Práve čítate

Recept na domáce tacos, vrátane návodu na prípravu kukuričných placiek

1157  
Zdieľať: 

Recept na domáce tacos, vrátane návodu na prípravu kukuričných placiek

Tacos patria medzi tradičné mexické pouličné jedlá a sú už nejaký čas obľúbené aj u nás. Tieto kukuričné placky sú perfektné na spoločné stolovanie - každý si ich môže dokončiť sám podľa toho, na čo má chuť. Že je toto jedlo náročné na suroviny? Nemusí to tak byť! Pripravila som recept, na ktorý ľahko nakúpite aj u nás.

16. 7. 2021 3 min. čítania Inspired Kitchen
Recept na domáce tacos, vrátane návodu na prípravu kukuričných placiek

Placky na tacos sú malé okrúhle tortilly s priemerom cca 14 – 15 cm. Existujú v mäkkej alebo v predsmaženej verzii. Mäkká má rovnakú konzistenciu ako klasická tortilla, stačí ju prihriať v mikrovlnke alebo na suchej panvici. Tie predsmažené sú chrumkavé a krehké, predávajú sa preto zabalené v škatuli, aby sa nepolámali. Smažia sa už prehnuté, takže majú tvar mušle. Aby zmäkli, nechávam ich nahriať v mikrovlnke alebo rúre. Potom ich už plním mojou obľúbenou náplňou, prípadne aj posypem syrom a zapečiem.

Hotové placky na tacos môžete kúpiť v obchodoch s mexickými alebo orientálnymi surovinami, ale nájdete ich aj vo väčších a vybavenejších hypermarketoch. Hľadajte ich v regáloch s exotickými surovinami.

Akú múku používam?

Používa sa špeciálna múka masa harina. Vyrába sa z kukurice varenej vo vode s haseným vápnom, ktorá sa olúpe a namelie. Vďaka tejto úprave je kukuričná múka mäkšia a lepšie sa s ňou pracuje pri vaľkaní cesta na tenké placky.

Z klasickej kukuričnej múky placky na tacos bohužiaľ veľmi dobre urobiť nejdú. Dosť sa lámu a nedržia. Dajú sa urobiť placky na tacos aj bez múky masa harina? Dajú, ale iba v kombinácii so pšeničnou múkou. Vďaka lepku nachádzajúcemu sa v pšeničnej múke cesto lepšie drží pokope. Ak teda masa harinu nemáte k dispozícii, mám pre vás nižšie recept a tipy práve na tento náhradný variant.

Nalaďte sa na Mexiko

Nalaďte sa na Mexiko

Farebné kúsky do šatníka aj doplnky do bytu inšpirované Mexikom nájdete v novej kolekcii na Tchibo.sk

Do e-shopu

Čo podľa mňa nesmie chýbať v tacos:

  • Náplň: Väčšinou tam ide mäso. Grilovaný steak nakrájaný na tenké plátky alebo trhaný na jemné vlákna. Použiť môžete bravčové, hovädzie, ale tacos sú výborné aj s lososom alebo krevetami. Do vegetariánskej verzie dávame čierne fazule.
  • Salsa: Najznámejšia je paradajková pico de gallo, ale zaujímavá je aj papriková, ananásová alebo salsa z manga.
  • Zelenina: Fantázii sa medze nekladú. Zaručene fungujú paradajky, paprika, biela alebo červená cibuľa, nakladaná kukurica a chilli papričky. Ak chcete tacos čo najautentickejšie, použite zelené jalapeños (predávajú sa aj nakladané), ale postačí aj klasická červená alebo zelená chilli paprička.
  • Limetka a koriander: Dodajú ďalšie spektrum chutí.
  • Dresing: Dobrá je obyčajná kyslá smotana, ale niekedy pripravujem dresing napríklad z jogurtu, majonézy, cesnaku a mletého chilli.
  • Guacamole: Avokádová „omáčka“ k tacos perfektne sedí.
  • Cheddar: Syr pridávam, keď sa chystám tacos zapekať.

Recept na domáce placky na tacos

Z uvedených ingrediencií pripravíte 12 placiek na tacos. Bude vám stačiť bežne dostupná kukuričná múka, pretože ju v tomto recepte kombinujem s pšeničnou.

