Podľa jednej novej štúdie, ktorej výsledky zverejnil magazín Current Biology, si včely radšej sadnú na kvety, ktorých nektár obsahuje kofeín, nehľadiac na to, či z nich získajú kvalitnejšie suroviny na výrobu medu. Na ne sa potom vracajú, pokým zdroj nevyčerpajú, pričom zvláštnym druhom komunikácie, ktorý sa nazýva osmičkový tanec, zvolávajú aj ďalšie včely.
Listy, semená a stonky takmer polovice kvetov obsahujú kofeín, čím sa pre opeľujúci hmyz stávajú atraktívnejšie. „Bol som prekvapený, aký je plošný efekt kofeínu. Všade, kam sme sa pozreli, včely pri opeľovaní a budovaní svojich kolónií uprednostnili zdroje s kofeínom pred zdrojmi bez kofeínu, nehľadiac na kvalitu peľu,“ hovorí doktor Roger Schurch z univerzity v Sussexe.
Ako na to vedci prišli?
Vedci uskutočnili pokus, počas ktorého v rovnakej vzdialenosti od úľu umiestnili dve kŕmidlá s cukrom totožného typu, ktorý včely zbierali, pričom jeden roztok obsahoval aj kofeín. Práve tento roztok prilákal včely, ktoré prestali zbierať nektár z iných zdrojov, a navyše o ňom prostredníctvom osmičkového tanca informovali ďalšie robotnice, a to štyrikrát častejšie ako o iných zdrojoch.
„Niektoré kvety si vďaka kofeínu, ktorý je súčasťou nektáru, získajú priazeň a lojalitu včiel, ktoré potom vyhľadávajú potravu len u nich napriek tomu, že tieto kvety neobsahujú kvalitnejší peľ,“ dodáva doktorka Margaret Couvillonová, členka výskumného tímu univerzity v Sussexe. Vedci na základe týchto poznatkov upozornili, že takéto správanie včiel môže negatívne ovplyvniť produkciu medu. Kto však dokáže pracovať bez kávy? Alebo ešte lepšie – bez nej odpočívať?