Práve čítate

Efektný drink na leto: Sangria servírovaná v melóne!

1013  
Zdieľať: 

Efektný drink na leto: Sangria servírovaná v melóne!

Vyskúšajte návod na osviežujúci letný drink, ktorý môžete servírovať dokonale efektným spôsobom. Ideálna záležitosť na oslavy aj svadby! A navyše mám pre vás tip, ako ju pripraviť aj bez alkoholu, napríklad pre deti.

23. 7. 2021 2 min. čítania Romana Böhmová
Efektný drink na leto: Sangria servírovaná v melóne!

Leto, slnko, prázdniny, toto všetko ma láka užívať si čo najviac času vonku. Milujem teplé letné večery! Keď robíme grilovačku s kamarátmi, alebo si chceme vychutnať príjemný večer vo dvojici, rada pripravujem sangriu. Tradičný španielsky drink plný čerstvého ovocia. Je osviežujúci! Sangriu môžete pripraviť do džbánika, ale keď budete mať trochu času navyše, nalejte ju do vydlabaného melóna. Na stole to vyzerá vážne skvelo!

Recept na domácu sangriu podávanú v melóne

Ak je vonku naozaj horúco, niekedy vypustím tvrdý alkohol a zjemním sangriu perlivou vodou. Keď mám čas, pripravujem všetko deň vopred, aby ovocie stihlo poriadne nasiaknuť. Ak neholdujete červenému vínu, môžete ho nahradiť suchým bielym.

Ingrediencie:

  • 1 červený melón (ideálne bez semienok)
  • 700 ml kvalitného červeného vína
  • 100 ml brandy alebo tmavého rumu
  • 100 – 150 g trstinového cukru
  • 1 pomaranč
  • 1 limetka
  • 200 g mixu mrazeného alebo čerstvého ovocia (maliny, čučoriedky, ríbezle, černice…)

Postup:

  1. Melón rozkrojte na polovice a vydlabte ho. Ak chcete použiť do sangrie aj kúsky melóna, nakrájajte ho na kocky a vložte do mrazničky. Pekne vám potom sangriu ochladí.jak vydlabat meloun
  2. Pomaranč a limetku si vytlačte a k vytlačenej šťave pridajte trstinový cukor. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa cukor rozpustil.jak vymačkat šťávu z ctitronu
  3. Pridajte červené víno, brandy alebo tmavý rum a ovocie.koktejl v melounu
  4. Sangriu dajte vychladiť. Potom ju prelejte do melóna a podávajte. Môžete tiež pridať kocky ľadu.

Nealkoholická sangria pre deti

Hlavne v lete som vďačná za čokoľvek, čo mi pomôže dostať do syna viac tekutín. Sangria je také zábavné pitie a deťom vždy veľmi chutí. Pre deti nepridávam žiadny ďalší cukor.

Ingrediencie:

  • 500 ml brusnicového džúsu
  • 250 ml pomarančovej šťavy
  • 1 limetka
  • 200 g mixu mrazeného alebo čerstvého ovocia (maliny, čučoriedky, ríbezle, černice, nektárinky, broskyne, melón…)

Postup:

  1. Limetku si vytlačte a k šťave pridajte brusnicový džús a pomarančovú šťavu.
  2. Nakoniec vmiešajte nakrájané ovocie.

Povykrajujte ovocie do rôznych tvarov


Ak chcete detskú sangriu ešte vylepšiť, povykrajujte z ovocia pomocou vykrajovačiek rôzne tvary. Ak budete pitie servírovať v melóne, môžete povykrajované ovocie napichať na špáradlá a melón nimi ozdobiť.

Ako pripravujem melón na sangriu?

V melóne môžete servírovať všemožné koktaily a nápoje alebo napríklad aj ovocný šalát, nielen sangriu. Ale ako melón pripraviť?

Melón môžete vydlabať viacerými spôsobmi. Ja som sa rozhodla prerezať ho na polovice a jednu vydlabať. Ak ale máte guľatejší tvar, zrežte len hornú časť a vydlabte melón celý. Vojde sa vám tam potom ešte viac sangrie. Je dobré spodok melóna mierne zrezať, aby stabilne stál. Dajte ale pozor, aby ste nezakrojili hlbšie, ako je zelená časť šupky, aby vám pitie netieklo spodkom von.

Ak máte šikovné ruky a skúsenosti z dlabania tekvíc, môžete horný okraj melóna vyrezať napríklad do zubatého tvaru. A aj zo šupky, ktorú nevyužijete, môžete povykrajovať najrôznejšie tvary a pomocou špáradla ich ako ozdobu pripevniť do melónovej misky. Nezabudnite k melónu pripraviť menšiu naberačku, ktorou si hostia budú sangriu pohodlne naberať do pohárov.


Čo s tým všetkým, čo ste vydlabali a nechcete to pridať do sangrie? Sladký melón môžete rozmixovať s uhorkou a mätou a pochutnať si na dokonale osviežujúcom melónovom pití. Ak boli v melóne kôstky, je lepšie pred konzumáciou precediť nápoj cez jemné sitko.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články