Práve čítate

Konopná tyčinka do fitka

1199  
Zdieľať: 

Konopná tyčinka do fitka

Náš fotograf Adam pravidelne posilňuje a so svojím asistentom sa nebavia takmer o ničom inom, len ako v poslednom čase na sebe makajú. Potrebujú vraj proteíny, aby nabrali svalovú hmotu. Obsahujú ich napríklad semienka.

8. 1. 2016 2 min. čítania Kateřina Winterová
Konopná tyčinka do fitka

Významné miesto má medzi nimi konopné semienko. To vedela už babička Boženy Němcovej. Občas z neho deťom robievala  kašu, pretože konope sa u nás pestovalo oddávna. Semienka neobsahujú THC, zato sú plné bielkovín, posilňujú svalovú hmotu, zlepšujú imunitný systém, znižujú cholesterol, pozitívne pôsobia na pokožku a mozog, ba aj na reprodukčné orgány.

_DSC7582

Potom je tu hit roka, aztécky zázrak, superpotravina. Chia semienka. Obsahujú vysoký podiel omega-3 mastných kyselín, ktoré prečistia krv (obličky, pečeň, pľúca). Sú skvelé pre psychicky labilných. Pomáhajú pri diétach aj pri cukrovke.

Tekvicové semienka ovplyvňujú hladinu sérotonínu v krvi. Takže sú dobré na nervy. To nie je posledný zázrak: datle, jedna zo siedmich biblických plodín (spolu so pšenicou, granátovým jablkom, hroznom, jačmeňom, figami a olivami), sú veľmi zdravou plodinou, ktorá je dobrá skoro na všetky neduhy, my ju však spomíname kvôli dvom účinkom. SSú veľmi sladké, nezvyšujú však hladinu cukru v krvi, a  zo všetkých druhov ovocia sú najkalorickejšie. Takže energetická bomba, ktorá navyše všetko krásne prepojí vďaka svojej lepkavosti. Mak je zasa plný vápnika a vločky, to je len zdraviu prospešná vláknina.

_DSC7576

Ingrediencie:

1 hrnček tekvicových semienok
1 hrnček konopných lúpaných semienok
1 hrnček strúhaného kokosu
4 lyžice chia semienok
3 lyžice špaldových vločiek
3 lyžice ryžových vločiek (vločky vlastne môžu byť akékoľvek)
2 lyžice maku

„Mokré“ ingrediencie:

20 datlí bez kôstok
6 lyžíc kokosového oleja
2 lyžice medu

Krok 1:

_DSC7716

Suché ingrediencie rozmixujte na čo najjemnejšiu „múku“.

Krok 2: 

_DSC7726

_DSC7781

Odložte „múku“ do misky a do mixéra dajte olej, pokrájané datle, med a dôkladne rozmixujte. Trochu to trvá a potrebujete silný mixér. Potom pridajte zvyšné suroviny a všetko dobre zmiešajte v mixéri.

Krok 3:

_DSC7814

_DSC7821

Formu cca 24 × 18 cm vyložte papierom a hmotu dôkladne natlačte dovnútra. Cca pol hodiny nechajte schladiť.

Krok 4:

_DSC8205

Keď všetko dôkladne stuhne, hmotu môžete nakrájať na tyčinky, kolieska či kocky. A potom hurá do posilňovne!

PS: Recept nevyzerá lacný, lenže z tohto množstva získate cca 10 tyčiniek, za ktoré by ste v posilňovni zaplatili určite oveľa viac (aspoň 2 eurá za jednu).

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články