Práve čítate

Dekorácia, v ktorej navždy uchováte svadobnú kvetinku

8511  
Zdieľať: 

Dekorácia, v ktorej navždy uchováte svadobnú kvetinku

Svadobnú kyticu som vyberala veľmi dôkladne. Nechala som si do nej uviazať tie kvetiny, ktoré mám naozaj rada, a zladila som s ňou aj veniec vo vlasoch. A tak, ako si niekto necháva na pamiatku šaty, ja som túžila mať na pamiatku práve ju.

24. 5. 2019 3 min. čítania Jana Duffková
Dekorácia, v ktorej navždy uchováte svadobnú kvetinku

Aj keď sme sa počas svadby tradícií veľmi nedržali, hádzanie kytice na programe zostalo, a mne bolo tak nejako ľúto, že by som tým o ňu prišla. Nechala som si preto pripraviť ešte jednu rovnakú, len o trošku menšiu, práve na tento účel. Vďaka tomu si kyticu odniesla kamarátka, ktorá ju chytila, a aj ja som si ju mohla nechať na pamiatku. Doma som ju usušila, ale časom na ňu samozrejme začal sadať prach a bolo jasné, že sa čas jej krásy chýli ku koncu. To ma prinútilo hľadať spôsob, ako si aspoň časť uchovať nejako pekne a hlavne nastálo.  A podarilo sa! To kúzlo sa volá krištáľová živica.

Vďaka krištáľovej živici zostane kvietok už naveky stále rovnaký a môžete ho nosiť v podobe náhrdelníka, náušníc, alebo z neho vyrobiť napríklad obraz. A nemusí ísť len o kvet zo svadobnej kytice – ja si na pamiatku robím aj prívesky z kvetín, čo mi napríklad manžel so synom priniesli na Deň matiek, alebo z rastlín, ktoré sa mi páčili na cestách.

// produkty: velká váza, vázičky

Pamiatka zo sušenej kvetiny

Máte dve možnosti – vylisovať, alebo sušiť v prirodzenom tvare. Lisované sa hodia práve na obrazy, alebo tenšie prívesky, prirodzene usušené na objemnejšie tvary príveskov. Na šperky pochopiteľne využijete skôr malé kvietky, zatiaľ čo rám obrazu znesie aj veľkú kvetinu.

Pri oboch variantoch platia podobné pravidlá. Hlavné je, aby bola kvetina naozaj dokonale suchá. Kvetiny sušte ideálne v tme, v miestnosti, kde nie je príliš vlhko. Vždy ich zaveste do priestoru stonkou nahor, pokiaľ chcete zachovať čo najkrajší tvar. Určite odporúčam začať tvoriť krátko po usušení, aby kvietky nezačali strácať farbu, alebo sa nepolámali.

Čo budete potrebovať:

  • Sušené kvetiny
  • Krištáľovú živicu (kupujem ju v umeleckých potrebách alebo cez internet)
  • Drevenú špachtľu
  • Nádoby na prácu so živicou (počítajte s tým, že ich pravdepodobne už neumyjete)
  • Ochranné rukavice
  • Formičku zo silikónu alebo mäkkého plastu (najčastejšie sa hodia tvary ako pologule, gule, kocky… Formičky zoženiete v umeleckých potrebách, ale dajú sa použiť aj formičky na ľad alebo na pečenie)
  • Šperkárske komponenty (podľa toho, čo vyrábate – napríklad háčik na zavesenie prívesku, komponenty na náušnice, na brošne atď. Všetko väčšinou zoženiete v galantérii, umeleckých potrebách alebo v obchodoch s korálikmi)
  • Ďalšie dekorácie podľa vlastného vkusu (trblietky, kamienky, piesok, mušle, kúsky dreva, mach…)
  • Pilník (kľudne ten, čo sa používa na nechty)

Ako vyrobiť šperk

Postup je celkom jednoduchý, ale skladá sa z niekoľkých krokov, kvôli čomu budete šperk či dekoráciu vyrábať niekoľko dní. Živica totiž potrebuje svoj čas.

Na drobnejší šperk sa hodia aj lisované kvietky, ale môžete pracovať tiež s usušenou kvetinou v pôvodnom tvare.

  1. Podľa návodu pripravte krištáľovú živicu. Odporúčam spracovať len menšie časti balenia. Počas práce používajte ochranné rukavice, dobre vetrajte a neponáhľajte sa. Živicu miešajte naozaj jemne a pomaly, aby v nej nevznikli vzduchové bubliny.
  2. Trošku hotovej živice nalejte na dno formy a postupne do nej poukladajte kvety, prípadne pridajte trblietky alebo prírodné dekorácie podľa vlastného vkusu. Takto pripravený základ nechajte odstáť pri izbovej teplote asi 24 hodín. Živica zatvrdne a uchytí sušené kvety. Určite zatiaľ formu nenapĺňajte až po okraj. Keby ste kvety hneď na začiatku zaliali konečným množstvom živice, vyplávali by vám na povrch.
  3. Druhý deň si pripravte ďalšiu živicu a zalejte zvyšnú časť formy tak, aby bola celá kvetina ponorená. Pokiaľ vytvárate prívesok, nezabudnite opatrne vložiť aj háčik, ktorý do živice zatvrdne spolu s kvetinami.
  4. Všetko nechajte schnúť pri izbovej teplote asi 48 hodín a potom už môžete z formy hotový šperk vylúpnuť. Pokiaľ vám niekde zostali ostré hrany, môžete ich zľahka zbrúsiť pilníkom.

Na takéto tvorenie väčšinou spotrebujem len malé množstvo kvietkov, takže tie ostatné opatrne ostrihám a uložím do papierovej krabičky, kde ich skladujem až do ďalšieho tvorenia.

Ako vyrobiť obraz

Postup je podobný. Do rámu vložte sklo a ideálne ho pripevnite pomocou tavnej pištole, aby nešlo vybrať. Potom na vnútornú stranu skla rovnomerne naneste živicu a do nej ukladajte vylisované rastliny. Keď všetko zaschne, zalejte povrch ďalšou živicou.

Na obraz sa samozrejme viac hodia vylisované kvety, či už malé alebo veľké.

Takýto rámček sa mi najviac páči na bielej alebo čiernej stene, ale krásne vyzerá aj voľne postavený do priestoru. Väčšinou je najkrajšie, keď do rámu nevrátite zadnú stenu a necháte obraz priehľadný. Nebojte sa tiež použiť ozdobné rámy.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články