Práve čítate

Citáty o káve

6460  
Zdieľať: 

Citáty o káve

Hoci si to neuvedomujeme, káva výrazne ovplyvňuje život okolo nás. Nejde len o povzbudivé účinky, ktoré má priamo na nás, ale aj o účinky, ktoré jej pripisujú slávni a významní ľudia, výsledky práce ktorých môžeme každý deň sledovať v televízii, na internete alebo kúpiť v kníhkupectve.

1. 10. 2015 4 min. čítania Redakce
Citáty o káve

A pretože aj my si uvedomujeme pozitívne schopnosti kávy, dnes pri príležitosti medzinárodného dňa kávy sme vybrali niekoľko výstižných citátov o inšpiratívnych účinkoch nášho najobľúbenejšieho nápoja.

„Dokonca aj šálka zlej kávy je lepšia ako žiadna káva.“

Režisér Duny a kultového seriálu Twin Peaks David Lynch sa vo svojej tvorivej práce nezastaví. Okrem réžie zvláda písať scenáre, produkovať, skladať hudbu a dokonca spievať. Za jeho úspechom je nepopierateľne talent, ale načo by mu bol talent bez energie, ktorú si dopĺňa kávou?

Prehrať znova

„Chceme robiť veľa vecí, ale nie sme v skvelej kondícii. Poriadne sa v noci nevyspíme. Sme trochu deprimovaní. Káva vyrieši všetky tieto problémy v jednej malej lahodnej šálke.“

Jerry Seinfeld sa už vyše dvadsať rokov podieľa na tom, aby zábava v americkej televízii bola ozaj zábavná. Mal svoj sitcom, v ďalších hral, ​​napísal Pána Včielku a je autorom seriálu Comedians In Cars Getting Coffee, ktorý práve skončil šiestou sériou, v ktorom  sa Jerry s kamarátmi komikmi pri šálke kávy zhovára, ako inak než vtipne, o živote. Že by káva bola jeho životnou inšpiráciou?

„Keby nebolo kávy, nik by ma nepoznal.“

David Letterman tento rok oslávil 33 rokov na obrazovkách ako moderátor talkshow, v ktorej sa objavil snáď každý, kto v Hollywoode niečo znamená. Stal sa tak najdlhšie vystupujúcim moderátorom a s týmto titulom sa rozhodol odísť do dôchodku. Nebyť jeho vzoru, ktovie, ako by vyzerali dnešné talkshow, napríklad aj tá Jana Krausa.

Prehrať znova

„Káva je jazyk sám o sebe.“

Jackie Chan sa nielenže pozoruhodne rýchlo pohybuje vo filmoch, ale okrem toho aj veľmi rád pije kávu. Pravdepodobne po litroch. Kung fu ovláda tak dobre, že ho sám učí a že sa na filmovom plátne nikdy nemusel nechať zastúpiť kaskadérom.

„Radšej by som trpel s kávou, než by som bol v bezvedomí.“

Ak by sa niekto dal nazvať hviezdou Veľkej francúzskej revolúcie, tak Napoleon Bonaparte. Pre úspech a víťazstvo išiel cez mŕtvoly a rovnaký postoj mal aj k svojej šálke kávy, bez ktorej nemohol existovať.

„Len čo káva príde do žalúdka, vznikne všeobecný rozruch. Nápady sa začínajú hýbať … vznikajú prirovnania, papier je popísaný. Káva je váš spojenec a písanie prestáva byť bojom.“

Francúzsky spisovateľ Honoré de Balzac nás vo svojich dielach oboznámil s francúzskou spoločnosťou 19. storočia a takisto patril k milovníkom kávy. Tá sa mu stala múzou aj pri prednesení tohto výroku.

„Bez mojej rannej kávy som ako vyschnutý kus pečenej kozy.“

Káva dokáže divy aj so skladateľmi. Jednu kantátu jej venoval aj Johann Sebastian Bach, hudobný génius a virtuóz, ktorý sa ako skladateľ dočkal uznania až po smrti. Spolu s ďalšími skladbami inšpirovanými kávou si ju môžete vypočuť po kliknutí na odkaz v našom ďalšom článku alebo priamo tu.

Prehrať znova

 „Káva je vážne dobrá, keď ju pijete, dáva vám čas premýšľať. Je to oveľa  viac než len nápoj, je to dej. Nič povrchné, ​​ale niečo ako udalosť, miesto, kde byť, ale nie lokalizácia, lež niečo vo svojom vnútri. Dáva vám to čas, nie skutočné hodiny či minúty, ale šancu byť, byť sebou a dať si druhú šálku.“

Gertrude Steinová sa poznala so všetkými parížskymi umelcami prvej polovice 20. storočia, ktorých diela vystavovala, okrem toho podporovala prekročenie rodových hraníc a hlavne sa venovala avantgardnej poézii, próze a drámam.

„Som vodorovný autor. Nemôžem premýšľať, kým neležím, buď v posteli, alebo natiahnutý na gauči s cigaretou a kávou poruke. Musím poťahovať alebo usrkávať.“

Spisovateľ Dan Brown je ďalší z radu milovníkov kávy, ktorí si tvorivý proces bez nej nedokáže predstaviť. Anjeli a démoni, Digitálna pevnosť či azda najznámejší DaVinciho kód dokazujú priaznivé účinky kávy na predstavivosť autora a takisto ako vôňa kávy, tak aj jeho knihy priťahujú pozornosť čitateľov.

„Som blázon do kávy. Keď raz ochutnáte poriadnu kávu, nemôžete sa už vrátiť. Proste nemôžete.“

Britského herca Hugha Laurieho asi najlepšie poznáte ako večne nepríjemného a cynického doktora v seriáli Dr. House. Zahral si však aj v britskom komediálnom seriáli Čierna zmija a je aj spisovateľom a muzikantom. Nemusíte hádať dvakrát, čo je jeho dopingom.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články