Práve čítate

Vraj vám zmení život: čo v skutočnosti znamená severské „hygge“?

4981  
Zdieľať: 

Vraj vám zmení život: čo v skutočnosti znamená severské „hygge“?

Nepreložiteľné slovo sa snaží vystihnúť útulný pocit, vďaka ktorému Dáni prežívajú nekonečné zimy. Čo si pod týmto slovíčkom ale skutočne predstaviť?

12. 1. 2018 4 min. čítania Marie Háková
Vraj vám zmení život: čo v skutočnosti znamená severské „hygge“?

Zime by som odpustila všetko, až na to, že ráno dvakrát zažmurkám a je opäť tma. Vraj ale existuje spôsob, ako si to doma upraviť tak, aby sme si večery, čo trvajú už od skorého popoludnia, obľúbili. Konkrétne tipy na „hygge“ bývanie som si vyskúšala s bytovými architektkami.

Hygge tip č. 1: je lepšie mať niekoľko malých svetielok ako jedno veľké

Čím viac zdrojov mäkkého a teplého svetla do bytu dostanete, tým útulnejší pocit budete mať. „Veľa svetiel“ je jediné pevné pravidlo hygge, hovoria bytové architektky bytové architektky Andrea & Martina.

Ako na to: rozsvieťte lampy, pridajte reťaz so svetielok a zapáľte sviečky.

Hygge tip č. 2: pustite si do domu (zimnú) prírodu

Sem tam kúsok prírodného dreva, napríklad ako súčasť dekorácie alebo drevené bytové doplnky podporia hrejivý dojem.

Nemusíte hneď meniť nábytok za rustikálny. Naopak, neutrálne farby na veľkej ploche (posteľ, skriňa…) dajú prírodným detailom skvele vyniknúť. Môžete ich zmäkčiť detailom, ktorý je veľmi príjemný na dotyk: napríklad pridať deku alebo vymeniť kovové držadlá za kožené.

Skvelým dekoračným prvkom sú samozrejme kvety. Živé kvety v zimnej prírode síce nestretnete, preto si hygge poradí inak: „hyggelig“ dojem podtrhnú zelené aj holé vetvičky, jarabina či sušené kvety.

Odporúčané farby

Pre pokojný dojem siahnite skôr po prírodných farbách a tlmených tónoch.

Materiály

Mäkké a príjemné na dotyk. Skúste skombinovať niekoľko rôznych textúr.

Hygge tip č. 3: dajte si niečo dobré

Toto sme si s Andreou & Martinou nevymysleli: priamo Dáni odporúčajú urobiť si čaj, dať si k tomu napríklad sušienky. A kľudne v posteli. Pretože hygge v prvom rade znamená, že sa máte cítiť príjemne.

Hygge tip č. 4: nemusíte mať dokonale upratané. Naopak!

Všetko starostlivo zrovnané na centimeter – za to by vás určite pochválili na vojne, ale v perfektnom poriadku sa človek skoro bojí pohnúť, nieto ešte žiť.

Ak svoj domov necháte, aby vám neustále pripomínal príjemné chvíle (napríklad to, ako ste sa včera zachumlali s knižkou), budete sa naozaj cítiť ako doma. Deky neodkladajte preč, vankúše nechajte na mieste, rozčítanú knižku si pokojne nechajte na stolíku.

Koľko dekorácií je tak akurát, aby som toho doma nemala až príliš?

A & M: Možno očakávaš nejaké pravidlo, ale to presne hygge nemá. Celá filozofia je skôr o odporúčaniach osvedčených vecí, s ktorými je ľuďom príjemnejšie. Takže by si ich mala mať presne toľko, koľko sa páči tebe.

Čím si pomôcť, aby som to neprehnala, keď sa pustím do dekorovania?

A & M: Najlepšie je pridávať bytové doplnky postupne. Jednak lepšie odhadneš, kedy toho je už dosť, jednak práve kvôli tomu budú rôznorodé. Aj to podporuje práve tú útulnosť, ktorú hľadáš. Všetko z jednej série vyzerá veľmi strojene.

Bude to ladiť?

A & M: Ak si na začiatku určíš farebnú paletu tlmenejších farieb a k nim napríklad akcent jednej obľúbenej farby, tak určite áno.

Hygge tip č. 5: neriešte symetriu

Je to jednoduché: asymetria podčiarkuje domácu pohodu.

Tým sa môžete inšpirovať ako v usporiadaní dekorácií alebo knižnice, tak napríklad aj pri výbere riadu.

Hygge tip č. 6: nelámte si zbytočne hlavu

Je toto alebo tamto (televízia, káble, farebné knižky v knižnici…) dostatočne hygge?
Neriešte to. Aby vám doma bolo príjemne, nebudete predsa ukrývať bežnú súčasť vášho života.

Tip Andrei & Martiny: pokiaľ chcete dojem z elektroniky vizuálne trošku „vyrovnať“, môžete ju postaviť napríklad na starožitnú komodu.

Co je hygge

Hygge je dánsky spôsob, ako sa vyrovnať so studenou zimou a tmou skoro po celý deň. Nezahŕňa iba sviečky a útulné zariadenie bytu, ale znamená celý životný štýl.

Pokiaľ vás tento fenomén zaujal, ešte omnoho viac sa o ňom dočítate v dvoch knihách, ktoré vyšli v slovenčine: Malá kniha Hygge – Dánske umenie šťastného životaHygge – Dánske šťastie ukryté v maličkostiach každodenného života.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články