Práve čítate

Domáca granola

4268  
Zdieľať: 

Domáca granola

Práve sa nachádzam vo fáze, keď si moje telo na raňajky žiada obilniny v jogurte. To som už dlho nezažila! Môj obľúbený kysnutý chlieb s „niečím“ vystriedala po rokoch (!) granola a müsli. Ale nevadí, celkom si to užívam. Rovnako aj výrobu vlastného mixu. O čo vlastne ide?

22. 1. 2016 2 min. čítania Kateřina Winterová
Domáca granola

Granola je v podstate zapečené, chrumkavé a osladené müsli. Nie je to žiadna novinka. Prvá granula, ako sa pôvodne nazývala, bola patentovaná už na konci 19. storočia a istý pán Kellogg, ktorého meno vám môže byť povedomé zo škatúľ s cereáliami, ju premenoval na granolu. Mne je úplne jedno, ako sa volá, hreje ma však pomyslenie, že jej mám v skrini do zásoby za celé vrece. Lebo jej výroba je veľmi jednoduchá. A granola zasa veľmi chutná!

Základ tvoria obilné vločky a orechy alebo semiačka (najlepšie oboje) a med, cukor alebo sirup. K tomu pridáte korenie a sušené ovocie a mixujete! Tento recept je len príkladom, čo môže granola obsahovať, vy si však pokojne trúfnite na vlastné kombinácie. Uvidíte, že to zato stojí. Ďalšou možnosťou je napríklad použiť to, čo máme práve v špajze: vlašské orechy, škoricu, javorový sirup, hrozienka, sušené jablká, vanilku, ľanové semienka, pohánkové vločky, čokoládu… Posledne menovanú však primiešajte až do vychladenej zmesi, inak by to nemuselo dopadnúť dobre. A moliam odkážte, nech sa k pochúťke ani nepriblížia, inak dostanú na zadok!

Suroviny:

150 g ovsených vločiek
150g pšeničných vločiek
za hrsť mandlí
za hrsť pekanových orechov
za hrsť zmesi semienok (slnečnicových, píniových, tekvicových)
za hrsť plátkového kokosu
za hrsť sušených brusníc
5 polievkových lyžíc medu
50 g trstinového cukru
štipka soli
1/2 čajovej lyžičky mletého kardamómu 

Postup:

Rúru predhrejeme na 160 °C. Na plech rozložíme papier na pečenie. Orechy posekáme nahrubo a spolu s vločkami, semienkami a kokosom nasypeme na plech a zľahka posolíme. Premiešame rukami a dáme na 10 min zapiecť do rúry, kým kokos nezíska zlatú farbu. Medzitým zľahka rozohrejeme med a cukor s kardamómom a touto zmesou zalejeme pečené vločky. Opäť dobre premiešame a ďalších 20 minút zapekáme. Dávame pozor najmä na orechy, aby sa nespálili a nezhorkli, prípadne znížime teplotu pečenia. Do teplej granoly vmiešame brusnice, necháme vychladnúť a uschovávame v špajze v uzavretej nádobe.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články