Práve čítate

Mexická fiesta z aktuálnej kolekcie nás vyhnala na Tacos a Margaritu

2754  
Zdieľať: 

Mexická fiesta z aktuálnej kolekcie nás vyhnala na Tacos a Margaritu

Do mexickej kolekcie som sa zamilovala. Farby, vzory, volány... skoro nič z typických prvkov nechýba! Hneď som sa v spomienkach vrátila k našej ceste po Mexiku... a vyrazila som pripomenúť si tú atmosféru aj tu.

15. 7. 2021 2 min. čítania Silvia Ravasová
Mexická fiesta z aktuálnej kolekcie nás vyhnala na Tacos a Margaritu

Móda, doplnky do interiérov a vlastne aj fasády domov sa v Mexiku vyznačujú sýtymi farbami v netradičných kontrastoch. Nie je žiadnou výnimkou, že sa stretne sýto tehlová s ružovou a modrou, výrazne zelenou alebo silu kontrastu umocní čierna a biela.

Mexickí muži si zakladajú na tom, aby boli upravení od vlasov až po vyleštené topánky, čo mám vlastne rada aj na mužoch v našich končinách. :-) Na ženách sa mi páči, že sebavedomo nosia aj výraznejšie krivky a veľmi im to pristane!

Volány, strapce, perforované látky z prírodných materiálov a štýl podčiarknutý výrazným rúžom. Aj keď je moja spomienka na mexickú dovolenku už nejaký ten rok a skoro 10 000 km vzdialená, podľa mňa je tamojšie oblečenie aj pre slovenské leto ako stvorené. A nie sú to iba sombrerá a pončá, ktoré si možno typicky predstavíte medzi módnymi prvky ako prvé. :-) Aj keď… nie je žiadnou výnimkou, že práve tie sa často objavujú aj na prehliadkach známych módnych značiek.

Energickým Mexičanom závidím pozitívne naladenie sprevádzané hlasným smiechom. Sú to ohnivé duše.

Podľa mňa si usmievavý prístup k životu udržujú aj tým, že sa jednoducho nikam neponáhľajú. Mañana! To je ako zaklínadlo. Keď sa objaví pri dohadovaní času stretnutia, radšej odporúčam objednať si veľkú Margaritu, pretože vôbec nemôžete tušiť, kedy sa vami očakávaný Mexičan v skutočnosti chystá doraziť. Mañana znamená zajtra… alebo tiež pozajtra… a tiež možno ešte neskôr.

Jedlo som v Mexiku doslova hltala a vyhľadávam ho aj tu! Tie jeho kontrastne ostré chute a taniere plné farieb. Od výdatných raňajok sme sa k večeru prejedali napríklad cez chilli con carne, enchiladas, zapečené quesadilly, tamales, burittos, tacos, nachos a k tomu všetkému sme ochutnávali najrôznejšie salsy podčiarkujúce rozmanité chute. Farby mexickému jedlu často dodáva kvasená zelenina, čerstvé bylinky a limetky alebo zelenkavé guacamole. To rada pripravujem aj doma.

K ostrému jedlu a uvoľnenej atmosféře podľa mňa nesmie chýbať dobré pitie. Najčastejšie agávové pálenky tequila alebo mezcal.

U nás na mexické jedlo aj Margaritu s pásikom soli na hrane pohára často vyrážam s priateľmi do mexických reštaurácií, ktoré sú naozaj autentické. To vlastne môžete vidieť aj na fotkách. :-)

Aké ďalšie mexické pitie mám rada?

Ako ďalšie je tu napríklad Paloma (chutí po grepe), Ruso Negro (kávový koktail s vodkou), Charro Negro (základom je tequila a cola) a Vampiro (pripomína Bloody Mary, ale má trošku „mexickejšie“ zloženie).

Veľmi zaujímavý koktail, podľa mňa skôr pre otrlejších, je Michelada. Základom je pivo, šťava z limetiek a paradajok, najrôznejšie omáčky a dokonca aj chilli. Ale nebojte sa! Nemusíte piť len alkohol. Výborne osviežujúce je čerstvé ovocie mixované s vodou.

Na mexickej móde aj dekoráciách ma baví, aké sú veselé. Často narazíte na lebky, ale vôbec nevyzerajú strašidelne. Vyhľadajte si Día de Muertos a pozrite si fotky, ako v Mexiku slávia dušičky. Podľa mňa je to nádhera.

Ďalšia vec, ktorú by som sa od Mexičanov rada naučila? Súvisí s tou ich pohodovou náturou. Siesta! Jednoducho dopriať si bez výčitiek poludňajší pokoj. Napríklad pri dobrej káve s ešte lepšou kamarátkou.

mexiko

Musím priznať, že Mexiko mi ukradlo veľkú časť srdca a dúfam, že sa tam ešte niekedy pozriem. Zatiaľ mi neostáva iné, ako zase zobrať kamarátky a vyraziť si pripomenúť chute a atmosféru aspoň tu u nás, v niektorej štýlovej reštaurácii, bare alebo zorganizovať mexický večer doma.

mexiko

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články