Práve čítate

Recept na domáce marshmallows: Maškrtíme ich len tak, alebo s horúcou čokoládou

6890  
Zdieľať: 

Recept na domáce marshmallows: Maškrtíme ich len tak, alebo s horúcou čokoládou

Marshmallows, to je mäkučká dobrota, ktorú u nás milujú hlavne deti. Musím sa ale priznať, že aj si ja sem-tam pár kúskov doprajem. A hlavne v predvianočnom čase nimi zdobím kávové nápoje alebo horúcu čokoládu so šľahačkou.

20. 11. 2022 3 min. čítania Romana Böhmová
Recept na domáce marshmallows: Maškrtíme ich len tak, alebo s horúcou čokoládou

Tieto bonbóniky rôznych tvarov a farieb nájdete skoro v každom obchode. Vyrobiť si ich doma ale beriem ako skvelú zábavu pre mňa aj syna a navyše  si môžeme povykrajovať tvary, ktoré sa nám práve páčia. Marshmallows skvelo dozdobia stôl na detských oslavách a ak ich naviažete do celofánových balíčkov, poslúžia aj ako domáci jedlý darček.

Recept na marshmallows

Keď ich budete mať hotové, skladujte ich v uzavretej nádobe. Vydržia vám 4 – 5 dní, ak ich skôr nezjete.

Ingrediencie:

  • 15 g želatíny (napr. Bloom 180)
  • 120 ml vody
  • 160 g medu
  • štipka soli
  • kukuričný škrob
  • ružové farbivo

Postup:

  1. Do misky vložte želatínu a nalejte do nej 60 ml vody. Premiešajte a nechajte cca 15 minút „napučať“.
  2. Zvyšok vody nalejte spoločne s medom do kastrólika a nechajte na strednom plameni zahrievať. Budete na to potrebovať kuchynský teplomer. Med s vodou zahrejte na 115 stupňov, potom rozvar odstavte.
  3. Napučanú želatínu dajte do veľkej misy spolu so štipkou soli, začnite ju na strednom stupni šľahať a pomaly prilievajte uvarený med s vodou.
  4. Vo chvíli, keď máte všetko naliate v mise, šľahajte na najvyšší stupeň. Tento proces bude trvať niekoľko minút (môže to trvať 10 – 15 minút). Zmes by vám mala minimálne strojnásobiť objem a mala by počas šľahania zosvetliť. Keď bude tvoriť tuhú špičku, ako dobre vyšľahaný sneh z bielkov, je zmes pripravená.domácí marshmallows recept
  5. Hlbokú zapekaciu misu vymažte maslom, vyložte papierom na pečenie (aj boky) a dno zľahka posypte kukuričným škrobom.
  6. Hotovú zmes na domáce marshmallows dajte do zapekacej misy a uhlaďte povrch. Ak budete chcieť urobiť dvojfarebnú verziu, stačí dať do misky polovicu zmesi a do druhej polovice pridať kvapku ružového farbiva. Ružovú zmes dajte na tú svetlú a povrch pomocou sitka posypte zľahka kukuričným škrobom.domácí marshmallows recept
  7. Marshmallows nechajte tuhnúť minimálne 6 hodín pri izbovej teplote, najlepšie ale cez noc.
  8. Hotové marshmallows nakrájajte ostrým nožom na kocky.

Namiesto medu som skúsila použiť aj javorový alebo agávový sirup. Funguje to rovnako, len farba a chuť je trošku odlišná.

4 tipy na to, ako využívam marshmallows

Keď ich pripravujem na zdobenie čokolády alebo kávových nápojov, krájam ich na drobučké kúsky. Okrem toho je tu ale ešte viac variantov využitia!

1. Pekne vypečené marshmallows

V lete si so sebou k ohňu okrem gitary a zápaliek balíme aj marshmallows. Podľa amerických zvykov sa opekajú rovnako ako u nás špekáčiky. Ak by ste si posedenie pri ohni chceli ešte viac osladiť, pripravte si k tomu sušienky, medzi ktoré vložíte roztavený marshmallow spolu s kockou čokolády. Vznikne vám tak sladký mini variant sendviča.

2. Poťahovacia hmota

Pomocou týchto cukríkov ľahko ozvláštnite aj narodeninovú tortu. Roztavené cukríky sa totiž dajú použiť ako poťahovacia hmota. Ja som s bielymi marshmallows pripravovala synovi narodeninovú tortu s pavučinami. Ak neviete, ako na to, na internete nájdete veľa receptov. Stačí pridať trochu stuženého tuku, kyseliny citrónovej, veľa práškového cukru a pripraviť si veľa trpezlivosti.

3. Jednohubky podľa vlastnej chuti

Na oslavu narodenín alebo pre nečakanú detskú návštevu môžete pripraviť marshmallownové jednohubky, ktoré jednoducho napichnete na špáradlo a namočíte do čokolády. Kým čokoláda zaschne, vložíte ich napr. do zmesi drvených orieškov alebo do farebného zdobenia. Nakoniec ich dajte do chladničky, aby čokoláda pekne stuhla.

4. Naozaj originálny popcorn

Aby toho sladkého nebolo dosť, urobte deťom naozaj netradičnú pochúťku. Pripravte neochutený, neslaný popcorn podľa návodu a potom ho vhoďte do panvice s rozpusteným maslom a marshmallows. Poriadne premiešajte a môžete podávať. Na spestrenie môžete ešte vmiešať lentilky.

Ako už sme spomínali, marshmallows sa dajú využiť naozaj všestranne. Skvelé sú práve do horúcej čokolády, kakaa, ale aj do brownies alebo na muffiny. Zdobiť nimi okrem toho môžete aj torty, poháre, lievance alebo tvarohové desiate. A deti, tie vám určite vymyslia veľa originálnych tvarov, farieb a chuťových kombinácií.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články