Práve čítate

Môj vylepšený recept na perníčkové latte: Karamelová šľahačka a korenie s chuťou adventu

2650  
Zdieľať: 

Môj vylepšený recept na perníčkové latte: Karamelová šľahačka a korenie s chuťou adventu

Receptov na perníčkové latté nájdete nespočetné množstvo, lenže je to všetko trošku na jedno kopyto. Preto som premýšľala, či sa dá kombinácia kávy, našľahaného mlieka a hrejivého korenia ešte nejako vyšperkovať. Voilà, dá sa to! Heslo znie: Karamelová šľahačka.

13. 11. 2022 2 min. čítania Veronika Bednářová
Môj vylepšený recept na perníčkové latte: Karamelová šľahačka a korenie s chuťou adventu

Prípravu domáceho perníčkového sirupu sme už dôkladne preskúmali v jednom zo starších článkov. Môžete si ho samozrejme aj kúpiť, ale domáca výroba má svoj pôvab v tom, že si chuť vyladíte na mieru. Napríklad my sme doslova blázni do zázvoru, takže s ním ani v sirupe nešetrím.

Týmto sladkým mliečnym nápojom najviac pristanú jednodruhovky a zmesi s výraznými čokoládovo-karamelovými tónmi. Z ponuky Tchibo by som odporučila limitku El Tempixque alebo Caffè Crema Intense.

Príprava karamelovej šľahačky

Nadýchaná ako obláčik, kráľovná veterníkov – to je krátky medailónik karamelovej šľahačky, ktorú by bolo škoda držať iba v zovretí odpaľovaného cesta. Malý výlet na hladinu latte je príjemná zmena. A čo vám zostane, tým ozdobte bábovku, banánový chlebíček alebo kokosky.

Počítajte s tým, že je potrebné si prípravu tejto pochúťky naplánovať kvapku dopredu. Základ na šľahanie si totiž musí odpočinúť, ideálne cez noc. Ale to trošku predbieham, poďme sa pozrieť na celý recept.

Ingrediencie:

  • 80 g krupicového cukru
  • 20 g medu
  • 250 g smotany na šľahanie

návod na karamelovou šlehačku

Postup:

  1. V hrnci najskôr rozohrejte med a za stáleho miešania na tri razy prisypte cukor.
  2. Každá várka sa musí v mede rozpustiť, až potom pridajte ďalšiu.
  3. Pri poslednej várke cukru stiahnite teplotu, alebo zmenšite plameň.
  4. Uvidíte, že sa vám zmes bude rýchlo zafarbovať dohneda. Finálny odtieň je na vás – niekto má rád karamel svetlejší, iný tmavší. Len pozor, aby sa vám nepripálil.
  5. Stiahnite teplotu na minimum (ak ste to ešte neurobili) a vlejte do karamelu smotanu v izbovej teplote. Izbová teplota je naozaj dôležitá. Keby ste použili vychladenú smotanu, mohol by na vás vriaci karamel vyprsknúť. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa karamel úplne rozpustil v smotane. Zmes nalejte cez sitko do uzatvárateľnej škatuľky a počkajte, kým vychladne. Potom zacvaknite škatuľu a šup s ňou do chladničky.

Jedno perníčkové latte, prosím!

Karamelovú šľahačku by sme už mali (chválim vás za trpezlivosť) a teraz to poďme dať dokopy s kávou prevoňanou perníčkovým korením. Tu ešte radšej pripomínam článok o šľahaní mlieka. Môže sa zísť.

Postup:

  1. Vychladnutú, odležanú karamelovú zmes nalejte do väčšej misy.
  2. Elektrickým šľahačom vyšľahajte pevnú šľahačku.
  3. Našľahajte mlieko.
  4. Pripravte si aj espresso.
  5. Do väčšieho hrnčeka nalejte mlieko aj s penou.  Nechajte ho chvíľku odstáť, aby sa povrch peny spevnil.
  6. Prilejte kávu.
  7. Prilejte aj perníčkový sirup v množstve podľa chuti.
  8. A nakoniec všetko dozdobte šľahačkou, kúskami medovníčkov a môžete tiež prisypať trošku korenia.

perníčkové latte

Nadýchanú čiapku zo šľahačky môžete vyšperkovať škoricou, šupinkami soli (slaný karamel je veľká pochúťka), perníkovými sušienkami, domácimi medovníčkami alebo čím si len budete priať. Dobrú chuť!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články