Práve čítate

Chia desiata do skla

3354  
Zdieľať: 

Chia desiata do skla

Keď už sme pri novoročných predsavzatiach, určite na seba chcete klásť vysoké nároky, čo sa týka stravovania v novom roku. Ja tiež a skvelé na tom je, že možností je naozaj veľa. Napríklad také chia semienka. Vtrhli na náš trh s prívlastkom modernej superpotraviny, preto mi ani nenapadlo pátrať po ich pôvode. Tak tu je o nich zopár informácií.

15. 1. 2016 2 min. čítania Kateřina Winterová
Chia desiata do skla

Chia semienka sú plodom šalvie hispánskej, čo je jednoročná bylina z čeľade hluchavkovitých, asi meter vysoká. Pestuje sa hlavne v horských oblastiach Južnej Ameriky a v Austrálii, kde sa jej v súčasnosti pestuje najviac. Je dávnou plodinou Aztékov a Mayov, ktorí ju používali aj ako platidlo. Chia semienka sú bezlepkové, obsahujú veľa vlákniny, omega 3-nenasýtených mastných kyselín a vápnik. Keďže nemajú výraznú chuť, možno ich pridávať do iných pokrmov: do pečiva, nápojov a v kombinácii s ovocím a granolou na raňajky či na desiatu.

Chia v tekutinách, podobne ako ľanové semienko, skvele napučí, teda aj v žalúdku, a vytvára tak výživný rôsol zaháňajúci pocit hladu. Indiáni to mali dobre premyslené… Ako som zistila, stačilo im maté, guarana a chia semienka a mali o jedlo postarané. A vy budete mať tiež. Stačí si večer pripraviť chia semienka, ráno ich spolu s ovocím a vločkami naládovať do pohára a pri dopoludňajšej prokrastinácii v práci pekne spapať. Pekný deň!

ch snidane7.12.2015 stateo00352

Suroviny:

2 polievkové lyžice šalviových semienok
2 dcl vanilkového sójového nápoja
4 polievkové lyžice müsli alebo granoly
granátové jablko
banán, čučoriedky
1 čajová lyžičky zeleného jačmeňa 

Postup:

Chia semienka zalejeme sójovým nápojom a necháme cez noc napučať. Ja semienka občas zamiešam, aby rovnomerne nasiakli tekutinu. Semienka podobne ako namočený ľan získajú gélovú konzistenciu. Potom už ich len naplníme do pohára alebo misky, striedavo s ovocím a müsli alebo granolou. Zmes môžeme zasypať aj zeleným jačmeňom. Granátové jablko rozrežeme naprieč a poklepom na šupku vyklepeme  semienka von alebo ich klasicky vyškriabeme jedálenským nožom.

ch snidane7.12.2015 stateo00533

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články