Ingrediencie:

  • 170 g hladkej kukuričnej múky
  • 110 g hladkej pšeničnej múky
  • 1/2 lyžičky soli
  • 200 ml vlažnej vody

Postup:

  1. V mise zmiešajte obe múky so soľou. Pridajte vodu a rukou vypracujte cesto. Rozdeľte na 12 rovnako veľkých častí v tvare bochníkov a prikryte utierkou alebo potravinárskou fóliou.
  2. Zoberte jednu časť cesta, dajte do mikroténového sáčku a sploštite rukou. Potom valčekom rozvaľkajte na placku tenkú cca 4 – 5 mm.
  3. Ak chcete, aby placka bola súmerné okrúhla, položte na ňu tanierik dnom nahor a nožom odkrojte prečnievajúce cesto.
  4. Opekajte na rozpálenej panvici z oboch strán (1 – 2 minúty), kým sa placka nenafúkne a nebude mať zlatistú farbu.
  5. Upečené placky ihneď zakryte utierkou. Iba tak nevyschnú, zostanú mäkké a bude možné ich rolovať a plniť.

Ak chcete, aby placky mali svoj špecifický prehnutý tvar, naukladajte ich do pekáčika vedľa seba a dajte na 8 minút zapiecť do rúry vyhriatej na 190 °C.

Domáce tacos – recepty na to, čím ich naplniť

Placky plňte podľa vašej vlastnej chuti a nechajte sa inšpirovať mojím vyššie uvedeným zoznamom. Mäso môžete upiecť podľa môjho receptu a doplniť ho pikantnou salsou.

Ingrediencie na mäso:

  • 1 lyžička trstinového cukru
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1/2 lyžičky čierneho mletého korenia
  • 400 g bravčové plece bez kosti
  • 2 lyžice oleja
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 2 veľké zrelé paradajky
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku

Postup prípravy mäsa:

  1. Rúru vyhrejte na 200 °C. Zmiešajte cukor, soľ, papriku, prelisovaný cesnak a čierne korenie. Korením potrite mäso zo všetkých strán.
  2. V panvici rozpáľte olej a mäso na ňom zo všetkých strán opečte. Potom ho dajte do zapekacej nádoby, ktorá sa dá zatvoriť, podlejte vývarom a vložte do rúry.
  3. Teplotu stiahnite na 150 °C. Pečte aspoň tri hodiny alebo domäkka. Keď sa mäso rozpadá, vyberte ho z pekáča a natrhajte vidličkou.
  4. Do panvice, kde sa restovalo mäso, vložte nakrájané paradajky. Duste 5 minút, potom pridajte pretlak a výpek z mäsa. Podľa chuti osoľte a okoreňte. Potom premiešajte s natrhaným mäsom.

salsa a guacamole

Ingrediencie na salsu:

  • 2 paradajky
  • 1/2 bielej cibule
  • 2 zelené chilli papričky
  • šťava z 1/2 limetky
  • 1 hrsť čerstvého koriandra
  • 1 lyžička cukru
  • Štipka soli

Postup prípravy salsy:

  1. Nakrájajte papričky, cibuľu, paradajky a koriander najemno.
  2. Premiešajte s limetkou, cukrom a soľou.

Keď budete mať hotové placky, mäso aj salsu, pripravte si všetky ďalšie komponenty, na ktoré práve budete mať chuť a môžete sa pustiť do jedla. Verím, že si tacos zamilujete rovnako ako ja.

Čítajte tiež: Mexická fiesta z aktuálnej kolekcie nás vyhnala na Tacos a Margaritu

Osviežujúce spojenie kávy a ovocia Mazagrande

Osviežujúce spojenie kávy a ovocia Mazagrande

Doprajte si osviežujúci mix kávy a citrusov bez pridaného cukru, sladký iba vďaka prirodzenej chuti ovocia.

Do e-shopu

Čítajte tiež

Recept na domáce lístkové cesto a tipy, ako ho naplniť do krásnych tvarov
Recept na domáce lístkové cesto a tipy, …3164
Lenivé raňajky, ktoré sa pretiahnu cez obed do popoludnia. Návod na dokonalý brunch
Lenivé raňajky, ktoré sa pretiahnu cez o…4848
Tri recepty na kávové smoothie. Moja raňajková záchrana!
Tri recepty na kávové smoothie. Moja raň…2756
ďalšie články