriedok na sanitu alebo domáci octový roztok na upratovanie). A potom svetielka prilepíte páskou rovnakej farby. Obyčajná lepiaca páska je málo, striebrenka alebo lepiaca páska gafa zase nie sú ani trošku nenápadné, ale elektrikársku pásku zoženiete v rôznych farbách a drží dostatočne.

Tak dlhé večery vitajte– však ja si vás prežiarim. ;-)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články