Práve čítate

Môj recept na kávové míša rezy s dokonalou čokoládovou polevou

2770  
Zdieľať: 

Môj recept na kávové míša rezy s dokonalou čokoládovou polevou

Som veľký milovník tiramisu a míša rezov. Takže spojenie kávy a Míšu? To som musela skúsiť! A oplatilo sa, chutí to výborne. Nadýchaná piškóta, kávový krém a namiesto poprašku kakaa hrubá vrstva čokolády, nechýba tomu nič.

27. 9. 2022 3 min. čítania Juliana, Maškrtnica.cz
Môj recept na kávové míša rezy s dokonalou čokoládovou polevou

Na rozdiel od tiramisu sa ale v kréme nevyskytujú surové žĺtky a rez vás nebude stáť toľko vajíčok. Vďaka množstvu tvarohu zároveň poslúži aj ako výživná desiata. Len pre deti je potrebné dávkovať s mierou – káva tam predsa len nie je v úplne malom množstve.

Recept na kávové míša rezy

Príprava je jednoduchá – vyšľaháte piškótu, zatiaľ v smotane pripravíte kávu, vyšľahanú smotanu premiešate s vyšľahaným tvarohom a následne touto zmesou potriete piškótový základ a polejete  čokoládou. Ale poporiadku, podrobne…

Ingrediencie* na piškótové cesto:

  • 3 vajcia
  • 150 g cukru
  • 110 g polohrubej múky
  • 40 g holandského kakaa – pre naozaj tmavý výsledok môžete použiť aj extra alkalizované, čierne kakao
  • štipka soli
  • 3 lyžice horúcej vody
  • + 60 ml čerstvo pripravenej kávy, ktorou hotový korpus pokvapkáte

*Pekáč s rozmermi 25 x 25 cm, pre tenkú vrstvu prípadne 30 x 18 cm.

Sú dva spôsoby, ako na piškótu: Klasický zvlášť žĺtky, zvlášť bielky, alebo ak máte robot, je skvelý aj z celých vajec, ten som použila dnes. Ak  šľaháte ručne, návod nájdete napríklad pri bublanine – s tým rozdielom, že použite pomer, ako je uvedený vyššie.

Postup prípravy cesta:

  1. Rúru vyhrejte na 175 stupňov a vajcia nechajte asi 10 minút šľahať na najvyššiu rýchlosť s cukrom a soľou.
  2. Po 10 minútach hmota pripomína penu na holenie, prilejte do nej za stáleho šľahania 3 lyžice skoro vriacej vody a ešte 3 – 4 minúty nechajte šľahať, aby sa hmota opäť pekne dohusta napenila.
  3. Potom opatrne preosejte do zmesi vajec múku zmiešanú s kakaom a jemne ju vmiešajte.
  4. Rozotrite do pekáčika vyloženého papierom na pečenie a nechajte piecť asi 25 minút, kým povrch nie je svetlý a testovacia špajľa nevyjde čistá.
  5. Hotovú piškótu nechajte vychladnúť a potom ju zľahka pokvapkajte pripravenou kávou. Nesmie sa ale rozmáčať.

Ingrediencie na krém:

  • 350 – 400 g smotany na šľahanie
  • 30 g výberovej kávy, čerstvo namletej
  • 500 g plnotučného tvarohu (buď v alobale, alebo polovica alobalový, polovica vo vaničke – výsledok je potom krémovejší, ale horšie sa krája)
  • 110 g práškového cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 20 g rumu

Postup prípravy krému:

  1. 250 g smotany priveďte do varu, potom ju zmiešajte s namletou kávou a nechajte vychladnúť, následne preceďte cez sitko a dobre ju vychlaďte (môžete pripraviť aj deň vopred).
  2. Tvarohy premiešajte s ⅔ cukru.
  3. Kávovú smotanu zmiešajte so zvyšnou smotanou, neuvarenou, vyšľahajte s cukrom a následne premiešajte s tvarohom a rumom podľa chuti.
  4. Pomocou špachtle rozotrite tvarohovú náplň po piškótové cesto a nechajte asi hodinu chladiť.

Ingrediencie na polevu:

Postup prípravy polevy a dokončenie dezertu:

  1. Vo vodnom kúpeli alebo na indukcii na 1. – 2. stupeň za stáleho miešania rozmiešajte smotanu s čokoládou do hladkej, hustej polevy.
  2. Rozotrite špachtľou po tvarohovej vrstve, naznačte si do ešte nestuhnutej prípadné rezy (toto sa hodí špeciálne v prípade, ak použijete polevu bez smotany, len z čistej čokolády – tá stuhne na kameň).
  3. Nechajte ešte aspoň hodinu, ale pokojne aj cez noc, odležať a potom môžete krájať – najlepšie horúcim suchým nožom (namočím do vriacej vody a utriem po každom reze).

domácí kávové řezy

Vyššie uvedenú čokoládovú polevu zbožňujem, pretože je pekne hutne krémová, neláme sa a čiastočne splynie s tortou. A tip na záver? Skvelá je aj okrúhla Míša torta, vtedy odporúčam pre krajší efekt ešte o ¼ väčšiu dávku náplne.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články