Práve čítate

Najlepšie svetové pesničky o káve

3767  
Zdieľať: 

Najlepšie svetové pesničky o káve

Zašmátrali sme vo vlastnej pamäti, MP3 prehrávačoch i v našich osobných kolekciách obľúbených interpretov a zistili sme, že o káve spieval už Frank Sinatra cez Blur či Ella Fitzgerald. Podľa nás to dokazuje, že káva je okrem skvelého nápoja môže aj vynikajúcou inšpiráciou.

16. 9. 2015 3 min. čítania Redakce
Najlepšie svetové pesničky o káve

Festivalová sezóna sa nezadržateľne blíži a ako v lete býva dobrým zvykom, onedlho sa skoro každé stredne veľké mesto rozozvučí hudbou. Aj my v Tchibo máme radi hudbu a z času načas sa vám ju snažíme servírovať, pozri napríklad naše predchádzajúce exkluzívne mixtapy od Marty Jandovej či Lenky Dusilovej. A keď sme premýšľali, ako na ne nadviazať, napadlo nám, že existuje veľa piesní o káve a že by bolo skvelé zostaviť kompiláciu najlepších z nich.

Frank Sinatra − Coffee Song

Začneme rovno jedným z najväčších velikánov medzi svetovými pesničkármi. Frank Sinatra totiž okrem iného napísal krásnu pieseň o brazílskej káve, s ktorou sa dá skvele naštartovať deň. Ide o živelnú retro pieseň, ktorá baví celé generácie a ktorá je podľa nás skutočnou hymnou kávy.

Prehrať znova

Todd Rundgren − Espresso

Malé, rýchle espresso a čo tak potom vyraziť na výlet? Táto pieseň má rovnako silný energetický náboj ako espresso. A navyše je k nej roztomilý videoklip s lego postavičkami.

Prehrať znova

Bob Marley − One Cup Of Coffee

Možno aj vy ste fanúšikom kráľa reggae, ako nazývajú najslávnejšieho Jamajčana. A keby aj nie, skúste zavrieť oči a započúvať sa do tejto piesne.

Prehrať znova

Bob Dylan − One More Cup Of Coffee

V našom playliste sa nám to len hemží legendami hudby a ani tentoraz tomu nebude inak. Jeden z najznámejších pesničkárov všetkých čias s nezameniteľným hlasom napísal v polovici 70. rokov túto pieseň o dobrodružnej ceste a šálke kávy. Takmer nám to pripomína našu raňajšiu cestu do práce.

Prehrať znova

Ella Fitzgerald − Black Coffee

Jazzová bohyňa Ella Fitzgerald podmanivým hlasom spieva o tom, čo všetci poznáme. Ako káva pomáha upokojiť nervy a zahnať smútok. Ella okrem iného spieva: „Odkedy ma opustil, pijem iba čiernu kávu.“ Bohužiaľ, aj túto situáciu sme už zažili. A možno častejšie, akosme chceli.

Prehrať znova

Squeeze − Black Coffee In Bed

Naším playlistom cestujeme po minulosti a našou ďalšou zastávkou sú 80. roky a kapela Squeeze. Konkrétne ich zamilovaná pieseň, v ktorej znovu hlavnú úlohu zohráva káva. A k tomu typický klip „ako z osemdesiatich rokov“. Pokochajte sa a spomínajte.

Prehrať znova

Blur − Coffee & TV

A teraz hor’ sa na prelom tisícročia. Hymnou hlavne mladších milovníkov kávy je táto kultová pieseň od britskej kapely Blur. Ide v nej o toľko vytúžený pokoj každodennej reality, ktorý symbolizuje… áno, káva a telka.

Prehrať znova

J. S. Bach − Coffee Cantata

Trocha klasiky nikdy neuškodí. Johann Sebastian Bach napísal na kávu dokonca ódu. Skúste si túto pieseň pustiť k rannej šálke a zrazu sa ocitnete na barokovom plese, kde by ste možno tiež usrkávali šálku kvalitnej kávy.

Prehrať znova

Johnny Cash − Cup of Coffee

Čo tak trochu amerického folku? Samozrejme, s Johnnym Cashom. Trocha americkej prekvapkávanej kávy v motoreste na okraji cesty, pekne zavčas rána, obdivujúc východ slnka.

Prehrať znova

Fiorella Mannoia − Caffé nero Bollene

Aby náš playlist nebol len anglický, na záver pripájame taliansku pieseň z 80. rokov. Samozrejme, že je to pieseň o čiernej káve. A to je asi všetko, čo sme dokázali preložiť. Ale znie to skvele a poteší nás, ak nám niekto s prekladom pomôže.

Prehrať znova

PS: Ak máte aj vy obľúbené pesničky o káve, určite nám ich uveďte v komentároch pod článkom!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články