Placky na tacos sú malé okrúhle tortilly s priemerom cca 14 – 15 cm. Existujú v mäkkej alebo v predsmaženej verzii. Mäkká má rovnakú konzistenciu ako klasická tortilla, stačí ju prihriať v mikrovlnke alebo na suchej panvici. Tie predsmažené sú chrumkavé a krehké, predávajú sa preto zabalené v škatuli, aby sa nepolámali. Smažia sa už prehnuté, takže majú tvar mušle. Aby zmäkli, nechávam ich nahriať v mikrovlnke alebo rúre. Potom ich už plním mojou obľúbenou náplňou, prípadne aj posypem syrom a zapečiem.
Hotové placky na tacos môžete kúpiť v obchodoch s mexickými alebo orientálnymi surovinami, ale nájdete ich aj vo väčších a vybavenejších hypermarketoch. Hľadajte ich v regáloch s exotickými surovinami.
Akú múku používam?
Používa sa špeciálna múka masa harina. Vyrába sa z kukurice varenej vo vode s haseným vápnom, ktorá sa olúpe a namelie. Vďaka tejto úprave je kukuričná múka mäkšia a lepšie sa s ňou pracuje pri vaľkaní cesta na tenké placky.
Z klasickej kukuričnej múky placky na tacos bohužiaľ veľmi dobre urobiť nejdú. Dosť sa lámu a nedržia. Dajú sa urobiť placky na tacos aj bez múky masa harina? Dajú, ale iba v kombinácii so pšeničnou múkou. Vďaka lepku nachádzajúcemu sa v pšeničnej múke cesto lepšie drží pokope. Ak teda masa harinu nemáte k dispozícii, mám pre vás nižšie recept a tipy práve na tento náhradný variant.
Čo podľa mňa nesmie chýbať v tacos:
- Náplň: Väčšinou tam ide mäso. Grilovaný steak nakrájaný na tenké plátky alebo trhaný na jemné vlákna. Použiť môžete bravčové, hovädzie, ale tacos sú výborné aj s lososom alebo krevetami. Do vegetariánskej verzie dávame čierne fazule.
- Salsa: Najznámejšia je paradajková pico de gallo, ale zaujímavá je aj papriková, ananásová alebo salsa z manga.
- Zelenina: Fantázii sa medze nekladú. Zaručene fungujú paradajky, paprika, biela alebo červená cibuľa, nakladaná kukurica a chilli papričky. Ak chcete tacos čo najautentickejšie, použite zelené jalapeños (predávajú sa aj nakladané), ale postačí aj klasická červená alebo zelená chilli paprička.
- Limetka a koriander: Dodajú ďalšie spektrum chutí.
- Dresing: Dobrá je obyčajná kyslá smotana, ale niekedy pripravujem dresing napríklad z jogurtu, majonézy, cesnaku a mletého chilli.
- Guacamole: Avokádová „omáčka“ k tacos perfektne sedí.
- Cheddar: Syr pridávam, keď sa chystám tacos zapekať.
Recept na domáce placky na tacos
Z uvedených ingrediencií pripravíte 12 placiek na tacos. Bude vám stačiť bežne dostupná kukuričná múka, pretože ju v tomto recepte kombinujem s pšeničnou.
Ingrediencie:
- 170 g hladkej kukuričnej múky
- 110 g hladkej pšeničnej múky
- 1/2 lyžičky soli
- 200 ml vlažnej vody
Postup:
- V mise zmiešajte obe múky so soľou. Pridajte vodu a rukou vypracujte cesto. Rozdeľte na 12 rovnako veľkých častí v tvare bochníkov a prikryte utierkou alebo potravinárskou fóliou.
- Zoberte jednu časť cesta, dajte do mikroténového sáčku a sploštite rukou. Potom valčekom rozvaľkajte na placku tenkú cca 4 – 5 mm.
- Ak chcete, aby placka bola súmerné okrúhla, položte na ňu tanierik dnom nahor a nožom odkrojte prečnievajúce cesto.
- Opekajte na rozpálenej panvici z oboch strán (1 – 2 minúty), kým sa placka nenafúkne a nebude mať zlatistú farbu.
- Upečené placky ihneď zakryte utierkou. Iba tak nevyschnú, zostanú mäkké a bude možné ich rolovať a plniť.
Ak chcete, aby placky mali svoj špecifický prehnutý tvar, naukladajte ich do pekáčika vedľa seba a dajte na 8 minút zapiecť do rúry vyhriatej na 190 °C.
Domáce tacos – recepty na to, čím ich naplniť
Placky plňte podľa vašej vlastnej chuti a nechajte sa inšpirovať mojím vyššie uvedeným zoznamom. Mäso môžete upiecť podľa môjho receptu a doplniť ho pikantnou salsou.
Ingrediencie na mäso:
- 1 lyžička trstinového cukru
- 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžička sladkej papriky
- 1 strúčik cesnaku
- 1/2 lyžičky čierneho mletého korenia
- 400 g bravčové plece bez kosti
- 2 lyžice oleja
- 300 ml zeleninového vývaru
- 2 veľké zrelé paradajky
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
Postup prípravy mäsa:
- Rúru vyhrejte na 200 °C. Zmiešajte cukor, soľ, papriku, prelisovaný cesnak a čierne korenie. Korením potrite mäso zo všetkých strán.
- V panvici rozpáľte olej a mäso na ňom zo všetkých strán opečte. Potom ho dajte do zapekacej nádoby, ktorá sa dá zatvoriť, podlejte vývarom a vložte do rúry.
- Teplotu stiahnite na 150 °C. Pečte aspoň tri hodiny alebo domäkka. Keď sa mäso rozpadá, vyberte ho z pekáča a natrhajte vidličkou.
- Do panvice, kde sa restovalo mäso, vložte nakrájané paradajky. Duste 5 minút, potom pridajte pretlak a výpek z mäsa. Podľa chuti osoľte a okoreňte. Potom premiešajte s natrhaným mäsom.
Ingrediencie na salsu:
- 2 paradajky
- 1/2 bielej cibule
- 2 zelené chilli papričky
- šťava z 1/2 limetky
- 1 hrsť čerstvého koriandra
- 1 lyžička cukru
- Štipka soli
Postup prípravy salsy:
- Nakrájajte papričky, cibuľu, paradajky a koriander najemno.
- Premiešajte s limetkou, cukrom a soľou.
Keď budete mať hotové placky, mäso aj salsu, pripravte si všetky ďalšie komponenty, na ktoré práve budete mať chuť a môžete sa pustiť do jedla. Verím, že si tacos zamilujete rovnako ako ja.
Čítajte tiež: Mexická fiesta z aktuálnej kolekcie nás vyhnala na Tacos a Margaritu
Osviežujúce spojenie kávy a ovocia Mazagrande
Doprajte si osviežujúci mix kávy a citrusov bez pridaného cukru, sladký iba vďaka prirodzenej chuti ovocia.