Práve čítate

Recept na domáci dezert v štýle Krtkova torta, ktorý miluje celá naša rodina

11590  
Zdieľať: 

Recept na domáci dezert v štýle Krtkova torta, ktorý miluje celá naša rodina

Pripravte si nadýchanú tortu plnú šľahačky a ovocia, ktorú všetci milujú! Všetko pekne poctivo, doma a vlastne skutočne aj jednoducho!

21. 3. 2023 2 min. čítania Romana Böhmová
Recept na domáci dezert v štýle Krtkova torta, ktorý miluje celá naša rodina

Nadýchané torty plné šľahačky, ako sú napríklad tie v štýle Krtkova torta, u nás doma milujeme. A vlastne nielen my! Okrem toho, že mnohé chutia naozaj ľahučko, celkom ľahký je aj recept a také ma bavia. Ak ste už doma niekedy sladkú krtovu kôpku piekli, tak viete, že hlavnou súčasťou je kakaový korpus. Ja ho občas ozvláštnim tak, že pridám kávu a to vyskúšate aj v dnešnom recepte. Tak hurá do kuchyne!

Moje tipy na prípravu

Korpus môžete upiecť vopred a náplň nemusí obsahovať len banány.

Vôbec sa nebojte korpus pripraviť deň vopred. Druhý deň ho už len stačí vydlabať, naplniť krémom a dozdobiť. Ja som zdobenie poňala veľkonočne, ale môžete si ho určite prispôsobiť podľa seba.

Náplň mojej torty väčšinou okrem šľahačky obsahuje banány, čo je taká klasika, ktorú ste určite už všetci ochutnali. Tým sa ale vôbec nemusíte viazať, pretože Krtkova torta sa dá naplniť aj iným ovocím podľa vašej chuti a sezóny. Okrem banánov podľa mňa chutí najlepšie s jahodami (tie vyzerajú na reze naozaj dobre) alebo malinami. Vo všeobecnosti odporúčam používať skôr mäkké ovocie.


Krtkova torta na plech: Tortu pečiem tradične v okrúhlej forme a potom ju vŕšim do tvaru krtkovej kôpky. Korpus ale môžete upiecť aj v hranatej forme, alebo na plechu, a potom ho krájať ako rezy.

Recept na domáci dezert v štýle Krtkovej torty

Tortu väčšinou pečiem vo forme s priemerom asi 18 cm. Pri príprave krému dbám na to, aby suroviny mali rovnakú teplotu (ideálne ich nechám trochu oddýchnuť z chladničky), aby sa krém nezrazil.

Ingrediencie na korpus: 

  • 135 g hladkej múky
  • 30 gramov kvalitného kakaa
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 40 g masla
  • 160 g krupicového cukru
  • 1 vajce
  • 110 ml mlieka
  • 80 ml silnej kávy (vychladnutej)

Ingrediencie na náplň:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smotany na šľahanie (min. 31 %)
  • 250 g tvarohu (najlepšie tučného)
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 80 g kvalitnej horkej alebo mliečnej čokolády
  • 2 – 3 banány

Postup:

  1. Múku si spoločne s kakaom, práškom do pečiva a jedlou sódou preosejte do misy.
  2. Maslo si zľahka rozpustite a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
  3. Medzitým si do misy pridajte cukor, vajce, mlieko a kávu a všetko dôkladne pomocou metličky premiešajte. Nakoniec pridajte aj maslo.
  4. Rúru si vyhrejte na 170 stupňov (na horkovzduch). Tortovú formu (cca s priemerom 18 cm) vymažte maslom a dno ešte vyložte papierom na pečenie.
  5. Cesto nalejte do tortovej formy a dajte piecť. Pečte cca 30 – 35 minút. Pred vybratím z rúry ešte vyskúšajte špajľou, či je cesto hotové. Spoznáte to tak, že sa vám cesto na špajľu už neprilepí. Korpus nechajte vychladnúť.
  6. Medzitým si pripravte krém. Smotanu na šľahanie si vyšľahajte dotuha. V druhej miske si pomocou metličky zmiešajte mascarpone, tvaroh a cukor. Postupne do tejto zmesi pomocou stierky (veľmi opatrne) zapracujte vyšľahanú šľahačku. Nakoniec prisypte nadrobno nasekanú čokoládu.
  7. Vychladnutý korpus si pomocou lyžice vydlabte tak, aby vám na obvode zostal cca 2 cm široký okraj. Zvyšný korpus si dajte do misky a pomocou prstov rozdrobte.
  8. Do torty naukladajte na kolieska nakrájané banány (môžete ich prekrojiť aj len pozdĺžne napol).
  9. Na banán už potom vrstvite krém to tvaru pologule. Ideálna je na to zahnutá kovová stierka, ale určite to zvládnete aj pomocou noža. Hotovú tortu už len posypte rozdrobeným korpusom.
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články